Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bič na chudé a bič na neposlušné

Zaujaly mě v krátkém sledu dvě „bičující“ dámy. Jedna má pocit, že nás bičují sny bohatých, zelených aktivistů, a pro tu druhou je bičem na neposlušné členy EU právní stát. Mám pocit, že jsme spíše flagelanty než těmi bičovanými. 

Abych byl zcela adresný, tak jde o článek paní Dítětové (zde) a článek paní Lhotské (zde). Přestože má každý z obou blogů trochu jiné téma, je docela snadné polemizovat s tím, co mají společné, což je ten bič, který se ve své symbolické podobě asi docela náhodou objevuje v názvu obou zamyšlení. Přijde mi docela typické, že v obou případech je poukazováno na jakési nepřijatelné bičování, které je však základních principech správné. Předpokládám, že paní Dítětová obecně vnímá jako správné udržování životního prostředí a Kateřina Lhotská kvituje existenci právního státu, respektive si dámy nemyslí, že je zbytečná ekologie a právo.

V prvním případě jde o to, že se prý jaksi „spojili“ ekologičtí aktivisté a byznysmeni a z ekologie se stal kšeft, který tuneluje naši civilizaci a poškozuje obyčejné lidi, tedy ty „chudé“, které vysávají ti „bohatí“. Myslím, že je to trochu jinak. Ekologický aktivismus není primárně kšeft, ale naopak reakce na to, že selhávají systémové nástroje. Je to celé spektrum nátlakových počinů, od zcela legálních aktivit odborníků i laiků, přes spontánní akce různého druhu a různé opodstatněnosti až po ekoterorismus. Ani ekologický byznys není jenom lumpárna, ale tato problematika docela normálně vytváří mnoho podnikatelských příležitostí, které mohou aktivismus využívat, ale v případě různých podvodníků také zneužívat, přičemž se všichni klidně mohou vzájemně „domlouvat“.

Obnovitelné zdroje a šetrná, životní prostředí nezatěžující řešení nejsou však žádným podvodem, ale naopak jedinou cestou k přežití lidstva na této planetě. Tento axiom by měl mít na mysli každý, kdo se do kritiky ekologie pustí. To pochopitelně neznamená, že není třeba pranýřovat ono zneužívání obecně správných řešení, podvody a různé kontraproduktivní aktivity, které jen ze ziskuchtivosti někdo podpoří a ze stejného důvodu jiný realizuje. Není však správné se k této problematice postavit tak, že v tomto oboru podnikají lumpové, a že je to tedy obecně lumpárna. Takový přístup je bohužel čím dál častější, a proto také nebezpečný. Klidně vám někdo řekne, že auta na alternativní pohon (elektřinu, vodík apod.) jsou nesmysl, aniž by se obtěžoval vysvětlit, na co budou jezdit, až extrémně zdraží a následně dojde ropa. Je zcela nezpochybnitelné, že zbývající zásoby této suroviny by měly spíše sloužit jako těžko nahraditelná surovina pro chemický průmysl, a ne jako palivo spalovacích motorů, které navíc produkují CO2, jehož vysoká koncentrace v atmosféře nás opravdu ohrožuje, a to i kdyby všichni Klausové tvrdili něco jiného a stavěli se na uši.

Výše uvedeným jsem tak chtěl pouze vyjádřit, že by toto měli mít různí kritikové ekologických aktivit na mysli a kritizovat skutečně jen to, co je průkazně kritizovatelné a pokud možno nepaušalizovat, což autoři, jako je paní Dítětová, dělají s velkým gustem. Je to populární přístup, na čemž mají svůj podíl právě různí hochštapleři propojení se státní správou, bezohlední byznysmeni kašlající na dopad svých aktivit i různí pomatenci z řad aktivistů, ale vždy je potřeba před příslušnou determinací zvážit, kdo je kdo, a ne to vzít z jedné vody načisto. Pokud někdo vydělá na ekologickém projektu, není ještě podvodník, a ekoterorista, což by si měl uvědomit třeba i pan Hurt, je druhem teroristy, který má na rozdíl třeba od teroristy náboženského motivaci ekologickou, ale jinak se od něho principiálně neliší.  

Vrátím-li se k článku Kateřiny Lhotské, najdu tam do jisté míry podobné principy. Evropská unie tlačí na rebelující Polsko a Maďarsko skrze dodržování zásad právního státu. Tyto státy se totiž obávají zneužitelnosti požadavku na dodržování „principů právního státu“, kterým má být čerpání prostředků z fondů EU podmiňováno, proto blokují jednání o rozpočtu EU na následující sedmileté období. Co je špatného na dodržování principů právního státu? Zkusme to otočit: Má být EU nebo jakékoli jiné společenství uskupením států demokratických společně s nedemokratickými, s fašistickými nebo komunistickými diktaturami, nebo s jakýmikoli jinými režimy, které nebudou vázány žádnými společnými principy a normami? To je asi nesmysl, že ano? Taková unie by asi ztratila svůj význam a smysl.  

Třeba EU smysl nemá, ale zatím existuje a my i všichni ostatní jsme dobrovolnými členy. I Polsko a Maďarsko, které sice zatím nejsou diktaturami ani obecně zcela nedemokratickými systémy, ale takovým státem se nestane žádný hned a zrovna tyto mají v mnohých ohledech „dobře našlápnuto“. Jinými slovy, právní stát, pod čímž si kdekdo rád představuje ledacos, ale jeho obecné principy jsou v rámci Unie dané a naprosto jasné, není bičem, ale prostou podmínkou členství. Z mého pohledu je EU velmi liknavá a příliš opatrná ohledně striktního vymáhání platných pravidel. Pokud je Poláci či Maďaři nechtějí dodržovat, mohou z Unie odejít, což platí i pro nás. V tomto ohledu stojí spíše za zamyšlení, jestli se tyto státy (včetně nás) měly vůbec členy EU stát, respektive stát se členy dříve než se, ne ekonomicky (velké rozdíly jsou i mezi starými členy), ale společensky a ideologicky srovnají (nebo nesrovnají) s původními členy.

Neodpustím si na závěr konstatovat, co jsem již uvedl mnohokrát. Žijeme v době, která nás patrně nějak nutí na jedné straně vše relativizovat a na druhé paušalizovat v míře, která odporuje serióznímu náhledu na problém. Nehodlám zastírat, že mě takový přístup není příjemný. Nechápu důvod, proč paušálně brojit proti ekologickému aktivismu, který se sice prezentuje i různými excesy, ale obecně má pozitivní zásluhu na tom, že se establishmenty států vůbec počaly ekologií zaobírat a ač hodně pozdě něco v tom to ohledu i dělat. Nerozumím pak ani tomu, proč bychom se měli odvracet od idejí, na jejichž základě se zformovala západní společnost, a které jsme i my se čtyřicetiletým zpožděním vzali za vlastní, a to jenom proto, že nám ledacos komplikují, a že ty ideje, které jsme kdysi zavrhli jako špatné a zločinné, jsou daleko pohodlnější.  

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 26.11.2020 12:18 | karma článku: 0 | přečteno: 659x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 900x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!