Hlupák, lhář a dezinformátor

27. 01. 2021 11:47:45
To jsou tři možné podoby člověka, který vypustí do světa informaci, která se nezakládá na pravdě. Každý jedinec na sebe může vzít takovou podobu, není však úplně ideální, když se to týká ministra zdravotnictví v období epidemie.

K tomuto blogu mě inspiroval článek Oldřicha Tichého, který byl zveřejněn na stránkách Reflexu (čtěte zde). Z mého pohledu jsou v něm zdařilou a snadno pochopitelnou formou vysvětleny tři podoby špatné informace z hlediska charakteru a podoby toho, kdo je zveřejní. Bohužel se jako názorný příklad autorovi sám nechtěně nabídl Jan Blatný. Nebudu zde slovo od slova tlumočit to, co si lze přečíst v originále, ale ten text je natolik inspirativní, že stojí za podrobnější zamyšlení, a to jak nad obecnými principy, tak nad rolí člověka, který byl k tomuto příkladu použit.

Asi by se slušelo říci, že patrně každý člověk se někdy dostal, dostává a dostane do role, ve které podá špatnou informaci na základě své nevědomosti, zalže z nějakého banálního důvodu nebo někoho cíleně uvede v omyl. Lze si představit situace, ve kterých je to lidsky ospravedlnitelné či malicherné, stejně jako zcela fatální, a cokoli mezi tím. Nepravdy vyřčené z hlouposti se na rozdíl od milosrdných lží těžko obhajují a existuje i mnoho situací, kdy se zdá, že určitá podoba dezinformace může zapůsobit pozitivně.

Nebudu v tomto smyslu dále teoretizovat a zaměřím se na informace související s pandemií COVID-19: Jsme denně od začátku propuknutí epidemie svědky toho, jak do mediálního oceánu i do prosté komunikace mezi lidmi přitékají různé hlouposti a bludy, které šíří z různých pohnutek lidé, kteří jsou přesvědčeni, že říkají pravdu, ale na základě své neznalosti pouze žvaní. Tak vznikají fámy, jejichž podstatou je strach, hysterie nebo naopak bezbřehý optimismus. Tak může být populární rouška prezentována jako spása, nebo naprostá zbytečnost. Předpokládám, že již drtivá většina lidí chápe, že relevantní stanovisko se nachází kdesi mezi těmito extrémy. Jan Blatný onehdy z neznalosti zcela popletl výpočty ohledně reprodukčního čísla „R“, čímž poněkud vyvolal pochybnosti o své kompetentnosti.

Lidé také často vědomě lžou, a to i při hodnocení ledasčeho, co se týká této problematiky. Důvody jsou asi různé, ale obecně platí, že lži bývají často v dané chvíli jaksi přijatelnější než pravda. Jan Blatný hned po svém nástupu do funkce popřel, že podepsal petici pro odstoupení Andreje Babiše z funkce. Byla to hloupá lež, ale asi všichni chápeme, že se pravda v takové chvíli příliš nehodila a mnozí z nás si jistě vzpomenou, že se něco takového stalo i jim. Jakmile se ovšem použije lež s nějakým záměrem a cílem manipulovat, stane se dezinformací, s jejíž obhajobou to je už hodně problematické. Právě u dezinformací je třeba se na rozdíl od hloupých a banálních lží pozastavit.

Ministr Blatný veřejně a zcela explicitně prohlásil, že oočkovaný člověk nemůže být z podstaty věci infekční. Svým způsobem doufám, že si byl vědom toho, že vyřkl dezinformaci a tento výrok nespadá do první zmíněné kategorie. Ozvala se totiž vcelku svorně, jinak rozhádaná odborná veřejnost, že takto se to říci nedá, protože to nikdo přesně neví, ale existují důvody k určitým pochybnostem. Věřím, že na rozdíl od jiných, byla tato dezinformace vyřčena s dobrým úmyslem přimět občany k očkování, které má nepochybně smysl, ale výsledný efekt je zcela opačný. Na základě kritiky této informace (dezinformace) vznikla dezinformace, že očkování nic nezmění na lidské infekčnosti, což je sice zjevná pitomost, ale působí to náhle důvěryhodněji než ona původní dezinformace, která má asi k pravdě mnohem blíž.

Na tomto příkladu je názorně vidět, že i možná dobře míněné dezinformace jsou spíše škodlivé. O dezinformacích, které mají s lidmi manipulovat a něco nebo někoho poškodit, už pak není asi potřeba více psát. Řekl bych, že univerzálním preventivním lékem na prezentaci nepravd z hlouposti, z malicherných důvodů i ze snahy něco pozitivně ovlivnit, je zdrženlivost. Použiju-li opět příklad Jana Blatného, tak je zjevné, že přednášku o „R“ dělat nemusel, nebo mohl delegovat někoho, kdo tomu rozumí, že nějaký svůj podpis na petici prostě nemusel komentovat vůbec, protože to není podstatné, a propagaci očkování mohl podpořit pouze obecným konstatováním a argumentaci opět mohl nechat na odbornících.

Článek, ze kterého cituji nese sarkasticky vyznívající název: „Ministr Blatný je obětavý pedagog.“ Řekl bych, a to zcela bez sarkasmu, že by tento příklad mohl posloužit mnohým: Premiérovi, členům vlády, ale i různým odborníkům a celebritám, kteří někdy mají poněkud chorobnou potřebu se stále svými moudry prezentovat, což už rok vyvolává jenom zmatky, hysterii nebo zbytečné naděje. Všechny hlouposti, milosrdné lži, a zvláště dezinformace také vyvolávají nedůvěru, a to jak s ohledem na morální kvalitu, tak i kompetentnost těch, kteří je vypouští do světa.

Autor: Jiří Turner | středa 27.1.2021 11:47 | karma článku: 20.96 | přečteno: 1240x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10648 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 98 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 115 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.74 | Přečteno: 208 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 7.19 | Přečteno: 163 |

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...