Nový kanál ČT3 je prý jak prošlá konzerva a ČT nás chce otrávit!

26. 03. 2020 13:14:02
Bojovníci proti veřejnoprávnu mají asi další argument podporující názor, že všeobecný úpadek ČT musí nutně vést k jejímu zániku. Je otázkou, kdo jí nahradí, a hlavně čím ji nahradí. "Dobře našlápnuto" měla třeba TV Barrandov.

Je zvláštní, že takový komentář jsem si nepřečetl v Parlamentních listech (to neznamená, že tam něco takového není), ale napsala to Tereza Spáčilová a „otiskl“ Reflex (čtěte zde). Marně si hlavu lámu, co někoho může přimět vytýkat České televizi to, že reaguje na aktuální situaci mimo jiné tím, že pro starší občany, kteří by prioritně měli trávit víc času doma, zařazuje pořady, které má obecně tato věková skupina v oblibě. Má-li nějaký důchodce rád americké sitkomy, nikdo mu nebrání sledovat je v hojné míře na komerčních kanálech a nikdo ho nenutí nový kanál ČT vůbec ladit.

Myslím si, že tato aktivita ČT zasluhuje spíše pochvalu a mimořádnou chválou bych nešetřil v případě pořadu, který taktéž reaguje na vzniklou situaci, jímž je UčíTelka. Žádná komerční televize takto nezareagovala, stejně jako žádná komerční televize nepřináší takový objem informací k aktuálnímu tématu č.1. Nikdo jim to nemá za zlé a nikdo nekritizuje onu porci plytké zábavy v podobě nekonečných seriálů, béčkových filmů, zábavných pořadů, reality show a nekonečných reklam. Komu se to líbí a komu to vyhovuje, ten to konzumuje, komu ne, ten sleduje něco jiného nebo nechává „bednu“ vypnutu.

Nechci vůbec tvrdit, že každý projekt ČT je zdařilý, komerčně úspěšný (což asi není úplně totéž) a že veřejnoprávní médium musí oslovit každého. Smyslem veřejnoprávní televize je nabízet to, co jiní nenabízí. Retro filmy nebo jiné starší pořady sice vysílají i jiné kanály, ale projekt ČT3 má smysl v určité koncentraci takové televizní a filmové tvorby, stejně jako je to třeba v případě retro kanálů hudebních. Vadí snad někomu, že se jiní jejich prostřednictvím vrací do „zlatých sedmdesátek“ či „osmdesátek“, přestože on jede na vlně aktuální muziky? Asi ne.

Nemohu si odpustit ani vyjádření názoru, že Nemocnice na kraji města, Televarieté, Eliška a její rod, O poklad Anežky české, Karel Gott v Lucerně a jiné, nejsou zrovna pořady, které by někoho mohly vysloveně urážet. Konečně i vysílání 30 případů majora Zemana na Barrandově mělo onehdy velký ohlas. Záleží asi jen na tom, jestli se na něco takového někdo dívá jako na svědectví doby (myšleno vznik seriálu), nebo s nostalgii, že je tato pohnutá doba minulostí. Dle vkusu, věku i nátury se na mnohé počiny staré třicet, čtyřicet, padesát let můžeme dívat s ironickým úsměvem, ale můžeme si také položit otázku, co z dnešní tvorby, naší i zahraniční, přežije jen jeden jediný rok. Konzumujeme často zábavu na jedno použití, stejně jako užíváme jiné rychloobrátkové zboží, a to i tehdy, když ze své podstaty vůbec nemá takový charakter.

Přestože rozhodně nejsem seriálový typ, včera jsme se se ženou dívali na Nemocnici na kraji města. Je pravda, že mi některé pasáže přišli trochu legrační a moje paní měla i určité výhrady odborného charakteru, oba jsme si ale vzpomněli, jak jsme kdysi „Nemocnici“ hltali. A přestože jsme teprve padesátníci, kteří rozhodně nežijí minulostí, tak nám těch padesát minut vůbec nic neudělalo. Těšíme se, až budou dávat Byli jednou dva písaři, což je, myslím, dílo zcela nadčasové a bude možná bavit lidi i za dalších padesát let.

Ze svého čistě osobního pohledu bych bez problémů oželel drtivou většinu různých komerčních stanic, ale za Českou televizi bych hledal náhradu asi poměrně těžko. Myslím si, že jí prospívá kritika, která cílí na určité snahy o její programovou komercionalizaci, stejně jako diskuse o jejích investigativních pořadech a zpravodajství. Možná trochu paradoxně se domnívám, že by její programy měly přinášet právě to, co komerční televize nepřináší. Přijde mi zbytečné, aby se ČT snažila konkurovat Primě či Nově v masivní seriálové tvorbě naší i cizí provenience, či v různých reality show. K tomu je ovšem třeba, aby její méně komerční pořady respektovali i ti, co je nesledují. Dobrým příkladem je právě ČT3.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 26.3.2020 13:14 | karma článku: 31.15 | přečteno: 1846x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 585 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3852 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...