Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka v Afghánistánu byla i vaší válkou, pane Merto!

Česká republika je součástí Aliance, která po prohrané válce opouští Afghánistán. Tu válku neprohráli jen ti, kteří se jí účastnili a aktivně či pasivně ji podporovali, ale občané každé země, která se této válce podílela. 

Bavíme se o prohrané válce, ale ona to byla taková válka neválka. Těžko si představit, jak by hypoteticky mohlo vypadat vítězství, a naopak lze onu prohru libovolně relativizovat. Shodnu se s autorem článku, na který reaguji, že to byla válka zcela zbytečná. Byla to vlastně nejdříve jen odplata za 11. září, a kdyby zůstalo jen u útoků na základny teroristů, mohla tato vojenská operace také rychle skončit.

Smyslem tohoto článku však není prezentace mého náhledu na afghánskou operaci jako takovou, k tomu jsem se nedávno vyjádřil v jiném blogu, ale pouze to, co bude po stažení spojeneckých vojsk následovat, respektive, co nastat má a nemá.  Přestože jsem přesvědčen, že invaze do Afghánistánu neměla proběhnout a ten neměl být spojenci z části obsazen, tak si myslím, že ten boj měl být nějak dobojován, a to alespoň tak, že budou trvale ochráněni ti, kteří se ke spojeneckým jednotkám přidali nebo s nimi veřejně sympatizovali.

Nikdo přesně neví, jak velká část afghánské společnosti stála a stojí na straně Aliance a vlády, která byla fakticky spojenci ustanovena, a kolik lidí sympatizuje s Talibanem, který patrně velkou část země opět ovládne a není ani vyloučeno, že si ji podmaní celou. Není ale těžké hádat, co se stane s lidmi, kteří se postavili tomuto středověkému hnutí a s těmi, kteří je aktivně či pasivně podporovali. Na tyto lidi je třeba nahlížet jako na spojence a jejich zanechání vlastnímu osudu se nedá nazvat jinak než jako zrada.

Chápu různé postoje k obecné problematice afghánské války, ale nerozumím tomu, že někdo podporuje akt zrady s tím, že se to jeho netýká, že přeci on tu válku nechtěl, takže on ani nemusí a nemá nést jakékoli její důsledky. Tento postoj mi přijde bytostně český, a to v tom nejsmutnějším smyslu slova. Je to projev našeho čecháčkovského alibismu, zbabělosti a také vyčůranosti, která nám velí se k někomu či k něčemu přihlásit, když z toho něco je, a když je třeba něco obětovat nebo platit, tak dát ruce pryč.

Nemusím ve všem souhlasit s Petrou Procházkovou, jejíž fokus je poznamenám zkušenostmi, které nemám, nemá je kritik jejich názorů, pan Merta, a má je vlastně jen velmi málo lidí. Nemyslím si, že si nutně každý z nás musí vzít domů nějakého Afghánce a nemyslím si ani, že je rozumné umožnit bez rozmyslu statisícům lidí zcela jiné kultury bez rozmyslu přesídlit živelně do Evropy, ale nějak se o ně postarat je zcela nezbytné, jsme jim to dlužni, a jejím to formálně dlužen i pan Merta, přestože si takový dluh nepřipouští.

O naší účasti v této válce rozhodli politici, kteří nespadli z nebe, ale byli řádně zvoleni, respektive nominováni těmi, kteří byli zvoleni a našimi zástupci v rámci parlamentní demokracie potvrzeni, a tudíž jsou jejich skutky i naší zodpovědností, ze které se nelze vyvléci. V roce 1945 prohrálo Německo válku – prohrálo ji celé Německo včetně těch, kteří Hitlera k moci nezvolili, a obecné důsledky této prohrané války nesli stejně jeho bývalí sympatizanti, stejně jako odpůrci. Tak to prostě je.  V tak dramatické situaci rozhodně nejsme, ale princip je úplně stejný.

Jistě znáte ten citát začínající slovy: Žádný člověk není ostrov sám pro sebe…. V této chvíli zvoní hrana lidem, kteří nám věřili. Nevím, jak jim mohou pomoci všichni ti, kdo jim pomoci mohou a mají, ale vím docela jistě, že to není jen jejich věcí a že se mě to v důsledku také týká.

Autor: Jiří Turner | pondělí 19.7.2021 7:36 | karma článku: 0 | přečteno: 711x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,35 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3558x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5156x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...