Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už nás s tím holocaustem neotravujte!

Za minimálního zájmu našich politiků proběhla připomínka romského holocaustu. Židovský holocaust je připomínán při každé příležitosti a je-li třeba, připomeneme si účelově a v různém kontextu genocidu i jiných národů a etnik.

Přijde mi správné smysluplnou formou a pokud možno v souladu s fakty a nezaujatě připomínat si historické události, a to včetně těch, nebo možná právě těch, které jsou určitým mementem, tedy připomínkou toho, čeho všeho jsou lidé vůči jiným lidem schopni.

Není těžké vyjádřit v rámci židovského holocaustu odpor k nacismu a využít kontext našich aktuálních sympatií k Židům a státu Izrael. Osobně by mi však přišlo mnohem důležitější podrobně veřejnost informovat o tom, co bylo příčinou této tragédie a s čím vším se tyto události pojí.

Židovský holocaust byl specifickým projevem rasismu, xenofobie a nesnášenlivosti zakořeněných v “humanistické“ Evropě v počátku 20. století natolik silně, že bylo pro hitlerovský režim velmi snadné nalézt „správného“ nepřítele a nad ním bez protestů vyspělých a civilizovaných zemí vynést ortel.

Východní a jihovýchodní Evropa měla za sebou právě sérii židovských pogromů a ani v západních demokraciích a demokratickém Československu nebylo obecně společností vnímáno Hitlerovo tažení proti Židům s nějakými obavami a s odporem. Konečně i onen hrůzný počet obětí byl způsoben také tím, že mnohé státy odmítly židovské uprchlíky vpustit do země.

Genocida Romů netrápila asi téměř nikoho, protože cikáni byli považováni za občany druhé kategorie, mnohými za něco mezi zvěří a lidmi. Je smutné, že s podobným fokusem je na tyto události nahlíženo některými lidmi i dnes.

Relativizování židovského holocaustu je trestným činem a o romských internačních táborech, ze kterých i ženy a děti putovaly do koncentráků a plynových komor, se diskutuje, jestli to nebyly takové horší penziony pro nepřizpůsobivé, a řeší se, kolik prasat bude muset být z Letů u Písku přepraveno do jiných „chlívků“ a kolik to bude stát.

Do podivného světla se někdy staví i genocida Arménů, kterou zahájila Osmanská říše v období 1. světové války. Ta měla ještě méně náboženský charakter než genocida Židů, a naopak pohnutky k ní byly velmi podobné s těmi nacistickými: vyhraněný nacionalismus, nesnášenlivost a potřeba identifikovat nepřátele a viníky. Na základě podobných principů pak Turci vystupovali proti Řekům nebo Iráncům a v době Turecké republiky v rámci podobných pohnutek kemalovský režim řešil kurdskou otázku.

V této souvislosti je, kromě inertnosti demokratického světa vůči hrůzám, které seděli s vědomím vlád i veřejnosti, také nutno zmínit, že genocidy se dopouštěli i evropské státy v rámci svého koloniálního panství. Pomineme-li genocidu původních obyvatel Ameriky v dobách její kolonizace, tak ještě v počátku 20. století Britové stavěli koncentrační tábory pro Búry, ve kterých zemřelo za otřesných podmínek více jak sto tisíc domorodců.

Výše uvedená fakta zde neuvádím proto, abych vyjádřil přesvědčení, že tyto skutečnosti mají ovlivňovat náš aktuální vztah k národům a etnikům, jejichž příslušníci se stali obětmi holocaustů a genocid, nemělo by to být ani podstatou žádných aktuálních privilegií z jejich strany. Není ani důvod ztotožňovat s viníky potomky těch, kteří se provinili a pokud jsme to i my sami nemusíme cítit žádnou vinu.

Není ovšem možné relativizovat zločiny z minulosti na základě toho, jak aktuálně vnímáme národ, etnikum nebo náboženství, proti jehož příslušníkům se někdo jiný provinil. Život Žida, Roma, Arména či Búra má úplně shodnou hodnotu, stejně jako bolest vnímáme všichni stejně, a zlo je zlem bez ohledu na to, kdo je jeho nositelem.

Myslím si, že by si tuto skutečnost měli dobře uvědomit ti, kteří takové rozdíly činí, nebo se chovají tak, že si o nich něco takového můžeme oprávněně myslet. Jsou-li to shodou okolností politici, měla by je určitá sebereflexe přimět k tomu, aby vyjadřovali stejnou úctu ke všem obětem bezpráví a zločinů stejně.

Autor: Jiří Turner | pondělí 3.8.2020 11:42 | karma článku: 21,89 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,02 | Přečteno: 603x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,00 | Přečteno: 975x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3556x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Novým ministrem má být Tuleja. Bude to posila vlády, říká premiér

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  13:14

Přímý přenos Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

„Nezbylo mi nic.“ Téměř stoletá Ukrajinka prchala kilometry pod palbou Rusů

30. dubna 2024  12:55

Osmadevadesátiletá Lidija Stepanivna urazila na útěku ze svého domova v Očeretyne v Doněcké oblasti...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...