Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Učitelovic, ta chamraď setsakramentská

Ač byli vždy učitelé vzdělanější než byl obecný průměr a měli zodpovědnost za to nejcennější, co máme, byli vždy podprůměrně odměňováni. Byli chudí a společensky nevýznamní bez ohledu na to, jak své poslání plnili.Má se to změnit?

Učitelé byli aucajdry nejen v době, do které je zasazen příběh, ze kterého pochází citát použitý jako název tohoto zamyšlení: Lakomá Barka Jana Wericha. Bylo to tak i v době budování socialismu. Pedagogové byli sice v rámci pracující inteligence (asi na rozdíl od nějaké nepracující inteligence) formálně uznávaní, ale prakticky byl na společenském žebříčku výše uvědomělý dělník a družstevní rolník. Posléze byl daleko lépe situován taxikář, pingl, zelinář, uzenář, neřkuli vekslák.

Po změně režimu se dostali na výsluní podnikatelé, lidé z managementu nadnárodních firem, zaměstnanci finančního sektoru a na konci milénia vznikla elitní kategorie pracovníků IT. Obecně výši platu v soukromém sektoru nastavil trh. Státní sféra na to reagovala pomalu a se zpožděním, přesto se ale dostalo i na vědce či státní úředníky. Časem se ale počaly narovnávat i platy lékařů a katastrofální nedostatek sester vedl k ocenění i tohoto zaměstnání. V posledních letech se nakonec významné navýšení mezd dotklo i učitelů.

Je asi nemožné vytvořit spravedlivý systém odměňování. Co má být oním zásadním kritériem? Je to vzdělání a vysoká odbornost? Má být více oceňována fyzická nebo psychická zátěž? Nemá být oním ukazatelem odpovědnost vyjádřená fatálností eventuální chyby? A co časová náročnost příslušné práce? Místo toho jsou to spíše mechanismy, které se přenáší ze soukromé sféry do sféry státní. Přidává se těm profesím, kde vznikne nedostatek kvalifikovaných kádrů, a jelikož v posledních letech prakticky zanikla nezaměstnanost, chybí kvalitní pracovníci téměř všude. Takže se všude také zvyšují platy.

Různá povolání mají různá specifika. Učitelství je v tomto směru specifické velmi. K aktuální diskusi o tom, jak mají být pedagogové placeni mě napadá taková mnoho let stará osobní zkušenost, na které se asi dá dobře dokumentovat relativnost této problematiky. Cirka před pětadvaceti léty jsem začal pracovat v managementu velké nadnárodní potravinářské firmy. Zhruba ve stejné době počal svou učitelskou dráhu můj o pár let mladší bratranec. Kdykoli jsme se setkali stěžoval si na výši svého platu. Připadalo mu také zoufale nespravedlivé, že můj příjem byl možná více jak třikrát vyšší než jeho.

Vůbec jsem to nerozporoval, ale uvědomoval jsem si také, jak velké jsou rozdíly v našem pracovním nasazení. Oba jsme dělali odbornou práci, ke které bylo nutné také srovnatelné vzdělání, když si ale bratránek ráno vykračoval do nedaleké školy, já už jsem ve své práci dávno byl, a když on ve dvě odcházel domů, já byl mnohdy v půlce pracovní doby. Část měsíční dovolené jsem si musel převádět, kdežto on měl kromě velké části prázdnin další týdny různých volen a prázdnin. Měl tak čas si bezbolestně najít další pracovní aktivity, kdežto já byl rád, že jsem si našel čas na své tři děti. Oba jsme si svou práci vybrali dobrovolně a také s vědomím, co to obnáší.

Učitelské povolání sebou nese specifickou zátěž, kterou každý nezvládne nebo se to na kvalitě jeho práce zásadně odrazí. To ale platí pro téměř každé povolání, které se člověk snaží dělat dobře a poctivě. Někomu jde o život, někomu o zdraví fyzické, jinému o zdraví psychické. Někdo si zajistí dobrý příjem velkým množstvím odpracovaných hodin, jiný dosáhne na významné benefity díky své mimořádné odbornosti, k jejíž získání ovšem opět musí investovat i ten čas.

Neodvažuji se v této úvaze vyjadřovat k tomu, kdo má mít jaký plat, je mi však jasné, že učitelé stejně jako jiní kvalifikovaní státní zaměstnanci mají mít důstojné ohodnocení. Už vůbec pak nechci zpochybňovat, že mají dostat to, co jim vláda slíbila, ale každý by měl ve svém „spravedlivém“ boji zůstat jaksi „na zemi“. Stát pak nutně musí i v této oblasti dohánět soukromý sektor, protože by jinak pro něj pracovali jen neschopní lemplové. Zní to možná jako fráze, ale osobně si skutečně myslím, že učitelské povolání má mít onen charakter poslání, které má být oceněno, ale to ocenění si nemají vymáhat učitelé stávkou, to se pro učitelský stav nesluší, ale má to garantovat stát systémově. 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | neděle 3.11.2019 11:07 | karma článku: 20,04 | přečteno: 806x
  • Další články autora

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1562x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 17,57 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,69 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,27 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...