Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo nevolí s námi, volí proti nám, a kdo nevolí proti nám, volí s námi!

Heslo, kdo nejde s námi, jde proti nám, zpopularizoval Klement Gottwald, a kdo nejde pro ti nám, jde s námi je stejně jako první slogan jen parafrází biblického výroku, byť je méně častý. Oba se však náramně hodí do dnešní doby.

Abych nebyl nařčen, že účelově vytrhávám citace z biblického kontextu, dovolím si krátce osvětlit jejich původní smysl. Výrok: „Kdo nejde s námi, jde proti nám“, respektive: „Kdo není se mnou, je proti mně" měl Ježíš vyslovit proti nařčení, že se spojil se satanem a najdeme ho v Lukášově evangeliu (Lukáš 11:23). Ta slova obecně nevyjadřují žádný militantní postoj, což lze podpořit právě oním druhým citátem: „Kdo nejde proti nám, jde s námi,“ respektive: "Kdo není proti vám, je pro vás."(Lukáš 9:50). Tento výrok je spíše vyjádřením tolerance, že když někdo chce věřit, ale pochybuje, není mu třeba bránit nebo že dobré počiny je možné uskutečnit různými způsoby.

Soudruh Gottwald, stejně jako před ním „Krvavý pes“ K.H. Frank parafrázovali onen první biblický citát bez zjevné snahy na původní smysl těch slov nějak navázat. Takováto rétorika se však již dnes moc nepoužívá, dnešní politikové, přestože to možná vnímají stále tak, se u voličů prezentují mnohem empatičtěji. Pro dnešní dobu se hodí právě ona druhá biblická parafráze: Kdo není proti nám je pro nás. Ve své podstatě to je stručná a naprosto přesná formulace nejen určitého přístupu, ale samotné podstaty věci. Je zde znát zcela jasná snaha oslovit i všechny ty, kteří nevystupují „proti“, ale pochybují, váhají, nemají zcela jasno, nejsou informovaní nebo se od politiky distancují.

Tento výrok však v sobě skrývá ještě další možné výklady. Letošní volby mají (nebo snadno mít mohou) zcela binární charakter. Na jedné straně jsou dvě koalice (Spolu a Piráti se STAN) patrně ochotné spolupracovat a případně i sestavit vládu, na druhé straně je ANO, ke kterému jsou ochotny se přidat jak KSČM, SPD a dost možná i ti ostatní, kteří se dostanou do Sněmovny. Kdo se tedy nepostaví jedné ze dvou faktických stran tím, že bude volit kohokoli z té druhé, tak tu stranu podpoří. Ve své podstatě tak může být úplně jedno, jestli je příslušný volič voličem kterékoli z pěti stran oněch dvou koalic, a může být také docela jedno, jestli je někdo voličem ANO, SPD, KSČM a dost možná i ČSSD, protože volbou kterékoli z těchto stran volí vlastně jen jednu stranu.

Z výše uvedeného je zřejmé, že se klidně můžeme vrátit k prvnímu citátu Kdo nejde s námi, jde proti nám, protože to tak fakticky je. Není žádná třetí cesta. Lze volit jen setrvání nebo změnu. Vlastně ne tak docela, vláda koalice ANO a SPD s podporou komunistů je vlastně také změna, ale nemyslím si, že změna k lepšímu. Kdo si takové povolební uspořádání nepřeje, nemá jinou šanci než volit jednu z opozičních koalic, přičemž není moc důležité kterou, respektive asi lépe tu, která má větší hypotetickou šanci volby vyhrát, protože reálný vítěz voleb má určité výhody. V tomto ohledu může být i velmi kontraproduktivní volba stran s nízkou volební preferencí. V případě KSČM a ČSSD mi osobně přijde žádoucí, aby se tyto strany do Sněmovny nedostaly, a v případě koalice Trikolory, Svobodných a Soukromníků či Šlachtova hnutí považuji takovou volbu za zcela zbytečnou, protože pokud by se tyto strany do Sněmovny dostaly, jenom by povolební proces zkomplikovaly licitováním, za co si ten či onen jejich podporu koupí, a to bez praktické možnosti něco zásadního prosadit.

Je výsostným právem každého občana volit podle svého přesvědčení a rozhodnutí, a nelze mít nikomu za zlé, když si vybere jakoukoli z legálních politických stran a hnutí. Volič jiné strany, a to ani v případě onoho binárního schématu, není nepřítelem, jak to bylo chápáno v případě nacismu či komunismu. Je to pouze „fanoušek“ jiného týmu, ovšem jde o víc než jen o výsledek sportovního klání, proto se také používají výrazy jako „předvolební boj“ apod. Při každých volbách také vždy někdo říká, že právě ony jsou naprosto zásadní. To, jak jsou důležité, se však ukáže až se značným odstupem, takže je asi dobré každé volby za ty zcela zásadní považovat. Kdo nevolí s námi, volí proti nám, a kdo nevolí proti nám, volí s námi! Tak to prostě je.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pátek 8.10.2021 5:52 | karma článku: 0 | přečteno: 397x
  • Další články autora

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 40,98 | Přečteno: 3973x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,37 | Přečteno: 504x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 653x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1032x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,48 | Přečteno: 916x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...