Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tak se nám tu roztrhl pytel s odborníky na Afghánistán

To je ta země, o které donedávna mnozí věděli jen to, že leží kdesi v Asii, a která je zajímavá tím, že v ní cosi dělají spojenecká vojska a s nimi i několik desítek či stovek našich vojáků. A že tam taky prý bují radikální islám.

Nechci nikterak křivdit těm, kteří se o afghánské reálie, potažmo o dění v této části světa i dříve zajímali, ale nemyslím si, že je takových lidí mnoho. Nejen mainstreamová média, ale v zásadě veškerá média informovala o Afghánistánu v podstatě jen v souvislosti s činností spojenců, a to ještě většinou jen tehdy, došlo-li k nějaké události, která si vyžádala ztráty na životech. Tak nějak se za těch dvacet let docela zapomnělo, proč tam spojenecká vojska vpadla, a co tam vlastně dělají.

To se řeší až teď, když překotně Afghánistán opustila, a všichni se diví, co se v této zemi děje. Ale co se v této zemi děje? Co se v ní dělo, než se daly do pohybu události po 11. září? Co se dělo, než začali válčit v Afghánistánu Rusové a před tím Britové? Kdo vlastně opravdu zná novodobé dějiny tohoto zvláštního koutu světa, kdo dovede na základě této znalosti a znalosti mnohých souvislostí situaci objektivně analyzovat a z tohoto titulu s tím seznámit veřejnost?

Já to tedy rozhodně nejsem, přestože mě oblast Středního a Blízkého východu dlouhodobě zajímá. Pochopitelně existují skuteční odborníci „na Afghánistán“ a s jejich analýzami je možné se seznámit, ale i poučený laik se v nich lehko ztratí stejně, jako v problematice celého regionu a usilovným studiem vlastně jen zjistí, jak málo toho ví, aby si mohl udělat komplexní a alespoň trochu vyvážený názor. Navíc takový názor je v našem případě většinou názorem Středoevropana, domorodci pochopitelně vnímají tyto záležitosti jinak, někdy jistě radikálně jinak.

Vrátím-li se k současné situaci v Afghánistánu, která se dostala na „první stránky“ a nutí patrně k úvahám a diskusím i ty, kterým schází i jen základní průprava, je v této souvislosti zmiňováno z velké části to, co se nás může nějak dotknout, že tedy vládu v této zemi přebírá hnutí, které vyvolává obavy z šíření terorismu a migrační vlnu, která nás může zasáhnout v podobě poskytnutí azylu spolupracovníkům české mise. To konstatuji trochu ironicky, protože poskytnutí tohoto azylu těmto lidem považuji za naprostou povinnost a nejsem si úplně jistý, jestli jsme se této povinnosti zhostili se ctí.

Aktuální stav, který je obecně asi velmi těžko analyzovatelný, však zřetelně vypovídá o tom, v jaké iluzi či neznalosti jsme žili doposud. Jak právě ony dřívější informace z Afghánistánu vůbec nic o této zemi nevypovídaly. Nabízí se tak otázka, co se vlastně v Afghánistánu dělo po celou tu dobu, co tam spojenci působili. Hnutí Taliban, které se často poněkud zkresleně prezentuje jen jako teroristická organizace, totiž asi nebylo, tak jak to mohlo ze zpráv vypadat, kousek od fatální porážky a faktické likvidace, ale naopak bylo fakticky prorostlé velkou částí země a díky spojeneckým jednotkám pouze neexpandovalo vojensky, což se nyní změnilo.

V Afghánistánu byly a jsou základny teroristů, ale většina militantních islamistů (Taliban je totiž z ideologického hlediska islamistické hnutí) provádí a bude provádět svou militantní činnost na vlastním území. Jacísi fanatici sice možná něco vykřikují o islamizaci celého světa, ale reálnou vojenskou silou jsou v Afghánistánu mudžáhidi, náplní jejichž života je po generace boj proti cizím okupantům a vlastním „odrodilcům“ a ze společenského hlediska uznávají normy, které reprezentují islámský náboženský fundamentalismus. Myslím, že nikdo z nás ani netuší, jak velká část obyvatel s takovými postoji a společenskými normami sympatizuje a jaká část se staví proti nim. Bleskový postup Talibanu však svědčí o tom, že velká část Afghánců je k němu loajální nebo řeší spíše jen své existenční záležitosti, což se bezesporu týká hlavně odlehlých horských oblastí.

Polemizovat o tom, co se stalo před dvaceti lety, proč se tak stalo a k čemu těch dvacet let „okupace“ Afghánistánu vlastně bylo, má snad smysl jen z toho hlediska, aby se takové chyby neopakovaly, nicméně jelikož se stále opakují, je možná zbytečné i to. Po dvacet let i veškerou dobu před tím nám v zásadě bylo úplně jedno, co se skutečně v Afghánistánu dělo. Tato zem prakticky posloužila jen k prezentaci armád, včetně té naší, kteréžto musí někde válčit, aby neztratily prestiž, astronomické rozpočty a reálný smysl existence. Z jiného úhlu pohledu však Afghánistán posloužil jako příklad naprosto zbytečné vojenské aktivity, která stála mnoho peněz, mnoho životů a její celkový efekt je evidentně nulový.   

Autor: Jiří Turner | úterý 17.8.2021 11:10 | karma článku: 26,23 | přečteno: 997x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 860x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....