Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slavíte, Moravané, slavíte? Tak slavte, dnes máte důvod!

Žasnu, že skoro každý den je dnem něčeho: ženského orgasmu, žonglování, světovým dnem bahňáků a podobně. Ale že má dnes svátek první historicky doložený moravský panovník, na to byste, dacani, asi úplně zapomněli.

Těch dnů něčeho je opravdu hodně, posuďte sami (třeba zde). Vztahovat svátek z kalendáře ke jménu historické postavy je sice poměrně násilné, ale jak jinak si toho Mojmíra připomenout. Uvedl jsem to, co se obecně deklaruje, tedy že Mojmír I. byl prvním historicky doloženým panovníkem, respektive velmožem, který sjednotil moravské kmeny a připojil k území, kterému jsme od té doby navykli říkat Velkomoravská říše, Nitranské knížectví. Toto území bylo patrně pod nadvládou Franské říše, ale nástupce slavného císaře Karla Velikého Ludvík zvaný Zbožný tuto nadvládu patrně nijak výrazně neuplatňoval, dbal spíše na christianizaci ve střední Evropě žijících “barbarských“ kmenů. Záznamy franských kronikářů (např. tzv. Bavorský geograf) jsou také jediným trochu relevantním zdrojem informací o dění na Moravě, a to jak v souvislosti s pokřtěním Mojmíra, tak posléze s vpádem Ludvíka II. Němce (syna Ludvíka Zbožného a vládce Východofranské říše) na Moravu (846). V bitvě Moravanů s Franky také Mojmír I. údajně padl a Ludvík na jeho místo dosadil jeho synovce Rostislava. To byl ten, co pak pozval Cyrila a Metoděje. 

Dalších důvěryhodných informací je poměrně málo, ale ze stejné doby jsou z území Čech známy pouze mýty v podobě všech těch Přemyslů, Nezamyslů a Křesomyslů. Nicméně ve stejné době, ve které prokazatelně panovali na Moravě Mojmír a Rostislav, měl být „českým vládcem“ Hostivít, údajný otec prvního historicky doloženého českého knížete Bořivoje I., o kterém se v zásadě ví pouze to, že byl (ten Bořivoj, ne Hostivít). V této souvislosti je asi užitečné zmínit, do jaké míry ovlivnilo obecnou povědomost o těchto dobách důvěřování vesměs fantazírujícím autorům Kosmovy a Dalimilovy kroniky, ke kterým poněkud nekriticky přistoupili naši dějepisci a spisovatelé počínaje Václavem Hájkem z Libočan konče Františkem Palackým a Aloisem Jiráskem. Reálně zde sice zcela jistě státní útvary vznikaly, ale nelze si je představovat tak, jak jsou líčeny ve Starých pověstech českých.

Vraťme se ale k tomu Mojmírovi. Někteří historici odvozují jeho původ od Sámova syna Moravoda, jehož existence je poněkud nejistá, který se po rozpadu Sámovy říše, která reálně nebyla říší, ale spíše jen kmenovým svazem, usadil kdesi na Moravě. Jiní historici zastávají názor, že Mojmír byl potomek perských bojovníků. Tuto teorii podporuje podobnost perských a velkomoravských šperků a oděvů. Frankové také v  9. století nazývali Moravany jako „Margi“, což bylo označení pro obyvatele Střední Asie. Možné je asi ledacos, protože se nacházíme v době po „velkém stěhování národů“, které značně etnicky i kulturně promíchalo evropské obyvatelstvo a dalo podnět ke vzniku různých státních útvarů. Jak už bylo uvedeno, Mojmír I. si podřídil či znovupodřídil Nitranské knížectví, jemuž vládl také první historicky doložený panovník tohoto „státního útvaru“ populární kníže Pribina. Ten se stal po  pozbytí nezávislosti „Nitry“ panovníkem Blatenského knížectví, které se rozkládalo na území dnešního Maďarska, a které mu dědičně dal v léno již zmíněný Ludvík II. Němec.

Na každý pád je jméno Mojmír spojeno s prvním reálně pojmenovaným Moravanem, což je samo o sobě významné pro národní identitu, sebeurčení, a hlavně sebevědomí Moravanů. Záměrně to poněkud ironizuji, protože výše zmíněné je spíše argumentem proto, abychom náš původ a s tím související počátky našich dějin nebrali až tak vážně. Řekl bych, že národní hrdost by se měla odvíjet spíše od našich skutků a od skutků našich současníků, než od téměř mytických panovníků a od jakési „zašlé slávy našich dějin“.  Tato dávná historie mi přijde spíše jako zdroj zábavy, než jako historického poučení a jakéhokoli vztahu s dneškem. Mojmír má dneska svátek, a jelikož žádného jiného Mojmíra neznám, připíjím tomu moravskému, a to mokem bezezbytku moravským.  

Autor: Jiří Turner | středa 10.2.2021 12:03 | karma článku: 22,81 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...