Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špatná služba Jana Hrušínského

Možná se s Janem Hrušínským na ledasčem shodnu, ale jeho aktuální angažovanost ve mně vyvolává pocit, že si ho někdo najal, aby diskreditoval tu část společnosti, která se staví kriticky k vládě i k prezidentovi. A není sám.

Asi je zbytečné, abych opakoval své přesvědčení, že aktuální establishment má být pod tlakem, že je správné upozorňovat na morální selhání představitelů státu, že je třeba řešit trestní kauzy politiků, že je nutné podrobovat kritice podivné vnitrostátní i zahraniční počiny vlády i Hradu, a že je konečně i potřeba konfrontovat odlišné ideologické principy.

To vše může dělat prakticky každý, ovšem ne každý je dostatečně slyšitelný. Ten, kdo ví, že slyšitelný je, by měl dobře svá prohlášení a aktivity zvažovat, protože se stává určitým reprezentantem určité části společnosti. Facebookový profil Jana Hrušínského pravidelně sjíždějí bulvární i nebulvární novináři, a on to dobře ví. Dost možná své příspěvky uveřejňuje právě proto. Netuším, chce-li být mluvčím nějakého hnutí, ale já za sebe musím říci, že netoužím po tom, abych byl Janem Hrušínským reprezentován.

Důvod je vcelku jasný, nechci, aby určitá neutrální skupina našich občanů získala pocit, že lidé kritizující vládu i prezidenta a vytvářející jakousi širokou opozici, jsou takoví Hrušínští. Na tomto místě musím osvětlit, když píši o nějaké „neutrální skupině našich občanů“, koho mám na mysli. Možná jsem naivní, ale nemyslím si, že více jak polovina voličů jsou skalní zemanovci, babišovci, okamurovci a komunisté. Naopak si myslím, že mnoho lidí, kteří některé z výše uvedených volili, jsou s nimi v mnohém nespokojeni a v neshodě, ale prostě pro sebe nenachází jinou dobrou alternativu.

Asi je patrné, kam mířím. Tito lidé, pouze tito lidé mohou v naší zemi něco změnit. Přesvědčení podporovatelé i odpůrci svá stanoviska asi nezmění, ale nemyslím si, že tvoří ve společnosti většinu. Tou většinou jsou naopak lidé ne zcela vyhranění nebo ti, co politiku spíše ignorují. Velkou část z nich onehdy podchytil Andrej Babiš, a to se stalo základem jeho úspěchu. Tito lidé však, jak je patrné třeba ze Slovenska, v klidu přejdou jinam, ale musí získat pocit, že to má smysl a že budou volit lepší osobnosti a lepší politické strany.

Je to sice určitý paradox, ale jsem přesvědčen, že existuje i nemalá skupina občanů, která reaguje na ostrou kritiku prezidenta, premiéra a jejich podřízených tak, že se jich počnou zastávat, a to aniž by byli jejich fanoušci. Je to vlastně taková varianta stockholmského  syndromu: Oni jsou sice mizerní, ale bůh ví, jací jsou ti, kteří je kritizují, tak mi radši podpoříme ty, které známe, a kterým je „ubližováno.“ Myslím si, že i zde na blogu by se našlo dost lidí s takovýmto přístupem. Je absurdní, přestat kritizovat, abychom v někom náhodou nevyvolali ochranitelské pudy a soucit, ale ta kritika by měla mít určitou úroveň.

Abych to uzavřel, jsem zklamaný, když vidím projevy neschopnosti, nekompetence či pouze určité   nesympatičnosti u představitelů politické opozice, a možná ještě více jsem zklamaný, když sleduji různá vyjádření reprezentantů opozice veřejné. Už dříve jsem ventiloval rozpaky třeba nad výroky Dominika Haška, dnes je to Jan Hrušínský a zítra to může být hnutí Milion chvilek pro demokracii, jejíž představitelé možná dobře začali, ale čím dál tím méně jsem přesvědčen, že tato platforma přivede tuto zemi ke změně, kterou považuji za nutnou. 

https://www.super.cz/700779-jan-hrusinsky-skrta-jedno-predstaveni-za-druhym-ostra-slova-na-adresu-cinanu-i-prezidenta.html

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/643604/hajzlove-cinani-zuri-jan-hrusinsky-koho-vini-z-desitek-zrusenych-divadel.html

https://stars24.cz/celebrity/ceske-celebrity/19703-cinani-ja-jim-dam-ha-zlum-hrusinsky-se-zase-nastval-nezapomnel-ani-na-zemana

Autor: Jiří Turner | pátek 15.5.2020 12:12 | karma článku: 32,43 | přečteno: 1793x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,99 | Přečteno: 876x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!