Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak také může fungovat vládní semafor aneb sedm malých forem boje se zarputilým virem

Pan Suchý snad promine, že zneužívám zkratkového slova – akronymu, kterým kdysi otcové zakladatelé vtipně nazvali legendární divadlo. Toto slovo se však skloňuje i v souvislosti s šířením nákazy, a tím i s bojem proti ní.

Boj ideologický

Představa, že porazíme nákazu čistě ideologickými prostředky se jeví jako zcestná, protože ani v Číně se to moc neosvědčilo a v Rusku už vůbec ne. Chvíli to vypadalo, že ideologickou masáží uspějí soudruzi Lukašenko a Kim Čong-un, ale to, co v jejich zemích slaví úspěch, není ideologie, ale pouze její důsledky. Pokud lidé nemohou vycestovat ze země, respektive když vycestují, už se tam nevrátí, a cizinci ji téměř nenavštěvují, je skoro vyhráno. S ideologickým bojem to zkoušel i Donald Trump, a to v tom smyslu, že onemocnět „na koronavirus“ je neamerické a nevlastenecké, ale povídejte to těm v mrazících boxech. Takže tady si příklad neberme.

Boj kompetenční

Mohlo se na počátku boje zdát, že pokud se vyřeší otázka, kdo je oprávněný se s COVID -19 utkat, jsme na dobré cestě zvítězit. Než se počalo bojovat s virem, byl tedy sveden boj o to, která laboratoř získá akreditaci, a která ne, které ministerstvo bude včele se svým ministrem lepším bojovníkem, který epidemiolog je epidemiologovatější a kdo vlastně má rozhodovat a kdo koho poslouchat. V jistých ohledech tento zápas trvá, neboť se aktuálně vede kompetenční spor, kdo umí lépe chytrou karanténu, jestli je to armáda nebo nějací civilisté. Realita bude taková, že v malém rozsahu ji umí každý, ve velkém nikdo, ani Mosad ne.

Boj mediální

Tento boj byl prohrán v okamžiku, kdy jsme se díky médiím dozvěděli, že nějaký koronavirus existuje, že se k nám dostal, že se už někdo nakazil a že také na něj někdo umřel.  Kdybychom to nevěděli, žádná epidemie by nenastala. Lidé by si v klidu onemocněli, tu a tam někdo v neklidu umřel a život by šel dál.  Nikdo už nespočítá, kolik lidí onemocnělo a zemřelo na úlek a kolik na smrtelné choroby, se kterými se neléčili, aby nedostali chřipku. V jistém smyslu však mediální boj slaví úspěch, neboť v každém okamžiku přesně víme, kolik je v Kropáčově Vrutici nakažených, kolik nemocných a kolik mrtvých. Ptát se, k čemu je taková povědomost dobrá, se považuje za projev anarchismu.

Boj vědecký

Před pandemií to někdy vypadalo, že pomalu nastává soumrak vědy. Vědci odtržení od lidu, reality a běžných problémů kdesi nad čímsi bádají, o čemž nás občas v krátkém televizním šotu někdo poinformuje, my se shovívavým úsměvem zavrtíme hlavou a vydáme se ke kartářce. Je zajímavé, jak málo senzibilů, věštců, čarodějů a léčitelů všeho druhu se sofistikovaně pustilo do boje s „kovidem“. Mám pocit, že zaspala i tradiční čínská medicína a úspěch slavila až tradiční čínská „medicína“ v podobě stanného práva. Naopak ti mimoňové z fakult a výzkumáků přišli po týdnu s nanomateriály na roušky s respirátory z tiskáren a dá se předpokládat, že očekávanou vakcínu nepřinesou lidstvu báby kořenářky, ale špičkové vědecké ústavy.

Boj náboženský

To jsem se dostal na tenký led, protože vlastně vůbec nevím, jestli se církve, náboženské instituce a řadoví věřící pustili do boje ještě nějak jinak než jako lidé. Možná, že ne, protože nákaza se dá chápat jako projev boží vůle, boží varování či přímo trest boží.  Ono to tak být vlastně musí, protože existuje-li „aktivní“ bůh, děje se vše, tedy i pandemie, pod jeho dohledem a z jeho vůle. O tom, že tato nákaza, může být varováním a zdrojem poučení, není asi vůbec třeba pochybovat, a to bez ohledu na náboženské přesvědčení.  

Boj lidový

Lze namítnout, že každý boj je vlastně lidový, protože ho vedou lidé, ale v tomto případě je míněn boj prostého lidu (rozumí se lidu prostého nějaké moci). Lid si pod dohledem moci státní počal bojovat sám, mnohdy mu nic jiného ani nezbylo, a poté, co dohled ochabl, si zase sám počal vytvářet podmínky proto, aby bylo proti čemu bojovat. Ukázalo se, že je u nás dobré vsadit na kreativitu a poněkud naivní na zodpovědnost. Potvrdilo se to, co mnozí tušili: Potřebujeme stát. Stát, jehož aparát řídí naše kroky, a stát, jemuž můžeme vyčinit, když je řídí blbě nebo se prostě nedaří. Platí stará zásada, že vždy musí být někdo, na koho je možné svést neúspěch. O podíl na úspěchu se přihlásí každý.

Boj hybridní

Bylo nám již opakovaně sděleno, že jsme ve válce, a jelikož žijeme v 21. století, musí to být nutně válka hybridní. Asi není potřeba moc přemýšlet o tom, co to znamená, protože všechny války, které se kdy vedly, byly hybridní, tedy že se vedly i jinými možnými prostředky, kromě klacku, meče, flinty či bomby.  Rozdíl je pouze v tom, že v různých dobách byly v tomto smyslu různé možnosti. V případě nákazy tedy bojujeme všichni, jak se dá, což je správné, protože bojovat, jak se bojovat nedá, se bojovat nedá. Takže ne aby vás něco takového napadlo!

Autor: Jiří Turner | úterý 28.7.2020 8:49 | karma článku: 28,91 | přečteno: 2986x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,65 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...