Drzý jako komunista

25. 10. 2019 11:17:40
Říkalo se drzý jako opice, drzý jako lázeňská veverka nebo drzý jako nádražní vrabec, ale od té doby, co komunistům nechali vládychtiví politikové opět přičichnout k moci, je nejaktuálnějším synonymem pro drzouna komunista.

Na nádraží vrabce nepotkáte, do lázní se našinec jen tak nedostane a za drzými opicemi musíte až do Thajska nebo alespoň na Gibraltar. Zato komunistů potkáte stále dost i v našich „luzích a hájích“. Ti, kteří se vyskytují ve Sněmovní ulici, se chválabohu nemnoží, ale jejich vliv bohužel roste. Kvadratickou řadou pak roste jejich drzost.

Nemohu se zbavit přesvědčení, že 21. srpna, v den onoho smutného výročí, které se z rozhodnutí zákonodárců stává smutným výročím i oficiálně, by se měl každý slušný komunista (jsem si vědom toho oxymóronu) přesunovat kanály. Tohoto léta však výročí okupace komunisté v čele se svým předsedou oslavili s prezidentem republiky. S tím prezidentem, který chodí na komunistické sjezdy a říká: čest práci, soudružky a soudruzi! Dnes jiný komunistický představitel na půdě Parlamentu ČR popírá vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa jako akt okupace.

Jelikož se KSČM nedistancovala od činů KSČ a jejich východních vzorů, nikoho nepřesvědčila, že je docela jinou stranou, která si z nějakého nepochopitelného důvodu ponechala starý název, ale ideologicky se profiluje jako demokratická strana, tak se taková rétorika nedá chápat jinak než jako projev pokračování politiky KSČ, popírání zločinů komunismu a velebení totalitního režimu, což mimo jiné naplňuje skutkovou podstatu trestného činu.

Jsme ve stavu, kdy komunisté fakticky spoluvládnou, ve stavu, kdy mohou díky mocichtivým politikům jiných stran opět rozhodovat o osudu naší země. Byli schopni si vymoci přijetí zákonů, které se staly hanebnou úlitbou vlády, a čím dál tím více se domáhají vlivu na změnu politické orientace naší republiky, v čemž je jim z těžko pochopitelných důvodů spojencem již zmíněný prezident, který se kdysi profiloval jako kritik komunistického režimu.

Dnes nás poučuje o událostech ze srpna 1968 Stanislav Grospič, před ním to byl předseda strany Filip, který měl tu drzost vysvětlovat občanům, jakou bylo předlistopadové Československo zemí, a že zdejší socialismus byl jakýmsi kompromisem různých ideologií a společenských postojů. Nebyli jsme komunistickou zemí (stejně jako žádná jiná), protože praktický komunismus je absurdní utopií, ale naše zem byla místem zločinného počínání komunistického režimu. Režimu, který jako všechny jemu podobné skončil v mravním marasmu, v nesvobodě, totalitních praktikách a v ekonomickém úpadku.

Na základě těchto obecně známých skutečností si kladu otázku, co zde komunistická strana a komunisté ještě pohledávají, co a vlastně chtějí? Je logické, že i komunisté mohou v Parlamentu podporovat rozumné a obecně prospěšné zákony, ale k tomu není potřeba, aby byli komunisty. Různé obecně levicové, sociální či liberální názory a postoje lze přeci prosazovat v rámci ideologických principů, které s komunismem nikterak nesouvisí. Jinak řečeno, komunista nemusí být komunistou proto, aby prosadil nějaký obecně akceptovatelný princip nebo opatření.

Naopak se nabízí taková teze, že komunista je komunistou jen proto, aby mohl (bohužel legitimně) usilovat o návrat komunistického režimu a o návrat k bývalé zahraniční orientaci naší země. Žádný jiný logický důvod mě nenapadá. Kdyby chtěla KSČM pouze prosazovat to, co má ve svém programu (čtěte zde), tedy poctivost státu, zaměstnanost občanů, sociální jistoty, ochranu životního prostředí a postupnou demilitarizaci světa, tak nemusí být komunistickou stranou, ale může být Sociální demokracií nebo Stranou mírného pokroku v mezích zákona, nebo jakoukoli jinou stranou, protože nic z toho, co je obsahem programu, není podstatou ideologie a praktik komunismu.

Řekl bych, že zločiny komunismu stačí k tomu, aby se k této ideologii slušný člověk nehlásil a aktuální podezřelá prezentace KSČM stačí k tomu, aby občan pocítil nedůvěru k tomuto politickému subjektu i k lidem, kteří ho reprezentují. Domnívám se, že neexistuje věcný a zároveň morálně ospravedlnitelný důvod proto, aby se někdo stal členem nebo sympatizantem KSČM. Naopak sama podstata této strany, když už se na základě politického rozhodnutí legalizovala, by měla vést k jejímu zániku. Jenomže, kdo je drzý jako komunista, ten se jen tak nestane někým jiným.

Autor: Jiří Turner | pátek 25.10.2019 11:17 | karma článku: 31.63 | přečteno: 876x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 34.41 | Přečteno: 7273 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.01 | Přečteno: 7264 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.61 | Přečteno: 5211 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12332 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 18.35 | Přečteno: 255 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 28.93 | Přečteno: 716 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 35.63 | Přečteno: 860 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.82 | Přečteno: 606 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.37 | Přečteno: 259 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...