Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To máte z toho, že žerete luskouny!

Je mi skoro až líto, že nějaký záludný patogen či jed neobsahuje i maso psů, rohy nosorožců, či varlata tygrů, kteréžto v Zemi středu konzumují buď jako lahůdku nebo je to zcela absurdní surovina pro tradiční čínskou medicínu.

Je zjištěno, že virus COVID-19 má prakticky shodný kód s koronavirem detekovaným u luskounů a netopýrů, které čínští labužníci vyhledávají, přestože se v případě luskounů jedná o kriticky ohrožené druhy zvířat. Pokud luskouny loví příslušníci přírodních národů nebo lidé bojující o přežití, dá se to pochopit, ale to není tento případ. U Číňanů je to jen jakási zvrácená tradice, ke které se dají co do absurdnosti přirovnat jen preparáty na podporu mužnosti z rohů již téměř vyhubených nosorožců (roh směrem k nebi musí zvedat i ledacos jiného, to přeci dá rozum) či tygří genitálie, které jistojistě učiní z každého Číňánka dravou šlemu. Magickou moc mají i „šupiny“ luskounů, což je asi způsobeno prostou skutečností, že savec se „šupinami“ musí být něčím zázračný,

Můžeme si tak občas přečíst a poslechnout názory, že epidemie, jakou je i ta aktuální, jsou jakousi ochranou či snad pomstou Přírody, vůči které se lidstvo chová tak, jak se chová, a která si přes veškerou snahu člověka zachovává jakési regulační mechanismy. Takové názory jsou těžko slučitelné s mým přesvědčením, ale je mi někdy docela líto, že tomu tak asi není. Nicméně mohu souhlasit s tím, že lidstvo si na základě své hamižnosti, bezohlednosti, rozmařilosti samo podřezává větev, na které se nachází. Je těžké lidstvu vyčítat těžbu fosilních paliv a jiných surovin i mnoho jiných „hříchů“, ale mnohé z toho, čím se podepisujeme na planetě, kterou spoluobýváme s jinými tvory, je zcela zbytečné.

Luskouni nám nic neudělali, nijak nám neškodí, nejsou ani našimi potravními konkurenty a nemají ani žádný rozumný předpoklad být součástí naší potravy, a to přestože jsou jedlí, stejně jako drtivá většina jiných živočichů, člověka nevyjímaje. Jenom tak si od dob dinosaurů žijí na Zemi a přispívají svým dílem k udržování přírodní rovnováhy, jmenovitě tím, že konzumují mravence, termity a všekazy, jejichž přemnožení sami nelibě vnímáme, ale zároveň si nejsme ochotni přiznat, že jsem si to sami způsobili vyhubením příslušných predátorů. Luskouni se nám tedy za tuto naši hloupost nechtěně odvděčují tím, že v jejich tělesných schránkách patrně zmutoval jistý typ koronaviru do podoby, která je pro nás poněkud nepříjemná. 

Na jídelníčku Číňanů jsou prý i netopýři, o nichž se dá říci zhruba to samé, co o luskounech. I mnoho druhů netopýrů je kriticky ohrožených díky ztrátě vhodného životního prostředí a úbytku vhodné potravy, ale že se jejich populace tenčí i proto, že se ocitají na pekáči, to zůstává rozum stát. Netopýři (nedočetl jsem se kteří; mohli by to být konečně i netopýrům příbuzní kaloňové, kteří v Číně také žijí) jsou dalšími adepty na původce zmutovaného viru. Jeden z kaloňů nese dokonce druhové jméno „jedlý“ (jako ta bedla), což vypovídá o mnohém.

Říkám si, že jestli bude epidemie tohoto typu koronaviru dobrá ještě k něčemu jinému, než jen k prověření naší schopnosti takové hrozbě čelit, a z toho vyplývajícího zjištění, že toho zcela schopni nejsme, tak by to mohlo být alespoň to, že přestaneme mít zálusk na luskouny.

Autor: Jiří Turner | středa 4.3.2020 12:32 | karma článku: 26,31 | přečteno: 1223x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3512x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...