Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Piráti a migrace

Říkal jsem si, že antimigrační předvolební propaganda už nepomůže žádnému Zemanovi, Babišovi či Okamurovi a nezdiskredituje v očích voličů politiky s poněkud méně populistickým přístupem. Asi jsem se zmýlil. Už je to tu zase.

„Uprchlíky přijímáme!“  hlásá jeden takový příspěvek, kterým se jeho autor snaží informovat občany že: „Česká Pirátská strana se netají tím, že pokud uspěje ve volbách a bude se podílet na vládě, Česká republika bude přijímat uprchlíky a nelegální migranty.“ Realita je taková, že Česká republika poskytovala, poskytuje a patrně i poskytovat bude azyl uprchlíkům, což činí každá civilizovaná země a dělají to i země, o kterých si myslíme, že civilizované vůbec nejsou. Přijímáme, jako ostatní evropské země v určitém specifickém režimu i migranty, kteří nemají status válečných uprchlíků. Dostane-li se na naše území nějaký cizinec nelegálně, není překvapivě zastřelen, ale je s ní vedeno řízení, jehož výsledek může být různý.

Piráti, ke kterým mám mnohé výhrady, jsou mi sympatičtí tím, že se navenek neprezentují nějakými populistickými antimigračními hesly, jako to činilo před volbami ANO a jak se dodnes občas prezentuje Andrej Babiš, přičemž i za jeho vlády probíhalo a stále probíhá vše výše popsané. Vnímám to jako realistický přístup k tomuto globálnímu problému, který nemá žádné jednoduché řešení, pokud nějaké řešení vůbec má. Vytvářet představu, že Piráti chtějí, aby se po naší zemi proháněli nelegální migranti je hodně hloupé, ale pokud to někdo vysloví a dostatečné množství lidí to zopakuje, může tím vzniknout to, co před minulými volbami: „Mámo, toho volit nebudeme, ten nám sem nacpe ty muslimácký migranty, to říkal Ivan u nás v hospodě a prej o tom už i někam napsal…“

Nechci vůbec tvrdit, že existuje nějaký jeden správný přístup k migraci, neexistuje ani v mém chápání této problematiky, natož pak obecně. Připadalo by mi však rozumné s odstupem od reálné migrační krize přijmout určitý společenský konsensus, že se v rámci seriózních názorů a řešení pohybujeme v zóně „od – do“. Že před „od“ je nějaké iracionální blouznění o respektování svobody pohybu všech lidí, o absolutní lásce a toleranci a za „do“ je potápění člunů, opevněné hranice a podobně. Je otázkou, jak široký by měl být ten prostor pro normální diskusi, ale nelze ignorovat třeba to, že státy na pobřeží Středozemního moře mají problém a že jim jejich unijní partneři nemohou říct: „Sorry, to máte ale smůlu, že nejste ve vnitrozemí“. To by příště mohl mít smůlu v něčem jiném zase někdo jiný a nějaké partnerství by ztratilo smysl.

Myslím si, že je zcela iracionální představa, aby nějaká z aktuálních parlamentních stran, které budou usilovat o vytvoření nové vlády, významně měnila náš přístup k migraci v tom smyslu, že bychom se dostali do větších problémů, než jaké nám přináší stávající migrační politika, která se obecně netýká a týkat nemůže jen lidí z Blízkého východu či Afriky, ale i ukrajinských a východoasijských migrantů, u kterých sice lze také registrovat nějaké problematické aspekty i specifickou trestnou činnost, ovšem v rozsahu nepřevyšujícím běžné meze. Tyto skupiny cizinců jsou ovšem také důležité i proto, že zabezpečují řadu profesí a živností. Bez Ukrajinců by ztroskotalo stavebnictví, bez Ukrajinek obchod a úklidové služby a bez asijských obchodů a restaurací si to už u nás dovede představit asi málokdo. Řádově stovky nebo jednotky tisíc jiných vyselektovaných a řádně integrovaných jiných migrantů pro nás nepředstavuje žádný problém. Strašení migrací je tak buď jen vyvolávání společenské hysterie nebo právě ona cílená dehonestace každého, kdo se neprezentuje hesly jako STOP MIGRACI a podobně.

Vzestup Pirátské strany, respektive její koalice ze STAN je logický. Je to důsledek fatálních selhání současné vládní koalice, která se kromě neschopnosti a vlastních skandálů ještě zapletla do špinavých her prezidenta Zemana. Říkám si, že ve vyspělé zemi by to mělo stačit na faktickou parlamentní likvidaci takových stran, ale u nás to snad bude stačit jen k volební prohře. Před druhým koaličním uskupením pak má to výše zmíněné výhodu v tom, že se ve vysoké politice nestačilo ještě tolik zdiskreditovat. Nicméně je velmi pravděpodobné, že budoucí vláda bude koalicí dvou koalic, tedy pěti stran. Změnit tento vývoj může jen nějaký nenadálý nárůst popularity ANO nebo nějaká zásadní rána pro současnou opozici. Nevím, co by mohlo zastavit volný pád ANO, snad by ho mohl přibrzdit konec pandemie a návrat do normálu, ale ten návrat v ekonomické sféře (třeba ve veřejných financích) nebude lehký a není to vůbec práce pro čistokrevné populisty.

Poškodit Piráty a s nimi jiné strany možné budoucí pětikoalice může právě nějaká společensky citlivá skutečnost, jako je právě přístup k migraci. Nahrává tomu i situace v Evropě, zvláště ve Francii, která sklízí plody své katastrofální migrační politiky. Nepochybuji, že v tomto ohledu brzy začne ta pravá předvolební masáž. Myslím si, že je sto podstatnějších politických témat a problémů, jejichž správné řešení bude pro všechny občany reálně daleko důležitější, než deklarace o přístupu k migraci či nedávno probíraných právech homosexuálů, ale je asi marné určitou část společnosti přesvědčovat, aby realisticky přemýšlela o daních a o důchodové reformě a v obecné rovině třeba o principiálních otázkách vztahu státu a občana či o zahraniční politice, a v tomto smyslu se zamýšlela nad postoji a kompetencemi politiků majících ambice vládnout.  Vyřvávat STOP MIGRACI a selektovat lidi podle přístupu k tomuto fenoménu je patrně snazší.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/premier-andrej-babis-volby-pirati-ivan-bartos-stan.A210312_121245_domaci_misl

https://www.piratskelisty.cz/clanek-3573-pirati-prosazuji-efektivni-migracni-opatreni-ktera-zajisti-evrope-bezpeci

https://www.facebook.com/watch/?v=1048798702265585

https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/stanovisko-k-uprchlikum-2020.html

https://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Legalni-migraci-To-chteji-Pirati-Penize-za-prijeti-migranta-Ten-si-vybere-stat-658205

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | sobota 15.5.2021 9:03 | karma článku: 18,31 | přečteno: 1040x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,37 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4145x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!