Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Má smysl číst blogy?

Pro mě osobně má smysl blogy především psát. S jejich čtením je to úplně stejné jako s čímkoli jiným. Má-li smysl číst, má smysl číst všechny možné formy a typy literatury a publicistiky, a to dle vlastního výběru každého z nás.

Před chvílí jsem si přečetl blog pana Nožičky. Přečetl jsem si ho, protože mě zajímá, cosi někdo myslí o tom, čeho si všimla pravděpodobně většina těch, kteří se zdejšími blogy přijdou do styku. S panem Nožičkou se sice většinou názorově neshodnu, ale to není důvod si nepřečíst jeho názor na něco, co mě zajímá, což by, myslím, mělo platit zcela univerzálně, ale asi to tak není. Patrně hodně lidí chce číst jen to, co s jejich názory konvenuje, případně si vylít zlost na někom, kdo má „kupodivu“ názory jiné.

Pan Nožička se zamýšlí nad tím, jaký prostor dává Blog iDnes propagaci své „blogosféry“. Jeho otázky mi v tomto smyslu přijdou zcela relevantní, a to i proto, že propagace blogů je zcela zásadní pro čtenost těch, kteří jsou v rámci propagace vybráni, a sekundárně a v menší míře i těch ostatních. Umístění blogu v upoutávce zvyšuje čtenost zhruba o jeden řád, což je opravdu hodně.  Asi ne pro každého je parametr čtenosti stejně důležitý a nemusí být ani jedinou pohnutkou pro publikování, respektive napsání článku, ale předpokládám, že každý, kdo něco zveřejní, chce, aby to jiní četli. V tomto smyslu je pak výběr „zaujalo nás“ spíše marginální.

Už před sedmi lety jsem se zařekl, že se nebudu jakkoli vyjadřovat k tomu, jak administrátoři s příslušnými výběry zachází, spekulovat o tom, jaké mají pohnutky, jaké instrukce apod. Ne, že bych se občas nepodivil tomu, jaký článek se v nějakém výběru vyskytne, ale domýšlet se cokoli je zcela zbytečné a vždy se tímto člověk vystaví do role potrefené husy, přestože takové pohnutky neměl, nebo si nemá, jak to cítím já osobně, na co v tomto smyslu stěžovat. Pokud v rámci nějaké preference rozhodují lidé a nejsou pevně stanovena nějaká kritéria, což je asi nesmyslné, tak se vždy někdo někomu zavděčí a jiným nezavděčí.

Kdybych byl tím, kdo mát tu moc rozhodovat o tom, jakou roli budou na iDnes blogy hrát, logicky bych na základě své stávající pozice usiloval o jejich větší zviditelnění, přestože si uvědomuji, že tento typ média musí preferovat komerční zájmy. Kdybych se pak měl vyjádřit k příslušným výběrům, respektive upoutávce, která je fakticky tím nejprestižnějším výběrem, tak bych zcela vyloučil „lidský faktor“. Dal bych do upoutávky určitý počet vždy těch nejnovějších blogů a pak odkaz na ty blogy, které získaly největší ohlas, ovšem na základě zcela rovných podmínek. Uvědomuji si sice, že čtenost ani karma nemají prakticky nic společného z obecnými principy kvality, ale pominuli pravopisné, fatální stylistické chyby a porušení kodexu, kdo by mohl být tím univerzálním arbitrem výběru?

V názvu článku jsem položil otázku, zda má smysl číst blogy. Je to v zásadě nesmyslná otázka, protože by se šlo místo toho klidně zeptat, jestli má vůbec smysl číst. Má-li smysl číst, má smysl číst všechny možné formy a typy literatury a publicistiky, a to dle výběru každého z nás. V tomto smyslu mají blogy své místo jako fenomén mezi Facebookem, Twitterem a profesionální a komerční publicistikou. Server iDnes je prakticky jediný, který dává blogům stále slušný prostor, což ovšem neznamená, že je zbytečné se nad tím zamýšlet. To je také to jediné, co jsem vlastně v tuto chvíli učinil.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pondělí 24.5.2021 9:42 | karma článku: 0 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 15,54 | Přečteno: 265x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,14 | Přečteno: 4141x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Slunečno a teplo se na pár dní loučí. O víkendu přijdou přeháňky i bouřky

16. května 2024  7:18

Podle předpovědi počasí má být na většině území ČR slunečno a teplo. Nicméně déšť nebo přeháňky ve...

Volal na Fica, ať jde blíž, pak začal střílet, líčí svědci atentátu

16. května 2024  7:06

Lidé, kteří stáli v bezprostřední blízkosti atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica,...

Hrajeme o lístky na finále MS v hokeji. S iDNES Premium na 3 měsíce za 49 korun

3. května 2024,  aktualizováno  16.5 7:06

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

S Ruskem podpoříme světovou spravedlnost, prohlásil Si po setkání s Putinem

16. května 2024  6:57

Čína je připravena posílit vztahy s Ruskem. Podle agentury AFP to řekl prezident Si Ťin-pching na...