Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když dítě napadne a vážně zraní pes

Je to nejen tragédie a v pohledu na nedávnou událost na Petříně zločinné chování majitele psa, ale vždy taková mediální zpráva vyvolá ve společnosti emoce a diskusi, která osciluje od smysluplných úvah po zcestné projevy hysterie.

Nejdříve musím zdůraznit, že jsem dalek toho, abych onu událost jakkoli bagatelizoval, jedná se o „kriminální chování“ psa a kriminální chování (teď již bez uvozovek) majitele. Pevně věřím, že ten člověk bude vypátrán, přísně potrestán a pes mu bude okamžitě odebrán a pokud je to možné tak resocializován. To pochopitelně zpětně nic nevyřeší, ale musí to být zcela jasně prezentovaný precedent a také je nutné zabránit tomu, aby se něco podobného u dotyčného psa (majitele) opakovalo.

Tímto se dostávám ke konstatování faktu, že tato událost, ač to tak může vypadat, není jednou z mnoha takových událostí. Prostě se běžně nestává, že by dítě v parku na procházce napadl a potrhal pes a je třeba se také důrazně ohradit proti názorům, že psi typu, o kterém je řeč (zcela zásadně se bráním označení „bojový pes“), mají takové chování nějak zakódované a takové incidenty v jejich případě hrozí na každém rohu. Realita je taková, že každý podobný případ je natolik medializován (což nemíním jako kritiku), že to může na neznalého člověka takto působit, a ve společnosti to může vyvolat i určitou iracionální touhu po nějaké paušální odplatě a překotné nápravě.

Psi s přízviskem „bojový psi“, tedy američtí pitbulteriéři, američtí stafordšírští teriéři, američtí stafordšírští bulteriéři, angličtí bulteriéři a jejich všemožní kříženci a příbuzní nejsou primárně psi nebezpeční lidem, tím méně dětem, což platí i pro rasy, které se do této kategorie často nějak emočně řadí, tedy třeba argentinské dogy, rotvajlery, různé buldoky a molosoidní plemena vůbec.  Je to spíše naopak, tito psi bývají dostatečně sebevědomí, aby neutočili ze strachu, což je s přehledem nejčastější důvod, kdy pes na člověka zaútočí, a mají také nízký práh bolestivosti (respektive jinak vnímají bolest) čímž si právě od dětí nechají mnohé líbit, aniž by se třeba jen zvedli a odešli.  

Je pravdou, že tito psi disponují vrozenou bojovností a dominancí, což jejich chovatelé musí vědět a tímto směrem zaměřit i řádnou výchovu. Čivavy a jezevčíci někoho pokoušou možná stokrát častěji, ale intenzita napadení a tím pádem i jeho důsledky jsou logicky zcela jiné. Psů výše popsaného typu se ve městech aktuálně vyskytuje obrovské množství a je to proto, že drtivou většinu jejich chovatelů oprávněně fascinují kladné vlastnosti těchto psů. Bohužel se ale najdou i lidé, kterým imponuje něco úplně jiného. Ti se pak mohou se svými psy stát veřejným nebezpečím. Nebezpečného psa lze však udělat ze psa jakéhokoli většího a fyzicky disponovaného plemene či z křížence.

Vyrůstal jsem s bulteriéry a denně se se svými psy setkáváme na našem „psím hřišti“ se stafordy a pitbuly a myslím, že jsem se dosud nesetkal se psem, který by měl tendenci bezdůvodně napadat lidi, tím spíše děti. Může dojít ke konfliktu mezi dospělými psy i dospělými fenami, ale právě k tomu slouží včasná socializace těchto i jakýchkoli jiných psů. Je smutnou skutečností, že mnoho majitelů tuto nutnost podcení, ze strachu či z lenosti se k tomu neodhodlá nebo to prostě ignoruje. Po světě se svými pány chodí velké množství špatně vychovaných psů, ale jen velmi malá část z nich představuje nebezpečí pro jiné lidi.

Jsem přesvědčen, že stejně jako v jiných případech nic neřeší nepromyšlené restrikce, ale naopak osvěta a určitá dobře uvážená systémová opatření. Hysterické hurá akce následující po nějaké ojedinělé tragédii se vždy zcela míjí účinkem. Zakáže-li se chov stafordů, nějaký idiot udělá psího asociála třeba z pasteveckého psa, proti kterému může být i zkažený „bojový pes“ úplný beránek. Osobně bych se spíše přimlouval k budování systému „řidičáku na psa“. Dokážu si představit systém rozdělení psích plemen do několika kategorií, v rámci kterých by musel majitel prezentovat určité znalosti a základní ovladatelnost psa. U trpasličího pudla by to mělo být výrazně jednodušší než u brazilské fily nebo kavkazského pasteveckého psa.

Jsem si ale vědom toho, že v systému, který nebyl schopen za třicet let sjednotit registr psů, který by zabezpečil legalitu a zákonné parametry chovů, dodržování veterinárních předpisů, systém poplatků a tím pádem i obecnou evidenci, tedy „spárování“ každého majitele s každým konkrétním psem, jako je to v případě neživých aut, je to asi úplná utopie. Nezbývá tak než apelovat na majitele psů, aby výchovu svých miláčků nepodceňovali a na všechny ostatní, aby byli všímaví, neignorovali asociální chování psů, které potkají a adekvátně takové projevy řešili. Je docela pravděpodobné, že výše zmíněný narušený jedinec se svým narušeným psem už nějaký incident spáchali, ale neskončil „dostatečně tragicky“ na to, aby se něco stalo.

 

Poznámka „po uzávěrce“:

Právě jsem se dočetl, že se majitel, respektive „venčitel“ psa přihlásil na policii, což asi nikterak nemění nic z toho, co je v článku uvedeno, kromě obratu, že: „snad bude dopaden…“

Autor: Jiří Turner | sobota 3.4.2021 12:44 | karma článku: 0 | přečteno: 743x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,62 | Přečteno: 304x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  18:28

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...