Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pirate Hunting

Nemám na mysli lovce somálských lupičů, hackerů či pirátů silnic, ale lovce z Institutu Václava Klause, jehož první "institutčik" má zato, že je třeba vytvořit stranu, která se Pirátům postaví, a nebude-li zbytí, sám ji povede. 

Proč ne? Je-li tu již dlouhou dobu neformální koalice vystupující proti ANO, proč by nemohl vzniknout blok proti aktuálnímu lídrovi předvolebních prognóz? Je však otázkou, jestli tito lovci mají dobře nabito. Trikolora, která by z logiky věci mohla být takovým subjektem, zatím akorát tak plaší vrabce a nejsem si úplně jistý, jestli by větší angažovanost „Stause“ „Mlausovi“ pomohla, nebo ho úplně vyřadila ze hry.

Z vyjádření Václava Klause staršího (to je ten „Staus“, což není míněno nijak posměšně) pro CCN Prima News  se však dá odtušit, že by mohla být řeč o nějakém novém politickém subjektu, přestože představa dvou klausovských stran, jedné vedené Otcem a druhé Synem, evokuje nutnost zásahu Ducha Svatého a má to trochu nádech politického bizáru.

Celé to Klausovo vyjádření je poněkud utopické. Politická situace mi nepřijde nikterak nečitelná: Do voleb s velkou pravděpodobností žádný významný politický subjekt už nevznikne. „Trojkoalice“ bude soupeřit s „dvoukoalicí“ spíše korektně, neboť si jsou všichni vědomi toho, že budou dost možná v podobě jakési „pětikoalice“ vládnout. Otázkou je, a to je hodně závislé na vývoji epidemie, jestli ANO získá dost hlasů, aby bylo jasným lídrem opozice. Pro SPD jsou asi preference na hranici 10% strop a tradiční zástupci levice, ČSSD a KSČM budou bojovat o parlamentní účast, na niž patrně nedosáhne ani Trikolora, ani Přísaha.

Obava z Pirátů je asi pochopitelná u lidí konzervativního smýšlení, kterým liberální principy nevoní. Je otázkou, kolik takových lidí ale u nás je?  Na základě minulých výsledků voleb mám pocit, že skutečných a přesvědčených pravicových konzervativců je u nás minimum. Neexistuje proto zde ani žádná taková strana a drtivá většina národa tíhne k populismu, v jehož rámci jakýsi konzervatismus, pravicový či křesťanský, strany „trojkoalice“ jen předstírají. V tomto ohledu je mi na Pirátech sympatické, že ti liberalismus otevřeně deklarují a v rámci takové ideologie se také většinou chovají.

Tato strana, pokud bude vládnout, či spíše se jako lídr na vládě podílet, má tu výhodu, že nastoupí po ANO, které je už nyní poškozené svou vlastní existencí a pandemie ho doráží. Možná, že hodně lidí, kteří jsou vůči Pirátům jinak kritičtí, si řekne to, co si myslím i já: Horší to už být asi nemůže, dejme jim šanci a ono se uvidí. Ti, kteří budou vládnout, budou mít, dá-li pánbů, výhodu v tom, že by měli být nositeli „pokovidové renesance“, a to jak ekonomické, tak i společenské. Není to nespravedlivé, úspěch hnutí ANO byl přeci postaven na v té době aktuální konjunktuře a tím i velmi solidní ekonomické situaci naší země, čehož bylo bohužel využito jen k bezbřehému rozdávání a rozhazování, a ne k šetření na horší časy, které nikdo nečekal, ale ony přišly.

Vlády nějaké koalice vedené Piráty bych se až tak neobával. Když jsme byli schopni přežít Babiše a jeho ANO, přežijeme i je. Pozitivní je na tom skutečnost, že se jedná o standardní politickou stranu, a ne firmu jednoho člověka, který po získání moci ekonomické a mediální zatoužil po moci absolutní. Možná jsme na to už trochu pozapomněli, ale pluralitní politický systém a pluralitní prostředí v jednotlivých politických subjektech jsou jednou ze základních podmínek k demokratickému vývoji v zemi. Dá se to vysvětlit třeba i tak, že když Bartoš udělá dotační podvod a ztratí důvěru, strana ho odvolá, nahradí někým jiným a jede se dál. Osobně bych řekl, že je rozumné lovit škodnou (a že se jí na Hradě i v podhradí daří), a ne ty, o kterých někdo vypráví, že by v budoucnu škodit mohli.

Autor: Jiří Turner | středa 17.3.2021 21:50 | karma článku: 19,90 | přečteno: 470x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,01 | Přečteno: 598x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,00 | Přečteno: 975x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3556x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Univerzita začala s podmínečným vylučováním studentů, kteří neukončili protesty

30. dubna 2024  8:35

Kolumbijská univerzita v New York City začala s podmíněným vylučováním studentů, kteří do...

Vedení TOP 09 jedná o ministrovi. Dorazil Tuleja, pozice ve vládě ho zajímá

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  8:04

Vedení TOP 09 rozhoduje o kandidátovi na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Helenu...

Při přestřelce s hledaným mužem v USA zemřeli tři policisté

30. dubna 2024  7:02

Život tří policistů si vyžádala přestřelka s hledaným mužem, která se odehrála v pondělí v...

V Kaprunu zemřel šestašedesátiletý Čech. Na sjezdovce se srazil s dalším lyžařem

30. dubna 2024  6:45

Při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun zahynul v pondělí 66letý Čech. Nepřežil čelní...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...