Jak je snadné vyjadřovat emoce a stanoviska k situaci na polsko-běloruské hranici

15. 11. 2021 12:47:43
Je snadné se k projevům živelné migrace vyjádřit vstřícně, odmítavě i „vyváženě“, také emotivně i pragmaticky, a to jak s ohledem na humanitární aspekty týkající se běženců, tak na problémy postižených států a jejich obyvatel.

Mám pocit, že mnozí včetně mě, by rádi vyjádřili postoj zahrnující všechny zmíněné aspekty. Je to asi těžké a docela nemožné by bylo na základě takových pohnutek přijímat nějaká řešení. Je bezesporu správné, zamýšlet se také nad obecnými a historickými důvody nastalé situace, nad chybami, a to nejen nad těmi, které jsou zjevné až dnes, ale i nad těmi, které byly patrné ještě dříve, než se staly, ale to samo o sobě aktuální situaci nikterak neřeší.

Vstřícný přístup k migraci (to je takové blbé slovo zahrnující různé pohnutky i projevy) vlád některých zemí a různých organizací vedl a vede k narůstání počtu lidí, kteří chtějí svoji špatnou osobní situaci ve své zemi řešit přesídlením do země, kde jim bude lépe. Zásadně odmítavý postoj by logicky vedl a vede k opaku, protože málokdo chce tam, kde ho nechtějí a kde se důvody pro migraci nenaplní. Takový postoj je však často v rozporu ze zcela zásadními atributy svobody, humanismu a demokracie, na kterých je založena sama podstata režimu hostitelských zemí.

Migranti (je to pořád obdoba téhož blbého slova) se stali zcela zásadním politikem, a to jak v politice vnitřní, tak i mezinárodní. Migranti se stali předmětem stranických bojů i profilace různých osobností, stávají se na mezinárodní scéně určitým kapitálem, ale i zbraní sloužící k vydírání, zastrašování i k zajišťování si nemalých hmotných i nehmotných benefitů. Humanitární aspekty migrace mohou být zástěrkou pro prosazování zcela odpudivých projevů politiky a politického aktivismu, stejně jako zdánlivě nelidské počínání státní moci může být projevem fatální nutnosti zabezpečující pořádek a ochranu vlastních občanů.

Přijde mi s ohledem na aktuální situaci na polsko-běloruském pomezí zcela nejasná nějaká optimální cesta řešení, a na druhou stranu jsou zcela zjevné všechny výše popsané negativní projevy migrace jako politika. Jak ale najít tu „správnou“ míru mezi prostými projevy empatie k lidem, kteří přežívají s malými dětmi v mrazu a bez jídla někde v lese, a tím, co by se stalo, kdyby byl všem poskytnut azyl a tím vyzvány tisíce a miliony dalších, aby takové možnosti využili. Je třeba chápat, že lidé chtějí žít v prostředí dostatku, sociálních jistot a bez bezprostředního ohrožení života, a je ale také třeba vnímat, že mnozí nejsou schopni takto žít v souladu s normami hostitelského systému a nepochybně také existuje míra, kolik je západní civilizace schopna absorbovat lidí z jiných oblastí a jiných kultur.

Mohlo by se zdát, že stejně jako neexistuje žádné reálné optimální řešení tohoto problému, neexistuje žádný vyvážený náhled, protože ten jsme si zvykli spojovat právě s oním řešením. Ono je to ale, myslím, trochu jinak. Většina našich jiných osobních postojů totiž vůbec nezohledňuje řešení nějaké problematiky ani zcela konkrétních problémů, a my si s tím vůbec nelámeme hlavu. Soucit, empatii, lidskost i snahu nezištně pomoci není vůbec třeba podmiňovat rozborem všemožných příčin a domýšlením možných důsledků. Jsou ti, kteří musí přijmout pragmatická řešení a zohledňovat jak politické, tak i finanční či bezpečnostní aspekty, ale většina z nás to dělat nemusí. My můžeme klidně vyjádřit svůj lidský přístup, čímž můžeme nepřímo ovlivnit ona nutná opatření alespoň do té míry, aby se neodklonila od obecných principů humanity.

Humanita totiž není sprosté slovo, před kterým jako by už trvale stála předpona „pseudo“. Je to synonymum lidskosti, kterážto by měla provázet veškeré naše postoje a skutky. Lidskost se může a má prokazovat i vůči těm, kteří si ji vůbec nezasluhují, tím spíše těm, kteří se nikterak neprovinili. Stanovisko každého jednoho řadového občana nic zásadního neřeší, ale veřejné mínění významně ovlivňuje rozhodování těch, kteří rozhodovat mohou a musí. Smiřme se s tím, že reálné situace, a je mnoho podobných i daleko horších, než je ta na polsko-běloruské hranici, vyžadují i nelíbivá opatření, a vězme, že mnohdy jsou jakákoli opatření marná. Požadujme ale, aby si všichni stále připomínali, že nejde jen o nějaký politicko-technický problém, ale že se to týká lidských bytostí, které vnímají úplně stejně strach, bolest i veškeré emoce tak, jako je vnímáme my sami.

Autor: Jiří Turner | pondělí 15.11.2021 12:47 | karma článku: 14.05 | přečteno: 531x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2077 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...