Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je Václav Klaus je chytřejší než rádio?

Určitě, ale je také serióznější a slušnější než rádio? Jestli to náhodou není on, kdo opakovaně zcela nezvládl jasně a slušně vysvětlit to, z čeho byl nařčen. Je-li Klaus chytřejší než rádio a jiná média, ptám se, jak je to možné?

Celá tato záležitost má z pohledu konzumenta médií tři fáze: Nařčení Václava Klause, že jako ministr financí krátce po revoluci schválil astronomickou půjčku Sovětskému svazu a tuto skutečnost tajil, a to patrně i proto, že následně tato půjčka nebyla z velké části splacena, a Miloš Zeman posléze Rusku onu nesplacenou část odpustil. Další fází jsou vysvětlení z úst bývalého prezidenta korunovaná skandálem v Radiožurnálu ČRo a aktuálně se řeší pochybení rádia a moderátor Kroc.

S odstupem několika dní si lze, myslím, docela jasně získat obrázek o tom, co se reálně tehdy stalo. Je také docela patrné, že byl Klaus napaden účelově a celá záležitost záměrně podána sice meritorně správně, ale manipulativním způsobem. Poněkud nepochopitelné tak zůstává pouze chování Václava Klause, který absolutně nezvládá roli někoho, kdo se má hájit, což bylo patrné právě v rozhovoru s Vladimírem Krocem, který si za zcela korektně a slušně vedený rozhovor vysloužil urážky, a nakonec i stížnost, kterou Klaus podal na příslušné (viz odkaz).

Kdybych byl přítelem konspiračních teorií, řekl bych, že je to proto, že Klaus něco tají. Realita je však asi jen taková, že přebujelé Klausovo ego, které se patrně věkem a odchodem z aktivní politiky nezmenšuje, není sto unést tuto roli. Projevuje se to tak, že místo věcných vysvětlení Klaus mlží, dělá z tazatelů a potažmo i z veřejnosti pitomce a opakovaně útočí na každého, kdo se nějakých vysvětlení dožaduje. Lze pochopit, že si to chce Klaus vyřídit s těmi, kteří mu nasadili psí hlavu, ale zapomíná, že veřejnost má právo se prostřednictvím médií ptát a žádat vysvětlení událostí, které, pokud nebyly tajeny, nebyly zcela záměrně zveřejněny.

Klaus Rusku neposlal fantamiliony dolarů (ani převoditelných rublů), ale prokazatelně věděl, že byl patrně ještě před jeho vstupem na ministerstvo otevřen úvěrový rámec pro dodávky zboží českých firem do Sovětského svazu (později Ruska). Stalo se tak proto, aby ony firmy nepřišli o odbyt a proto, že Rusko v té době bylo ve finančních problémech. Pokud Klaus dnes říká, že úvěrový rámec není půjčka dopouští se stejných manipulativních výroků jako ti, kdo ho napadli. Pokud někdo dostává na základě dohodnutého úvěru zadarmo zboží, jedná se fakticky o půjčku, dodavatel je věřitel a příjemce dlužník, jehož dluh lze následně vyčíslit a také vymáhat. Rusko se tak stalo dlužníkem České republiky a zcela relevantní byl i tehdejší dotaz z ČSOB směrem ke Klausovu ministerstvu, kdo bude krýt případnou mnohamiliardovou ztrátu. Už tehdy bylo patrně zjevné, že vymáhání dluhu bude problematické, což se následně potvrdilo.

Zdálo by se, že vlastně není důvod se tím po třiceti letech trápit. Možná, že opravdu není. Není mi ovšem také vůbec jasné, proč se Klaus tak rozčiluje. Tedy, chápu, že se zlobí na ty, kdo ho manipulativně nařkli, ale proč uráží ty, kteří chtějí jen objasnit, co se tehdy stalo, a jakou roli v tom hrál on sám. Těžko věřit tomu, že úvěr v řádu stovek miliard korun byl tak nevýznamnou záležitostí, že si na ní tehdejší ministr financí vůbec už nevzpomíná, a pokud si tedy nevzpomíná, jak ví, že to bylo všechno jinak? Je to do jisté míry moje spekulace, ale ta věc je možná citlivá pouze z důvodu, jak bylo nakonec s tím dluhem naloženo.

Kapitolou samo o sobě bylo a je Klausovo chování. Jeho arogance a povýšenost se staly příslovečnými. Ukázalo se to i při rozhovoru s Vladimírem Krocem, o jehož profesním pochybení nemůže být ani řeč, to musí být jasné každému, kdo si rozhovor poslechne a shlédne (viz odkaz níže). Skandální bylo naopak Klausovo chování, jeho útoky na moderátora a urážky, z kterých ta potichu vyřčená na konci přerušeného rozhovoru: „Vy jste lidská zrůda!“ je zcela za hranou. Nevím, co si mám navíc myslet o tom, že svoje vystoupení v rozhlase Klaus, dodatečně komentoval tak, že měl moderátorovi dát pěstí (viz odkaz).  Osobně nemám žádný problém s tím, co se ohledně úvěru Rusku tehdy stalo, zajímavější by mi přišlo objasnění onoho „oddlužení“, ale jasno mám v jednom: Pro mě Václav Klaus nepatří do české politiky, a to ne kvůli své minulosti a svým názorům a postojům, ale kvůli svému chování a svým charakterovým vadám, které jsou s věkem stále markantnější, což platí úplně stejně jako v případě jeho nástupce, respektive potencionálního předchůdce.

https://www.youtube.com/watch?v=kaRTSLqmtHg

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/stiznost-vaclav-klaus-cesky-rozhlas_2106041842_kuc

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/klaus-podal-stiznost-kvuli-rozhlasovemu-rozhovoru-z-nehoz-odesel-156963

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prusvih-rozhlasu-Po-afere-s-Klausem-nova-fakta-Prekvapil-Kalousek-666119

https://refresher.cz/99246--Jsem-poseroutka-a-hovnousek-mel-jsem-mu-dat-pesti-reagoval-Klaus-na-interview-ze-ktereho-odesel

Autor: Jiří Turner | neděle 6.6.2021 9:32 | karma článku: 24,23 | přečteno: 697x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,25 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,06 | Přečteno: 871x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  11:09

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

Přítelkyni polil hořlavinou a zapálil. Muž dostal za vraždu sedmnáct let

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  11:07

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

AKTV už sedm let hájí zájmy televizí. Bojuje s piráty a za nové zákony

25. dubna 2024

Asociace komerčních televizí slaví letos na jaře již sedmé výročí od založení. Jejími prioritami...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  10:53

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...