Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik toho zmůže Burešova „Kůže“? (glosa)

Jde s ní na trh? Někdo jí z někdo sedře? Nedá ji zadarmo? Všichni z ní vyletíme? „Kůže“ je zkrátka dobrá, protože také vyvolává mnohé asociace. „Burešova Kůže“ pak má takový melancholický nádech „starých dobrých časů“. 

Hned v úvodu si dovoluji upozornit, že kdo si otevřel tento blog, aby se potěšil nějakými estébáckými konspiračními teoriemi a moralizováním čehosi, co dnešní šedesátníci dělali, když jim bylo něco přes dvacet, tak ho zase může klidně zavřít. V tomto smyslu jsou „Bureš“ i „Kůže“ spíše jen předměty nekorektního žertu, přičemž v případě Arenbergera to platí zcela, ale na Babišovi ulpívá to, že se nedokázal s „Burešem“ slušně a důstojně vypořádat.

Jinými slovy mě moc netrápí, co zmínění pánové dělali zamlada, ale připadá mi důležitější, co dělají právě teď. O tom, co dělá Andrej Babiš je asi už zbytečné psát, dělá pořád to samé a já si raději než „parodii“ v jeho podání pustím „originál“ od Petra Jablonského (třeba ten, co je přiložen pod článkem). Zajímavější je, co dělá nový ministr zdravotnictví v kontextu s aktuální epidemiologickou situací, končícím nouzovým stavem a svými předchůdci.

Z určitého úhlu pohledu začal nejhůře, jak jen mohl. V přímém televizním vstupu odvolal, co slíbil, přičemž pozapomněl, že to, co odvolal, bude teprve navrhovat, a to později, než změněná opatření nabydou platnosti. Aby toho nebylo málo, tak se prakticky přiznal, že si je vědom, že jím navrhovaný zákaz sdružování více jak dvou osob je patrně v rozporu se zákonem. V tomto smyslu, což je možná ještě daleko horší, ignoruje skutečnost, že právě toto opatření prakticky nikdo nedodržuje a dodržování nikdo nevymáhá, protože to ani moc nejde, respektive lidé, kteří toto dodržují to dodržují na základě vlastního rozhodnutí, a ne vládního nařízení.

Tímto se dostávám k tomu, co se táhne jako nepříjemný odér celým obdobím restrikcí.  Nařízení, která nelze účinně zabezpečit, vymáhat a kontrolovat, nemá smysl vydávat a pokud má smysl jejich faktická podstata, tak se má na občany apelovat formou osvěty. Denně jsme svědky toho, pokud to přímo sami neděláme, že se lidé sdružují zcela podle své libosti, v otevřeném prostoru obcí nenosí roušky. Osobně si všímám toho, že už nic takového ani nepředstírají, a když míjí strážníka, ten dělá že nic nevidí. A to prosím popisuji stav v širším centru Prahy, o tom, jak to vypadá na venkově, není asi potřeba vůbec psát.

Kecy z úst politiků, že převážná část občanů je uvědomělá a nařízení respektuje, doplněné záběry, jak policie zasahuje na náplavce proti jakýmsi ojedinělým dekadentům a anarchistům, jsou jen výrazem pokrytectví, které nás dostalo do stavu, že jsme donedávna měli formálně nejtvrdší restrikce a nejhorší pandemický stav na světě. Trochu jsem doufal, že nový ministr, který přichází ve výrazně optimističtější době než jeho předchůdce, se poučí a nebude, když nic jiného, alespoň lhát a mlžit. Asi jsem naivní, proč by po roce blamáží a zcela zpolitizované problematiky, měl do této vlády vstoupit někdo, kdo se bude chovat jako pragmatický krizový manažer, a ne jako obchodník s deštěm. Blatný se o to alespoň pokusil a narazil, proč by měl stejnou „chybu“ udělat Arenberger.

Pozitivní na tom je, že po rýmovačce "kolik toho zmůže Burešova „Kůže“, si budu moci za pár týdnů třeba prozpěvovat "vím, že Kůže, za to může..."

https://www.televizeseznam.cz/video/cauky-lidi/cauky-lidi-proc-skoncil-ministr-blatny-a-co-ma-opravdu-faltynek-v-diari-64149947

 

Autor: Jiří Turner | neděle 11.4.2021 13:07 | karma článku: 0 | přečteno: 356x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3508x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...