Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta do hlubin myšlenkových pochodů kocoura Jaroslava Flegra

Kdo jsem já, abych hodnotil profesora Karlovy univerzity pro obor ekologie a odborníka v oblasti evoluční biologie, ekologie, etologie a parazitologie, a hlavně gurua v problematice „COVID“. Na kocoura si ale troufnu.  

Možná vám přijde divné, proč se zamýšlím nad duchovním životem Micíka, a ne jeho majitele. Důvod je prostý. Kdo jsem já, abych hodnotil profesora Karlovy univerzity pro obor ekologie a odborníka v oblasti evoluční biologie, ekologie, evoluční psychologie, etologie a parazitologie, a hlavně gurua v problematice „COVID“. Už jsem to totiž jednou udělal a byl to pěkný mazec. Schytal jsem to od vědecké obce, od Flegrových fanynek i od amatérských covidologů, a to jsem ani nezpochybňoval profesorovy názory, ale jenom jsem se zamýšlel na tím, jestli je rozumné určité postoje v určitou chvíli vyjadřovat.

Přiznám se hned na začátku, že trochu fabuluji, protože o myšlenkových pochodech kocourů toho moc nevím. Přestože jsem studoval stejnou školu i podobné obory jako profesor Flegr, rezignoval jsem záhy na vědu a vrhl se do praxe, stejně jako jsem zcela zásadně počal upřednostňovat psy před kočkami.  Z toho by mohl kdekdo pochopitelně usuzovat, že těžko mohu s profesorem Flegrem najít společnou řeč, respektive mu na stejné úrovni názorově oponovat. Ono je to však trochu jinak.

Vůbec jsem na kočky nezanevřel a nezanevřel jsem ani na vědu. Cítím velký respekt k číčám a obdivuji se jejich nezávislosti, a stejně tak respektuji vědce a v jejich nezávislosti spatřuji zcela zásadní aspekt jejich činnosti. Podporuji kočky ve všech jejich podobách a vědecký výklad světa budu hájit před pavědeckým do roztrhání těla a proti všem, přestože si uvědomuji, že ona nezávislost (koček i vědců) může být kdekomu trnem v oku.

Přejdu k meritu věci: Myslím, že se kocour Jaroslava Flegra přestal chovat jako příslušník svého druhu, tedy, jak říkáme my přírodozpytci, kočky domácí (Felis catus), která vznikla patrně domestikací kočky plavé (Felis silvestris lybica). Počal se chovat jako vědecký aspirant Univerzity Karlovy a v tomto smyslu počal se svým majitelem polemizovat. Proč se tak stalo, nevím, protože, jak jsem předeslal, nejsem evolučním biologem. Ovšem ta proměna se nestala pouze u Micíka, ale počal se měnit i profesor Flegr.

O změnách osobnosti (lidí, ne koček) se můžeme dočíst již u Roberta Louise Stevensona, ale v tomto případě to není tak dramatické. Jaroslav Flegr se nemění z Jekylla na Hyda, ani naopak, ale jsme svědky toho, jak se z vědce univerzitního typu, stává vědec typu mediálního. Tato proměna bezpochybně svědčí veřejnému prostoru, do kterého se z nějakého neznámého důvodu snáze dostávají idioti než univerzitní profesoři, a svědčí snad i panu Flegrovi (o kocourovi ani nemluvě). To jediné, co z této metamorfózy neprofituje, je věda samotná.

Přeměna kočky ve vědeckého aspiranta je naprosto pavědeckou záležitostí a přeměna osobitého vědce v mediálního šoumena, který bude patrně v budoucnu dělat propagaci kočičím antiparazitickým obojkům, přípravkům na růst vlasů, tabletám na hubnutí nebo se vydá cestou od prognostiky covidové třeba do prognostiky sociální, ekonomické nebo rovnou politické, je také čímsi iracionálním.  Stačí však jen krůček, mediální kocouři totiž zatnou drápek, aniž by si toho zaseknutý všiml.

Opustím-li na závěr polohu určité nadsázky, dovolím si konstatovat, že vědci do veřejného prostoru zajisté patří, že dobrá medializace a popularizace vědy je nesmírně důležitým počinem, a také velmi náročnou disciplínou, kterou neovládá kdekdo, ale bohužel způsob, prostředky, argumenty i faktický obsah toho, čím se prezentuje profesor Flegr, mi přijde jako velmi nešťastné, a to bez ohledu na to, jestli se jeho slova potvrdila či nikoli (což je asi tak půl na půl) či se v budoucnu potvrdí, nebo nepotvrdí. Je to jen moje osobní stanovisko, ale mám rád kočky, které zůstanou kočkami, a vědce, kteří zůstanou vědci.  

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Flegr

Autor: Jiří Turner | pondělí 24.5.2021 11:53 | karma článku: 21,05 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,65 | Přečteno: 704x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...