Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak snadné je se sinklouznout (polemika s článkem Radany Večeřové)

Předně přeji paní Radaně, aby děťátko, které jí dělá společnost na profilové fotce, bylo zdravé, nadané a bezproblémové. Každý ovšem takové štěstí nemá a ani každé dítě nemá štěstí na milující a starostlivé rodiče a dobré učitele.

Přestože paní Večeřová ve svém článku nevyjadřuje žádné jednoznačné stanovisko, je poměrně patrné, že má názor docela jasný. Mohu jen spekulovat o tom, proč místo aby ho jednoznačně vyjádřila, používá onu vtipnou filmovou metaforu. Možná si myslí, že se jaksi neslučuje s její odborností psycholožky zaujmout nekompromisní stanovisko. Inkluze je komplikovaný a vášně budící fenomén. Osobně bych řekl, že ho onehdy někdo tak hloupě odprezentoval, a ještě hloupěji implementoval, že se proti inkluzi zásadním způsobem postavili i lidé, kteří nemají příslušné znalosti ani vlastní zkušenost, stejně jako i mnozí učitelé a psychologové.

Myslím si, že správnost či nesprávnost reálné podoby inkluze spočívá pouze v její míře a možnostech všech zúčastněných, tedy školy, příslušných učitelů, rodičů a pochopitelně konkrétních dětí. Z toho logicky vyplývá, že není možné jednoznačně určit jak problematické a jak postižené dítě může být integrováno do normální třídy a jaké nikoli.  Škola s dobrým technickým zázemím, osvíceným ředitelem, který má možnost si vybrat i dobré pedagogy a poskytuje jim všemožnou podporu, zvládne i inkluzi dětí jako Otík. Jiná škola může mít zásadní problémy s „pouze“ zlobivými dětmi, které jsou pochopitelně všude.

Přestože nechci vše házet jen na nedostatečnou kvalitu učitelů, integrace jakkoli problematických dětí je práce navíc, a ne každý učitel je schopen a ochoten ji přijmout. Pro postižené děti je pak třeba i vhodné technické zázemí, asistenti apod. Jsem přesvědčen, že než integrovat do nevhodného prostředí problémové dítě, je lepší, aby navštěvovalo speciální školu. Na druhou stranu v dobrém prostředí se může takové dítě hodně zlepšit, a to nikoli na úkor těch bezproblémových. Pokud by to tak být mělo, není to ono vhodné prostředí. Jsem přesvědčen, že samozřejmě existují také jakési hranice zdravého rozumu, pokoušet se integrovat třeba děti s těžkou formou Downova syndromu či děti nevidomé je pochopitelně nesmyslné.

To, co jsem zde napsal rozhodně není jen plané a rádoby ušlechtilé teoretizování laika. Moje děti chodily do skvělé školy. Výjimečně skvělé školy. Inkluze v ní byla samozřejmostí daleko dříve, než ji počali ministerští úředníci připitoměle školám vnucovat. Je to sice škola standardně zřízená úřadem městské části, měla však v době svého vzniku štěstí na rozumné zřizovatele, a hlavně na výborného ředitele, který během několika let vytvořil projekt školy, který se stal pojmem nejen v Praze. Dobrý ředitel si počal vybírat i nadstandardní spolupracovníky, o které díky renomé školy nikdy neměl nouzi.  

Je asi patrné, že jsem zde nepopsal standard, jsem ale přesvědčen, že je obecně možné se k takové úrovni přiblížit v každé škole a každá škola by se o to měla pokusit. Mohou k tomu přispět i aktuálně lepší mzdové podmínky pro učitele, přestože si nemyslím, že platy učitelů jsou v tomto smyslu samospásné. V době, kdy jsem s touto školou přišel poprvé do styku, což bude téměř dvacet let, byly platy učitelů doslova zoufalé, a přesto jsem v řadě z nich poznal tak skvělé pedagogy a lidi (ono to asi zásadním způsobem souvisí), že jsme se s nimi stýkali ještě léta poté, co děti školu vychodily, a některých školních akcí se zúčastňujeme dodnes.

To jsem sice od tématu inkluze trochu odbočil, ale jsem přesvědčen, že i v této problematice je vše v lidech. V lidech, kteří jsou kompetentní, odborně zdatní a hlavně berou, ač to může působit jako fráze, svoji práci jako poslání. Takoví učitelé a školy mohou ku prospěchu všech dobře zvládnout rozumnou míru inkluze. Špatní učitelé ve špatných školách naproti tomu nezvládnou ani zcela standardní děti. Myslím si, že pokud se někdo rozhodne vyjadřovat se k problematice inkluze, měl by vzít v potaz, že kromě hlasitých nářku některých učitelů, sobecké kritiky mnohých rodičů a paušálně odmítavých názorů široké veřejnosti, existují i hlasy těch, kteří sice moc nekřičí, ale s problémy se vyrovnali bez vážnějších potíží.

Autor: Jiří Turner | sobota 11.1.2020 17:09 | karma článku: 17,03 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 901x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!