Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Česká pravice se prý obává vzestupu české levice, máme ale ještě vůbec pravici a levici?

Ten lepkavý plž nabalující na sebe různé svinstvo žádnou pravici ani levici nemá, má jen tlamu. Není to hezká metafora, ale politika už často nemá charakter žádné pravolevosti, její podstatou je materiální a emoční konzum.

Dá se to vyjádřit třeba i tak, že politické preference občanů jsou stále méně a méně založené na nějakých ideologických principech a na určitých obecných hodnotách, ale naopak staví na zjevném kalkulu ve smyslu, co mi to přinese, když budu volit toho či toho, případně na různých nepolitických aspektech, sympatiích či antipatiích souvisejících se strachem, s nenávistí nebo třeba jen s osobním životem a výmluvností představitelů partají.  

Berte to jako konstatování, ne jako hodnocení. Třeba ten ideologický střet v politice, který se z politických stran přenáší do společnosti i na jednotlivé občany, je už minulostí, a třeba je to dobře. Možná jsme svědky již jen takové hry s ideologickými principy, kterou politici a partaje hrají v jakési setrvačnosti a časem se podstata různých poloprázdných ideologických deklarací vyprázdní úplně. Nabízí se ovšem otázka, co pak z té politiky zbude?

Vždycky trochu nevěřícně kroutím hlavou, když čtu nebo slyším věty typu: O politiku se nestarám. Politika mě nezajímá. Politika je svinstvo a já s tím nechci nic mít. Tedy, já rozumím tomu, že někoho prezentace politiky unavuje, otravuje a znechucuje, a politici ho rozčilují, ale to, když použiji takové nejapné přirovnání, platí i o gravitaci. V mnoha ohledech je zemská přitažlivost otravná, zvláště když zakopnete a míříte čelem na hranu obrubníku, něco o ní víme i my mužové starších ročníků a nešetří ani dámy. Ovšem bez gravitace to jaksi nejde, a nejde to ani bez politiky.

Pokud si snad někdo myslí, že by to bez té politiky šlo, musel by se vrátit do doby diluviální a našim dávným předkům vysvětlit, že je potřeba tu antropogenezi a sociogenezi pojmout nějak jinak. Tak jsou totiž staré počátky politiky a žádné následné společenské formace se bez ní neobešly, přestože o politických stranách je řeč, pominuli starověký Řím, až v novověku, konkrétně v době francouzské první republiky či v době vzniku britského parlamentu. Pravolevá polarizace je pak, jak známo, odvozena od uspořádání sněmu z doby Velké francouzské revoluce, kde zasedali zastánci starého řádu a monarchističtí aristokraté napravo, přívrženci nového řádu a radikálové nalevo a nevyhranění uprostřed.

Ví bůh, proč do dnešních dnů přežilo ono dělení na pravici a levici, když už ani pokrokovost, ani radikálnost dávno nejsou těmi reálnými atributy příslušných politických subjektů. Z 20. století si navíc neseme hluboce zakořeněnou představu, že levicovost musí mít nutně něco spojeného s komunismem, s bolševismem a s režimy, které vnímáme jako zločinné, a pravicovost nám zase poněkud zavání fašismem, který se diskreditoval velmi podobně. Jako levicový směr se navíc označuje i nacionální socialismus, tedy nacismus, což svádí pravolevé úvahy úplně na scestí.

Od studentských let o sobě tvrdím, že mám pravicovou orientaci, ale je to opravdu tak? Stejně jako mnozí jiní jsem takovou deklarací dával jasně najevo, že nechci mít nic společného s ideologií, která zde vládla první čtvrtstoletí mého života. Dodnes vnímám komunismus jako utopickou ideologii, která vytvořila podmínky pro odporné totalitní režimy a těžko se vypořádávám s tím, že zde legálně existuje partaj, která má nástupnický charakter bývalé KSČ a její členové se nejen nedistancovali od režimu, který byl shledán nezákonným, ale mohou ho klidně adorovat.

Ovšem to, co obecně vnímáme jako levicové principy, nemusí mít s výše uvedeným nic společného, stejně jako pravicové principy mohou mít daleko k pravicovému radikalismu. To zmatení je asi nejvíce spojeno s tím, že mnohé levicové ideje se staly v civilizovaném světě standardem. Mám na mysli sociální politiku a mnohé jiné intervence státu do života společnosti. Je zcela falešné předstírat, což tak zvaná pravice ráda dělá, že by bylo nejlepší, kdyby se stát do ničeho nepletl. Je smutným paradoxem, že tam, kde něco takového pravicové vlády kdysi prosadily, dodnes přetrvává mnohdy až katastrofální stav. Typickým příkladem je bytová politika, kterou „všemocná ruka trhu“ dovedla k ad absurdnu. Ne, je opravdu naprostou utopií, podobnou utopiím z minulosti, že se všechno srovná a vyřeší jaksi samo.

Stalo se tedy to, že z mnohých pravicových argumentů zbyly jen prázdné fráze, což ovšem neznamená, že je to stejné s principy liberálními. Hájení zásad lidské svobody, nezávislosti a s tím spojených projevů a dodržování zásad nevměšování se státu do osobních svobod a práv občanů, je stále ideou, která stojí za angažování se. Dalším neřádem, který může liberální demokracie potírat je pak populismus, který se tváří jako liberální princip, ale je ve své podstatě něčím úplně jiným. Je to nástroj manipulace s občanem, kterého si politik kupuje skrze vytváření pocitu, že občané sami o sobě rozhodují a sami vědí, co je správné a špatné a politici jen jejich přání převádějí do praxe.

Není to tak, populismus je právě onen zmíněný plž bez idejí, bez morálky, bez orientace, jehož smyslem je jen vlastní pohodlná existence podmíněná osobním bezpečím a dostatkem žrádla. Pro plže a obecně pro zvířata jako taková je to jistě dostatečně ambiciózní smysl života, ale pro člověka snad ne. Nechci tvrdit, že se každý člověk, aby se stal plnohodnotným jedincem, musí politicky vyhranit, ale asi by měl (pokud je toho intelektuálně schopen) volit na základě nějakých principiálních pohnutek. Protože pokud se počnou jeho preference týkat jen oněch potřeb, v horším případě potřeb se proti někomu vymezit, je to cesta do pekel. Přesně tak totiž vznikly třeba všechny hrůzné režimy 20. století.

Máte-li pocit, že tento článek má charakter apelu k určité politické angažovanosti nebo alespoň zamýšlení se nad politikou a politiky, tak to máte pocit zcela správný. Myslím si, že bychom měli svou vlastní světonázorovou orientaci, morální hodnoty i obecné názory konfrontovat s tím, co nám předkládají politici a jak se sami prezentují. Chci věřit tomu, že to je určitá cesta, protože lidé jsou v jádru snad lepší, než vypadají, a politici by měli být produktem toho lepšího v nás, a ne výrazem našich obsesí, strachů a démonů zloby a nenávisti.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | úterý 30.3.2021 13:22 | karma článku: 0 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 34,34 | Přečteno: 1551x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 17,57 | Přečteno: 421x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,69 | Přečteno: 632x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,32 | Přečteno: 1008x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,27 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...