Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neměli jsme se z Afghánistánu stáhnout? Ne! Neměli jsme tam vůbec začít válčit!

Nemyslím tím jen naši armádu, která tam plnila úkoly v rámci NATO, ale obecně spojence pod vedením USA, kteří v roce 2001 podnikli invazi pod záminkou boje proti terorismu. Po dvaceti letech je totiž Afghánistán tam, kde byl. 

Když budeme racionálně přemýšlet o smyslu invaze spojeneckých vojsk do Afghánistánu, budeme muset vzít v potaz fatální událost roku 2001, tedy teroristický útok na „Twin Towers“, který představoval kromě vlastní tragédie i obrovskou potupu největší mocnosti a tím i faktické vyhlášení války. Ukázalo se, jak je euroatlantická civilizace zranitelná, jak ji může ohrozit hrstka fanatiků odkudsi z Východu. Příslušní teroristé nebyli Afghánci ani v této zemi nepobývali, ale organizace Al Kaida, která útok organizovala, tam měla své základny. Byl to ale dostatečný důvod pro invazi do cizí země?

Zcela logické a opodstatněné byly vojenské útoky na základny teroristů, které byly po letech korunovány dopadením a zabitím bin Ládina. Proč jsme se ale pokoušeli obsadit celou zemi a rozhodovat o tom, jak se má dál vyvíjet? Kdyby mělo NATO takto postupovat v případě každé země, ve které mají základny teroristé, která terorismus podporuje nebo její režim má vůči nám nepřátelské úmysly, muselo by NATO válčit proti desítkám režimů různých zemí. Afghánský Talibán je zcela odpudivé hnutí, ale takových jsou po světě desítky, stejně jako šílených diktátorů, hrůzných organizací a režimů, které ve svých zemích moc mají nebo o ni usilují. Proč tedy právě Afghánistán?

Odpověď je možná velmi prostá. Byla to otázka vojenské cti, tedy vyjádření nutnosti nějak zásadně na newyorský útok reagovat, a prostého kalkulu, že Afghánistán byl prakticky jedinou zemí v regionu, do které byla taková invaze reálně možná. V úvahu absolutně nepřicházela žádná ze zemí, ze které teroristé pocházeli, zcela nemožné bylo obsazovat Pákistán, ve kterém bylo a je více teroristických základen než kdekoli jinde, protože je to mimo jiné jaderná velmoc, se kterou by muselo asi NATO válčit, a nad Afghánistánem nedrželo po vlastní prohrané válce ochrannou ruku ani Rusko, což se jeví jako zcela zásadní faktor. Afghánistán prostě zbyl, a aby George W. Bush i Amerika jako taková neztratili tvář, na někoho se prostě zaútočit muselo.

 Z obecného pohledu se jeví svržení režimu Talibánu jako bohulibý počin. Je sice poněkud sporné, jak tuto skutečnost vnímala a dodnes vnímá většina Afghánců, ale myslím, že měřit cokoli v zemi, ve které se už několik století permanentně válčí, naším fokusem, je zcela absurdní. Osobně si myslím, že tato operace neměla ani v okamžiku svého schválení žádný konkrétní a reálný cíl. Byla to demonstrace oné povinnosti reagovat a také síly a moci. Americká vláda a její vojenští představitelé z mnoha důvodů prováhali okamžik pro její ukončení a každým dalším rokem se podmínky pro stažení vojsk jenom zhoršovaly.  

Zlom nastal v době, kdy počalo být zcela evidentní, že se podobně jako v případě Vietnamu zcela vytrácí smysl vojenské přítomnosti a boj s často jen imaginárním nepřítelem, nicméně i u této války platí to, že válka musí být vítězně dobojována nebo vůbec neměla začít. Stažení vojáků z Afghánistánu je faktická prohra, a to i proto, že je pravděpodobné, že se obnoví stav z doby před dvaceti lety. Talibán znovu ovládne tuto zvláštní zemi, která jen potvrdí, že je oním „hřbitovem impérii“. Hřbitovem astronomických válečných výdajů v hodnotě 980 miliard dolarů a reálným hřbitovem pro téměř čtvrt milionu lidí a místem, stejně jako v případě Vietnamu, mnoha kontroverzních počinů.  

Pokud by někdo získal z výše uvedeného pocit, že jsem obecným kritikem zásahů na území cizích zemí majících za cíl likvidaci teroristických skupin, odvracení humanitárních katastrof, zamezení řádění tyranie a bezpráví a zabezpečení i naší vlastní bezpečnosti, tak vězte, že je to zcela naopak. Jsem přesvědčen, že mocné demokratické země a společenství by měly pod záštitou nadnárodních organizací nátlakem i vojensky zasahovat tam, kde se výše zmíněné děje, bez ohledu na to, čí zájmy jsou prosazovány. Demokratický svět je ale slabý, nejednotný, neakční a stále i v něm vítězí mocenské a ekonomické zájmy nad zájmem ochránit lidi, na kterých je pácháno bezpráví, kteří strádají, jsou přímo či nepřímo ohrožováni a zcela zbytečně na různých místech umírají. Afghánistán se tak stává jen dalším symbolem jedné ze smutných podob našeho světa.

Autor: Jiří Turner | pátek 2.7.2021 12:03 | karma článku: 39,96 | přečteno: 5516x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,46 | Přečteno: 473x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...