Jaroušku, kamaráde, můžeš mluvit?

13. 12. 2021 11:26:06
„Ten Jarda, no toho musíš mít dvakrát aspoň, kdyby to šlo tak třikrát. Ale ten doma, ten.... ho...do... To už s tím něco musíme dělat, já povídám, ty se musíš, ty vole. Já tě nechám, snad si to zaběhne, dyť to ani nemusíš...“

E fructu cognoscitur arbor,“ po ovoci se pozná strom. Košatá jabloň českého fotbálku plodí jablíčka zkažená, a pokud ne přímo otrávená, tak alespoň pěkně otravná. Je to skoro deset let, co proběhl telefonický rozhovor mezi Ivanem Horníkem a Milanem Brabcem, který policie zaznamenala a Petr Čtvrtníček zpopularizoval (viz odkaz pod článkem). Fotbaloví funkcionáři byli usvědčeni z korupce, symbolicky potrestáni a národ byl autenticky konfrontován s tím, co vlastně všichni tušili. Nikdo asi nepochyboval o tom, že se ve fotbalu dějí lumpárny, ale málokdo si dokázal představit, jací primitivové český fotbal řídí.

Ve stínu několik let staré kauzy Miroslava Pelty a v souvislosti s jeho nedávným odsouzením (dostal zatím nepravomocně 6 let a exnáměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová 6,5 roku) je namístě se ptát, jestli se od předešlé ostudy něco změnilo. Nově se rodící skandál, ve kterém figuruje Berbr, Damková, Nezmar, Pepa Chovanec a možná i Jaroslav Tvrdík, nasvědčuje tomu, že se nezměnilo vůbec nic. Snad jen to, že jsou bafuňáři opatrnější.

Říkám si, jestli je sám o sobě profesionální fotbal (potažmo vrchový sport) tak toxickým prostředím, že nejen přitahuje kreatury všeho druhu, ale i z do té doby bezúhonných a snad i slušných lidí dělá korupčníky, podvodníky a hochštaplery. Myslím si, že není těžké si domyslet, že samotný fotbal za to nemůže, že problém asi bude v systému a v samé podstatě fungování populárních odvětví vrcholového sportu. Lumpové, jak známo, vyhledávají prostředí, kde se lumpárny dělat dají, a takové klima pochopitelně skrze peníze, slávu a moc kazí všechny zainteresované. Slušní lidé pak do tohoto byznysu (je to už více obchod než sport) nejdou, nebo, když zjistí, jak to funguje, urychleně odejdou. Nebo také neodejdou, a to prostředí je semele.

Vrcholový fotbal je až na dřeň zkažený penězi. Penězi z vysílacích práv a z reklamy a z toho plynoucích astronomických bonusů, penězi ze sázek a penězi z dotací. Z toho se odvozují absurdní částky, za které se fotbalisté kupují a prodávají, a také jejich nesmyslné gáže. Souvisí s tím i vlastnictví klubů, které už dávno nejsou společenstvím nadšenců dýchajících pro ten „kulatý nesmysl“, ale investicí molosů a oligarchů, které zajímá všechno jiné než sport jako takový.

Nevěřím, že nějaká jednoduchá opatření mohou tento z mého pohledu tristní stav změnit. Lumpárny a různé amorality se budou dít dál, jen sofistikovaněji a opatrněji, protože změnu by mohl přinést jen návrat ke kořenům, tedy ke sportovní podstatě sportu, a to je asi zcela nereálný proces. Říkalo se, že sport má blahodárný vliv na harmonický rozvoj člověka, zvláště dítěte. U rekreačního sportu to stále platí, ale masová a populární odvětví vrcholového sportu už mnohdy nedisponují vzory, které ospravedlňovaly jeho podporu ze strany státu. Tu fangli dnes nesou spíše malá a finančně živořící sportovní odvětví. Ten vzor se totiž ve fotbale posunul od hráčského mistrovství a džentlmenství ke gáži, tržní ceně a sledovanosti na Instagramu. Představitelé klubů a fotbalových asociací jsou pak jen makléři obchodující se zbožím a přehazující lopatou peníze z hromady na hromadu tak, aby na té lopatě vždy něco zůstalo. Zkažený strom plodí zkažená jablka.

Poznámka: Název článku i text perexu jsou parafrází autentického rozhovoru

https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/kauza-roman-berbr-jan-nezmar-policie-uplatek-slavia-tvrdik.A211212_100113_fotbal_vp2

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sport-fotbal-jina-liga-berbr-a-slavia-s-nezmarem-ladili-cakira-policie-resila-i-milion-za-titul-183207

Autor: Jiří Turner | pondělí 13.12.2021 11:26 | karma článku: 19.78 | přečteno: 708x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10632 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.04 | Přečteno: 7335 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5239 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 42 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 159 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 127 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 337 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...