Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo je větší vlastenec?

Aktuálně se v tom předhání Klaus s Okamurou, ale je to jistě téma pro kdekoho. Jak se ale dá vlastenectví vyjádřit v době, která chválabohu vlasteneckým činům moc nepřeje? Možná si stačí nalézt toho správného nepřítele.

Byly doby, které vlasteneckým činům přály, bylo to však vždy spojeno s určitým rizikem. Často šlo o osobní svobodu, o kariéru, o životní komfort a někdy i o krk. Asi proto opravdových vlastenců nikdy nebylo mnoho. Máme-li dnes poněkud falešný pocit, že jich hodně bylo, je to proto, že jsou jejich statečné činy a postoje neustále připomínány. V okamžiku, kdy veškeré projevy vlastenectví přestaly být spojeny se strachem o vlastní kůži, roztrhl se s vlastenci pytel. A co se stane v takovém roztrženém pytli? Vlastenci z něho se začnou předhánět, kdo z nich je vlastenečtější, což nutně vede k poněkud problematickým projevům.

Někteří to s tím vlastenectvím přeženou do té míry, že už to není vlastenectví, ale nacionalismus či až šovinismus. Jen podotýkám, že se někdy nacionalismus prezentuje jako synonymum vlastenectví, ale rozdíl není jen v rozdílném pocitovém vnímání těchto výrazů, ale i v jiném slovním a významovém základu oněch slov. Jednou je to „národ“ a podruhé „vlast“. Šovinismem je pak označován nacionalismus s prvky nadřazenosti a nesnášenlivosti k jiným „náciům“. Takové snahy o co největší vlasteneckost vedou k vyhlašování boje s nepřáteli, kteří mají být ohrožením vlasti, národa, kultury a všeho, co se s těmito pojmy dá spojit.

Nechci se v tomto článku zabývat výroky zmíněných pánů ani programem jejich partají, ale nelze si nevšimnout, že v rámci té soutěže o většího vlastence je slovo národ hojně zmiňováno, a to třeba ve spojení národní stát, což sice může být zcela neutrální pojem, ale lehko je možné ho dát do kontextu, který smrdí. Ptáte-li se čím, řekl bych že různými ošklivými podobami nacionalismu či národního socialismu. Ještě typičtějším projevem je pak ono hledání a nalézání nepřítele.

Starší z partají, jejíž předseda je zmiňován, vznikla právě na základě boje proti nepříteli, za kterého byl označen migrant, potažmo muslim. Na takového protivníka se pak nabalily všemožné reálné, smyšlené i věštěné hrozby, které ohrožují naši vlast, náš národ, naši kulturu, tradice a bůh ví co ještě.  Pěkně se s tím dal spojit i další nepřítel, kterým je Evropská unie. Ta prý jednak nedostatečně bojuje proti nepříteli prvnímu a zároveň je sama hrozbou pro národ a vlast ve smyslu ohrožení naší svébytnosti a suverenity.

Ani strana druhého zmíněného politika se těchto témat nezalekla, v rámci své vyšší intelektuálnosti to však dělá poněkud sofistikovaněji a bez hloupých lží a častých excesů z řad příznivců i funkcionářů.  I ona však sází na osvědčenou vlasteneckou notu, což konečně promítla i do svého názvu a znaku. Působí to dobře, ale i ona naráží na problém, jak deklarovat vlastenectví jinak než útokem na někoho, kdo musí být nutně prezentován jako ten, co útočí. Nepřítel Trikolory je jaksi zákeřnější, protože působí skrytě, a je proto nutné mít většího fištróna k jeho nalezení a odhalení, a tak se tím nepřítelem stávají kromě výše uvedeného i ti, co jsou jen jiní, odlišní a nepřizpůsobiví.

Myslím, že jsem se většinu svého života cítil být vlastencem, ne nacionalistou, ale prostě člověkem, který má rád svou zem, a který má nějaký vztah k její historii, kultuře i obyvatelům. Nic se na tom dodnes nezměnilo, jen se možná trochu stydím to prezentovat. Nechci být totiž vnímán jako ten, kdo k vyjádření své lásky k vlasti a národní hrdosti potřebuje klást zbytečný důraz na slovo národ, potažmo rasu, výlučnou kulturu a zkresleně prezentované dějiny, a už vůbec k tomu nepotřebuji hledat a nacházet nepřátele. Nepotřebuji a nechci s nikým o míru svého vlastenectví soutěžit a zmíněným politikům a jejich stranám nemohu odpustit to, že mě k něčemu takovému nepřímo nutí ve smyslu hesla „kdo není s námi je proti nám“, jehož současná podoba se dá vyjádřit tak, že kdo nebojuje proti migraci, EU a všem domnělým vnitřním nepřátelům, není vlastenec.  

 

Autor: Jiří Turner | sobota 8.8.2020 14:55 | karma článku: 0 | přečteno: 404x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 900x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...