Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu fandíš? Izraelcům nebo Palestincům?

Z různých emocionálních pohnutek fandíme pochopitelně Izraeli, jehož hráčům odpouštíme fauly, protože faulovat začal jeho protivník. Historie klubů a vše co zápasu předcházelo nás moc nezajímá, proč taky, přišli jsme jen fandit.

Ptal jsem se onehdy jednoho zuřivého slávisty, proč vlastně fandí Slávii. Řekl mi něco v tom smyslu: protože to je, ty vole, přeci Slávie. Myslím, že podobně by mi odpověděl každý správný sparťan baníkovec či zbrojovák (abych byl „národnostně“ vyvážený). Nevím, co by mi odpověděl nějaký fanatický podporovatel Izraele, ale možná by to bylo podobné a patrně by dodal: kdo by mohl fandit Arabům, potažmo muslimům.

V tomto konkrétním „mači“ opravdu nejde fandit těm, kdo porušili pravidla a začali hrát likvidační hru. Je také patrné, že narazili na dobrou obranu a vražedné protiútoky. Hodnocení jednoho zápasu je však něco jiného, než hodnocení „klubů“ jako takových. Myslím, že ani skalní fanoušek by neměl mít radost, když jeho tým nehraje fér, nasimuluje penaltu, podplatí rozhodčího apod. Takto zabezpečená výhra či trvalá dominance by ho asi neměly těšit.

Myslím si, že nekritický přístup k politice Izraele je založen na kritickém přístupu k Arabům, potažmo muslimům. Je to logické, málokdo, když ještě zůstanu u té fotbalové metafory, fandí tomu, jehož hráči dělají často problémy a nedodržují pravidla. V emocionální rovině to asi nemůže být jinak, ale seriózní hodnocení musí zohlednit i fakta, a to fakta aktuální, nedávná i historická. Říká se tomu hodnocení věci v širším kontextu.

Dočetl jsem se, že jen tři země v EU zastávají nekritický postoj vůči Izraeli. Mimo naší zemi je to Rakousko a Slovinsko a osobně vnímám i čtvrtou, a tou je Německo. Postoj Rakouska, a zvláště Německa má na rozdíl od nás či Slovinska svoje historické opodstatnění, přestože se oficiální postoj státu nemusí zcela shodovat s veřejným míněním. Nevím, jak je to jinde, ale u nás je i veřejné mínění výrazně nakloněné k Izraeli, a to nejen ze zcela oprávněných důvodů v aktuálním konfliktu.

V postojích německých zemí a Rakouska se v této problematice dlouhodobě promítá i po osmdesáti letech holokaust a s ním jakási dědičná vina. To se odráží v oficiální politice, ale i v postojích části společnosti. Těžko říci jak velké, ale obecně je v Německu nacismus vnímán jako národní tragédie a hanba. Před 2. světovou válkou, během ní, a dokonce i po ní byl násilný antisemitismus doménou i v jiných zemí, než jen v Německu a Rakousku. Židovské pogromy zasáhly Polsko, Ukrajinu, Pobaltské státy, Rusko, Rumunsko i Jižní Ameriku a paradoxně se odehrály i po válce v Polsku (Kielce) a silně protižidovskými postoji se prezentoval i ruský stalinismus. Vlna antisemitismu se nevyhnula ani českým zemím, ale jednalo se spíše jen o projevy lidového antisemitismu bez násilností. Zásluhu na to měl jistě i prezident Masaryk, který od dob „hilsneriády“ práva Židů hájil.

Postoje k nově vzniklému státu Izrael se různě měnily, a to i jak z důvodů ideologických, tak pragmatických. Česká (československá) politika a politika ostatních ruských satelitů kopírovala zájmy Sovětského svazu, ve kterých jasně převládla podpora režimů v arabských zemích, které se k Izraeli stavěly vesměs nepřátelsky. Západ naopak spíše podporoval Izrael, i když často s ohledem na ropné zájmy velmi opatrně.  Výsledkem byly snahy o urovnání palestinsko-izraelského konfliktu. Dohody byli podepsány, konflikt ovšem pokračuje, protože jeho podstata není vyřešena a ve své podstatě se asi ani vyřešit nedá. Územní nároky a změnu uspořádání poměrů totiž není ochotna akceptovat ani jedna strana. Území Palestiny je pro Židy zemí zaslíbenou a pro Palestince zemí, kterou jim Židé vzali a založili si zde svůj stát.

Řekl bych, že na základě těchto prostých faktů je třeba obecně k problému přistupovat. Historické záležitosti je dobré vnímat, ale v zásadě se s nimi nedá nic dělat. Izraelci se pochopitelně neseberou a nezačnou si hledat jiné území pro svůj stát a nepřipadá mi realistické, že by Palestinci někdy v budoucnu dostali v této oblasti prostor pro vznik samostatného státu, stejně jako ho nedostanou třeba Kurdové. Doba, kdy ta možnost byla, v obou případech již dávno minula, a není to proto, že by výše zmínění tuto šanci nevyužili. To, co jim totiž bylo kdysi nabídnuto, absolutně neodpovídalo jejich představám, ani historickým souvislostem.

Jediným řešením je tak pracovat v rámci současného uspořádání, tedy normalizovat vztah mezi Izraelci a Palestinci v Izraeli a hledat smír a kompromisy na problematických územích. Palestinci, kteří nechtějí pokračovat v principiálně nesmyslném boji, by se měli distancovat od těch, kteří bojovat chtějí, tím spíše od teroristických organizací, a Izraelci by měli rázně zkrotit své vlastní radikály. V této chvíli je, když se ještě jednou vrátím k fotbalové terminologii, míč na straně Palestinců, ale jakmile se dostane na druhou půlku, měli by Izraelci přehodnotit své kroky a vyvarovat se chyb, jejichž důsledkem bude jen zloba, násilnosti a prakticky válečný stav.

Světové veřejné mínění, které má logicky vliv na politiku jednotlivých států a nadnárodních organizací, by k tomuto problému pak mělo přistupovat pragmaticky. Emocionální a nekritická podpora státu Izrael je dle mého soudu fatální chybou, protože výsledkem nemůže být nic jiného než povzbuzení Izraele v jeho politice a legitimizace jeho protiprávních kroků a porušování dohod. Samozřejmě je naprosto nepřijatelné vyjadřovat podporu teroristům a radikálům na straně Arabů, protože kromě amorálnosti takového počinu to má úplně stejný dopad. Myslím, že naši podporu a naše sympatie by měli mít jen ti, kteří se chtějí v míru dohodnout a na urovnání konfliktu pracovat. Jinými slovy ti, kteří chtějí hrát slušný fotbal, a to bez ohledu na to, jestli jsme ze svých osobních pohnutek jejich fanoušky, nebo jimi nejsme.

 

Autor: Jiří Turner | středa 19.5.2021 10:01 | karma článku: 0 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 608x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,11 | Přečteno: 990x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 884x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...