Nad Prahou zazářil půlměsíc

12. 11. 2019 11:04:03
Přestože Měsíc dnes dospěje do fáze úplňku, dostala se malá část Prahy pod vliv půlměsíce. Jsou tací, které by tato skutečnost přiměla bít na poplach, ale jsou i tací, kteří si bez předsudků dovedou užít kontakt s jinou kulturou.

Někdy mám pocit, že výraz „jiná kultura“ je jen takové klišé, že si pod tím tak trochu představujeme kulturu z Marsu presentovanou Marťany. Přestože 11. ročník festivalu Nad Prahou půlměsíc představuje v České republice kulturu Blízkého východu (letos s podtitulem Bez hranic / Without Borders), tak je to dle mého mínění spíše jen prosté představení kultury jiných zemí. Ti lidé sice mají jinou mateřštinu, mnozí z nich mají jiné náboženské představy, prezentují se třeba jinou hudbou a v jídlech mají jiná koření, ale zas tak moc se od nás neliší. Přestože mají své specifické problémy, mají s námi mnoho společného.

Neabsolvoval jsem všechny akce tohoto festivalu, ale z vernisáže výstavy Fadiho Thabeta a z divadelního představení Králem je vždy král (obojí se odehrálo v divadle Na Prádle) jsem získal jako už mnohokrát před tím pocit, že není třeba přistupovat k takovéto akci s žádnými předsudky. Myslím si, že lze v tomto směru kulturu Blízkému východu vnímat obecně stejně jako třeba kulturu skandinávských zemí, Japonska nebo Latinské Ameriky. V Praze se v těchto dnech totiž neprezentují teroristé ani náboženští fanatici toužící islamizovat střední Evropu a s ní i naši zemičku, ale emisaři kultury těchto zemí se nám snaží vyjádřit respekt a o stejný respekt nás také žádají.

Píši-li o respektu, nemám na mysli něco, do čeho je třeba někoho nutit. Tento fenomén se prolíná celým festivalem. Divadelní hru syrského dramatika Saadallaha Wannouse Králem je vždy král nastudovali studenti arabistiky Filosofické fakulty University Karlovy (tato skutečnost mě také na festival přivedla), kteří se na tom podíleli společně se svými českými i zahraničními učiteli a absolventy. Ti všichni jsou také členové volného amatérského sdružení Arabské nedivadlo, ale jejich výkon se opět podobal více výkonu profesionálního divadelního souboru. Vezmeme-li pak i v úvahu, že dvouhodinovou hru odehráli v arabštině (ve hře vystupoval jen jediný rodilý mluvčí), respekt si tento počin jistě zaslouží.

Co se týče hry samotné, nebýt orientálních rekvizit a kostýmů (pochopitelně i jazyka představení), nikdo by asi nerozeznal, že je to příběh z orientálního prostředí, a ne z evropských poměrů, a to nejen nutně těch historických. Alegorická divadelní hra syrského klasika inspirovaná jednou z pohádek tisíce a jedné noci překvapí svou univerzálností a pobaví vtipem. Je to příběh o aroganci moci, o strachu přisluhovačů mocných, a také o bohatých, kteří bohatnou na úkor chudých, kteří často nevědí, co si počít. Když se náhle role obrátí, odhalí se i charaktery lidských povah, což je evidentně stejné u nás jako v Sýrii, minulosti jako v přítomnosti. Obecenstvo ocenilo i repliky, které, ač to nebyl primární záměr tvůrců, připomínaly narážky, které jsme v textech hledali dobách normalizace.

Divadelnímu představení předcházela vernisáž výstavy fotografií palestinského uměleckého fotografa Fadiho Thabeta, který se narodil v Pásmu Gazy. „Okno do Gazy“, jak byla zmíněná výstava nazvána, je němou výpovědí o životě obyčejných lidí v oblasti, která je symbolem neklidu, svárů, chudoby a politické beznaděje. Ve svých fotografiích se Fadi Thabet vždy snaží na tvářích lidí v utečeneckých táborech či mezi ruinami domů zachytit i úsměvy a jakousi prchavou poetiku. Z těch úsměvů je však patrná tíha každodenního života v izolovaném Pásmu Gazy, kde je za současných životních podmínek situace dlouhodobě neudržitelná. V Gaze sice žijí jedni z nejvzdělanějších mladých lidí v arabském světě, ale zároveň na tomto nejhustěji obydleném místě na planetě, kde jsou polovinou obyvatel děti, panuje katastrofální nezaměstnanost a bída. Děti jsou tak velmi častými objekty Thabetových fotografií.

Celá tato akce nabízí poněkud jiný pohled, než který nám zprostředkovávají zpravodajové dokumentující tisící a prvý konflikt mezí Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami či židovskými a arabskými organizacemi. Celý tento festival prezentuje něco jiného než to, co je podstatou nekonečných kontroverzí mezi naším světem a světem islámu, kontroverzí, které se na obou stranách někdo snaží živit. Na obou stranách jsou ale také zcela evidentně lidé, kteří se velmi snaží tyto kontroverze potírat. Jim patří dík a chvála.

Autor: Jiří Turner | úterý 12.11.2019 11:04 | karma článku: 11.16 | přečteno: 617x

Další články blogera

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 29.06 | Přečteno: 4641 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 44.99 | Přečteno: 7240 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.60 | Přečteno: 5204 | Diskuse

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma článku: 43.98 | Přečteno: 12319 | Diskuse

Další články z rubriky Kultura

Ladislav Kolačkovský

Zapomenuté pražské sídlo orlických Schwarzenbergů

V Praze je městský dům, který zdobí schwarzenbergský erb, konkrétně orlické sekundogenitury. Jedná se o dům ve Spálené ulici č.p. 90. Kdysi pražské sídlo orlické větvě rodu, které dnes se Schwarzenbergy málokdo spojí.

17.3.2024 v 15:51 | Karma článku: 18.21 | Přečteno: 261 | Diskuse

Pavel Král

Svoboda

„Každý dělal, co uznal za správné.“ Není právě tohle svoboda? Netouží právě po tomto lidé? Aby je nic a nikdo neomezoval. A tak aby si konečně mohli dělat jen to, co sami chtějí!

17.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 6.00 | Přečteno: 114 | Diskuse

Kamila Steinová

Rozhovor s Miroslavem Hlaučem

V minulém článku jsem vám představila debutový román Letnice od Miroslava Hlauča. Dnes u Letnic stále zůstaneme, ale trochu jinak. Přináším vám s panem Hlaučem rozhovor.

17.3.2024 v 12:45 | Karma článku: 6.28 | Přečteno: 78 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Don Baltasar Marradas – zmizelé posmrtné stopy velkého generála

Don Baltasar Marradas y Vich byl říšský hrabě a rytíř Maltézského řádu, císařský polní maršál španělského původu. Ve své době byl slavný, ale po smrti stopy generála zcela mizí. Dodnes nevíme, kde vlastně spočinuly jeho ostatky.

16.3.2024 v 21:34 | Karma článku: 14.89 | Přečteno: 181 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Prof. Ferdinand Ďurčanský, profesor práv a šlechtic ve službách slovenského kříže

14. března 1939 vznikl Slovenský štát. Ve vládě válečné Slovenské republiky byl jeden z ministrů původem ze šlechtického rodu, který obdržel erb a nobilitaci od císaře Rudolfa II. Prof. Ferdinand Ďurčanský

16.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 12.65 | Přečteno: 205 | Diskuse

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...