Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Českem se údajně šíří antisemitismus

Prý jsou na vině i sociální sítě. Osobně se však domnívám, že svůj podíl viny na takových společenských náladách mají sami Židé, židovské organizace a do společnosti nešťastně implantovaná „izraelománie“ či jistá forma „sionismu“.

Na úvod tohoto zamyšlení se sluší říci, že žádnou formou ani podobou antisemitismu netrpím a ve svém okolí a v mnou konzumovaných médiích nic takového neregistruji. Nemám důvod nevěřit upozorněním, která předkládá třeba Federace židovských obcí, ale daleko více než projevy antisemitismu vnímám projevy nekritické adorace státu Izrael a takovou míru mediálního zájmu spojenou s Židy, judaismem a Izraelem, že to může úspěšně otrávit i člověka, který si je zcela vědom tragických projevů antisemitismu, které přes hrůzné židovské pogromy vyvrcholily holokaustem, stejně jako historických reálií spojených se vznikem státu Izrael a jeho bojem za vlastní existenci, který fakticky trvá doposud.

Je zcela nepatřičné jakkoli zpochybňovat příkoří a násilí páchané na židovském obyvatelstvu od 19. století až po zločiny nacismu a bolševismu, stejně jako je nutné chápat, že Izrael po svém vzniku čelil takové míře nenávisti, jako málokterý stát a národ. Tyto skutečnosti by však neměly vést k tendenčnímu a nekritickému výkladu dějin a historických i současných událostí. Izrael se stal politicky, ekonomicky i společensky součástí západního světa a je naším spojencem. Naopak jeho tradiční nepřátelé jsou vnímáni minimálně jako problematické subjekty a na základě událostí posledních let i jako zdroj problémů zvaných migrace a islámský radikalismus.  Ale ani to není důvodem pro nekritický přístup.

Myslím si, že kulturní scéna i mediální prostor jsou přesyceny židovskou tématikou, což může u mnohých lidí vyvolávat zcela opačné reakce, než jaké tvůrci a komentátoři zamýšleli. Mám stále v živé paměti, jak nám kdysi komunistický režim dokázal znechutit témata související s bojem proti nacismu, s hrdinstvím i skutečných hrdinů a s hrůzou koncentračních táborů do té míry, že se to stalo předmětem drsného humoru a následně byla tato témata vnímána často jen jako nedůvěryhodná propaganda. Domnívám se, že neustálé návraty ke křivdám a zločinům páchaných na Židech neprospívají ani Židům samotným, protože událostmi vzdálenými osmdesát let již nelze adekvátně argumentovat a s pocitem křivdy či nenaplněné satisfakce už nemohou žít lidé, kteří se narodili o desítky let později.

Kulturní stopa židovství je v celé Evropě i v českých zemích silná a významná, ale v porovnání s křesťanskou je to stopa minoritní. Stejně tak je i reálný společenský status židovství takový, jaký je dán počtem lidí, kteří se aktivně hlásí ke komunitě a k náboženské praxi, přičemž nemám na mysli jen židovskou ortodoxii, která je již zcela okrajovou záležitostí. Těmto skutečnostem však vůbec neodpovídá onen mediální a kulturní zájem, což, jak už bylo uvedeno, může vyvolávat zvláště u mnohých mladých lidí rozporuplné reakce.

Tato skutečnost podle mého názoru přímo koresponduje s tím, jakou pozornost vzbuzuje v celosvětovém měřítku stát Izrael, respektive jeho konflikty s Palestinci a s okolními islámskými zeměmi. Vezmeme-li v potaz, že mluvíme o devítimilionovém národu (z toho je více jak 2 miliony Arabů) a státu o velikosti Moravy, potažmo o celosvětově třináctimilionové židovské populaci, těžko se ubránit pocitu, že na světě byly a jsou desítky významnějších konfliktů a problémů, než je onen židovsko-palestinský. Nechci v žádném případě tyto problémy banalizovat, ale myslím si, že i ona pozornost by měla být úměrná jejich významu.

 V tomto zamyšlení reaguji na článek, který rozebírá to, co je uvedeno v názvu tohoto blogu. Jeho autorka v něm zmiňuje projevy i různé sociální aspekty včetně dopadů pandemie covidu. Nemohu seriózně komentovat problematiku, kterou se na rozdíl ode mne někdo odborně zaobírá, ale mohu se zcela ztotožnit s deklarací, že je třeba aktivně vystupovat a bojovat proti projevům rasismu, náboženské, etnické i kulturní nesnášenlivosti, dehonestaci i falšování historických reálií. Jedním dechem však musím konstatovat, že takový přístup má a musí platit zcela univerzálně, že žádná rasa, národ ani náboženství nemají v tomto ohledu žádná privilegia, všem mají být zaručena stejná práva, stejně jako stejná míra ochrany, a to bez ohledu na to, jaké emoce jsou s příslušným subjektem spojeny, což je myslím kamenem úrazu celé této problematiky.

Autor: Jiří Turner | neděle 5.12.2021 13:42 | karma článku: 21,34 | přečteno: 849x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,23 | Přečteno: 443x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 880x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!