Veřejnoprávní masáž v Kabinetu doktora Honzáka

3. 03. 2020 11:16:06
Takové hodnocení jsem si dnes přečetl a bylo to jedno z těch mírných. Někomu přijde tento pořad málo akční, jinému možná málo korektní a jsou patrně i tací, pro které je problémem to, kdo je Radkin Honzák a kdo talk show vysílá.

Tak zvaná talk show není asi mým nejoblíbenějším televizním žánrem, ale obecně mám takové pořady raději než pořady o vaření a gastronomii, které nejsou o vaření a gastronomii, ale mají charakter reality show, nebo talentové soutěže, které připomínají spíše estrádu či konkurz do cirkusu. Každý si však může vybrat dle svého vkusu, a to jistě platí i o talk show, kterou lze pojmout rozličnými způsoby.

Karel Šíp kdysi vsadil na vlídnost a korektnost a vsadil dobře, každý nemusí mít chuť na kontroverze a určitou agresivitu, která je typická třeba pro Jana Krause. Šípův pořad sice může někomu někdy připadat jako takové tlachání o ničem, ale jeho intelektuální náboj stále výrazně převyšuje podobné pořady různých „bavičů“, které vcelku zaslouženě průběžně na všech kanálech u diváků propadávají.

Pro mě osobně je naprostou špičkou tohoto typu pořadu Ebenova talk show Na plovárně. Připadá mi totiž, že je naopak „o něčem“. Hostem je vždy jen jedna zajímavá a někdy i velmi významná osobnost, o níž a o jejích názorech a myšlenkách se něco dozvíme. Zde je také jediným úkolem moderátora se pouze chytře ptát. Přestože má Marek Eben jistě i potenciál někoho bavit, nechává to čistě na svém hostovi. A tento model se mi líbí.

Naopak Jan Kraus má sklon některé své hosty přivádět do úzkých a někdy i rovnou zesměšňovat. Někomu tento přístup evidentně vadí, navíc Kraus kromě oné nekorektnosti nikterak neskrývá své názory včetně těch politických, což asi mnohým přijde jaksi nepatřičné. Tomu sice moc nerozumím, ale není nic snazšího než si přepnout na Primu LOVE.

Kritici Honzákova pořadu upozorňují na určitou těžkopádnost člověka, který je kromě své profese skvělým glosátorem všemožných událostí a společenských témat, ale pro kterého je tato role nová. Vnímají, že mu chybí ona protřelost televizních bavičů, která vynikne zvláště v situacích, kdy hosté moc zábavní nejsou. V tom mají jistě pravdu. Na druhou stranu je přístup psychiatra, který si zve hosty na základě souvztažnosti diskutované problematiky a jejich životních příběhů poměrně originálním prvkem.

Přijde mi však poněkud zbytečné, když se jako ve výše zmíněných případech tato show tváří jako něco jiného, než čím je, tedy jako jakási terapeutická poradna. Určitý „psychiatrický“ problém a náhled na něj ze strany odborníka může být jistě inspirativní, ale neměli bychom však zapomínat, že se stále díváme víceméně na zábavný pořad. Na prvek určité iluze bychom konečně neměli při sledování televize zapomínat nikdy.

Nemohu se nějak zbavit pocitu určitého nepochopení totální kritiky, kterou předkládají vysloveně negativní recenze (odkazy naleznete pod článkem). Zdá se mi, že řadě lidí patrně nejvíce vadí tento pořad z důvodu, jak na jiných místech Radkin Honzák komentuje veřejné a politické dění. Žijeme v době, kdy se třeba vyjádření soucitu s válečnými uprchlíky stane důvodem někoho navždy ocejchovat jako jakéhosi nepřítele státu. Stejným nepřítelem té „rozumné“ většiny se stane i ten, kdo amorality a chorobné projevy národem vyvolených politiků pojmenuje přímo a bez obalu.

Výsledným postojem se tak stává přijetí jakési konspirační teorie, jejíž podstatou je představa, že jakýmisi pražskokavárenskými, havlistickými a sluníčkářskými živly ovládaná veřejnoprávní televize útočí na chudáka diváka prostřednictvím stejně naladěných spiklenců, jako jsou Moravec, Wollner, Tvarůžková či Fridrichová, ke kterým teď aktuálně přibyl i Radkin Honzák. V jistém smyslu to tak klidně může být, záleží asi jen na tom, co si kdo pod těmi pejorativními přívlastky představí.

http://vasevec.parlamentnilisty.cz/blogy/zoufala-uz-nasejejich-ct-jeste-zkusi-na-divaky-zrudnam-psychiatrem

https://www.expres.cz/celebrity/kabinet-dr-honzaka-radkin-honzak-ceska-televize-talkshow.A200302_121228_dx-celebrity_vlt

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vysmival-se-ceskym-blbeckum-Zemana-vyhlasil-za-nejvetsiho-skudce-zeme-Ted-dostane-vlastni-porad-na-CT-1-609595

https://www.novinky.cz/kultura/clanek/nejsledovanejsi-show-ma-sip-honzak-na-urovni-krause-40309960

https://www.idnes.cz/kultura/film-televize/televizionar-kabinet-dr-honzaka.A200110_112636_filmvideo_ts

Autor: Jiří Turner | úterý 3.3.2020 11:16 | karma článku: 22.81 | přečteno: 1961x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.04 | Přečteno: 7335 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 293 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...