Vláda i prezident musí prostě ten 17. listopad nějak vydržet. A co my ostatní?

6. 11. 2019 10:41:12
Chápu, že se někomu oslava svátku sametové revoluce drží docela těžko. Není to asi hezký svátek pro bývalé konfidenty, pro prominenty minulého režimu ani pro ty, kteří se opět s dnešními komunisty a totalitními režimy bratříčkují.

O koho jde jmenovitě, je obecně známo. Mnozí z naší vládní a hradní reprezentace sice před rokem 1989 ještě kvůli svému věku nemohli zdiskreditovat, ale dohánějí to nyní tím, že spolupracují se stranou, která je pokračovatelkou té předlistopadové, té, která se zcela nedistancovala od zločinných projevů komunistické ideologie, a adorují podobné režimy v zahraničí.

Nemělo by to být příjemné výročí ani pro ty, kteří dnes zrazují ideály, které byly před třiceti lety nosné. Mnozí je zrazovali možná již v průběhu revoluce a mnozí si je v revolučním nadšení třeba ani neuvědomovali, ale faktem je to, že na jistých principech k této politické změně došlo. A byly to principy zcela obecně dobré. Myslím si, že právě to bychom si připomínat měli.

Změna režimu měla u nás velmi pokojný a klidný charakter, což pochopitelně souvisí již s kolabujícím režimem nejen u nás ale v celém komunistickém bloku (zvláště pak v bývalém Sovětském svazu), ale podstatná byla ona ochota ke všeobecnému společenskému smíru. Bylo to velmi pozitivní, přestože si na základě následného vývoje můžeme položit otázku, zdali to bylo vždy zcela správné.

Ti, kteří se za minulého režimu provinili (provinili se obecně špatnými skutky), stejně jako ti, kteří pasivně drželi „hubu a krok“, dostali šanci se se svou minulostí vypořádat a začít znovu. Dopadlo to bohužel stejně jako s Havlem amnestovanými vězni, kteří se v drtivé většině vrátili do kriminálu. Přisluhovači a paraziti mocných počali opět přisluhovat a parazitovat, holínkolizci opět holínky olizovat zbabělci zůstali zbabělci a stádo zůstalo po výměně pastýřů stejným stádem.

Je paradoxní, že po třiceti letech část dnešní společnosti často vnímá ty, kteří si s bývalým režimem nezadali a nesklonili hlavu, jako takové směšné figurky. Místo toho jsou celebrováni tací, kteří se projevili v lepším případě jako bezcharakterní zbabělci. Někteří disidenti i chartisté si poškodili svou pověst v porevolučním období, to je třeba soudit případ o případu, ale je třeba vyzdvihnou ty, kteří ze svých zásad neslevili tehdy, a nečiní tak ani dnes. Mám pocit, že aktuálně máme vzory velmi pochybné.

Právě toto výročí by nám mělo připomenout vše výše uvedené skutečnost. Měli bychom si uvědomit, že principy naší vnitřní i obecné demokracie, svobody, humanity a s tím spojené zásadovosti jsou nadřazeny aktuální výhodnosti a prospěšnosti. Měli tímto fokusem hodnotit nejen vlastní skutky a měli bychom takto vnímat naší politickou reprezentaci. Pokud to uděláme, můžeme být o něco lepší, a můžeme tak mít třeba někdy i lepší vládu a lepšího prezidenta.

Vláda i prezident 17. listopad s největší pravděpodobností přežijí. Přežijí to patrně v klidu a s oprávněným pocitem, že se nemůže nic stát. Tito lidé budou pak v následujících dnech, týdnech a měsících opět velkohubě relativizovat všechno to, co bylo před revolucí špatné, za revoluce dobré a po revoluci potřebné a dnes nevyhnutelné. Svět je složitý a politika veskrze amorální, ale připomínky historických událostí slouží k tomu, abychom se poučili. Zkusme alespoň chvíli 17. listopad držet, nejen ho vydržet.

Autor: Jiří Turner | středa 6.11.2019 10:41 | karma článku: 23.60 | přečteno: 634x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 34.25 | Přečteno: 7052 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.01 | Přečteno: 7260 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.61 | Přečteno: 5210 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12330 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Kateřina Konečná prozradila, že dnešní komunistické názory jsou docela nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 7:56 | Karma článku: 17.18 | Přečteno: 223 | Diskuse

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 25.76 | Přečteno: 521 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 34.68 | Přečteno: 776 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 592 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 19.15 | Přečteno: 254 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...