Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještěže včas zrušili ty trhy a zkrátili zavíračku v hospodách!

Pandemie slábne. Protipandemická opatření namíchaná politiky a experty totiž zabrala. Už bylo načase, přišlo to za pět minut dvanáct, ba co dím, jen psí chlup před katastrofou. Spasitelé mohou být spokojeni a my jim vděčni.

Zásadní restrikce, které byly nedávno Ministerstvem zdravotnictví potažmo vládou nasazeny, přinášejí své ovoce. Sevření epidemie polevuje, protože čísla působí optimisticky. Co to reálně znamená sice nikdo neví, ale kdo by se tím trápil. Jak jsou ta restriktivní opatření významná si každý z nás může ověřit ve svém bezprostředním okolí.

Tak třeba u nás v hospodě: štamgast Karel se vždy po desáté hodině počal v pandemických časech měnit v divé zvíře. Nabádal třeba návštěvníky restaurace, aby si k šesti u stolu vždy přibraly nějakého sedmého, nebo aby si na cestě od toalet či od baru ke stolu, vůbec nenasazovali roušku. Radek zase, a moc mě to na něm mrzelo, v témže čase přestal u pisoáru dodržovat dvoumetrový odstup a na vlastní oči jsem viděl, jak si po návštěvě toalety nenamočil obě ruce až po zápěstí do vaničky se savem, jako my všichni ostatní.

Tomu všemu zavíračka v deset učinila přítrž, nežli dojde na nezodpovědné chování, musí všichni domů k maminám. A když už je řeč o našich ženách, tak i u nich opatření dopadla na úrodnou půdu. Všechny místní dámy chodí jako správné hospodyně na farmářské trhy, s tím není pochopitelně žádný problém, ovšem s vánočními trhy je to jinak. Tam se totiž předvánoční náladou poblouzněné děvy chystaly dělat nepřístojnosti. Pod záminkou nákupu jmelí a vonných svic se hotovily k činům vdaných žen a matek od dětí nehodných. Dozvěděl jsem se od jedné informátorky z jejich řad, že měly naplánováno navštívit stánky se svařákem, grogem, punčem a mandlovou medovinou. Co by se dělo pak, není těžké domyslet. Kdyby s každým jedním kalíškem padla jen jedna zábrana a jen jedno vládní nařízení, byla by do hodiny pandemie zase na koni. 

Zcela zásadně se opatření projevila i v omezení shromažďování a pořádání kulturních akcí. Majitel jedné spřízněné firmy chtěl u nás pořádat večírek pro 150 lidí, a jelikož by musel počet pozvaných omezit na 100, rozhodl se ho uspořádat na zahrádce (jako kulturně-sportovní akci), kde by mohlo být návštěvníků tisíc. Tisíc lidí se mu však nepodařilo sehnat, a tak zcela frustrován zrušil večírek úplně, čímž jistě zachránil mnoho životů.

Můj kolega je vášnivý fanoušek Sparty, nevynechá snad jediný zápas, a tak měl oprávněnou obavu, že tisíc diváků roztroušených po ochozech těžko chlapce v rudých dresech požene ke šturmu na soupeřovu bránu. Naštěstí nikdo nespecifikoval, jak se má těch tisíc lidí (tedy sparťanských fanoušků) chovat, takže v tisícihlavém kotli rowdies je atmosféra báječná a žádné porušování epidemiologických restrikcí rozhodně nehrozí, protože ani konzumace alkoholu mezi svými není konzumací na veřejnosti. Navíc, jak již konečně poučeni víme, tisíc lidí se nakazí hůře než dva tisíce, tři tisíce, pět tisíc atd.  

A když už jsme u toho alkoholu, tak jsem si dnes na farmářském trhu, kde jsem společně s dalšími dvaceti lidmi v družném rozhovoru u stánku popíjel ristretto, řekl, jak je to fajn cítit se bezpečně s kelímkem nealkoholického nápoje v ruce. Při představě, že by to byla medovina, neřkuli destilát, mě úplně zamrazilo. Pocit bezpečí byl patrný i na lidech ve dvacetimetrové frontě na horké jablko u stánku vedlejšího.

Někdo by mohl říci, že jsou to jen takové drobnosti, ale právě z takových drobností a nuancí skládají experti a politikové svou strategii, která, jak vidno, přináší kýžený efekt. Takže, ještě jednou, díky Vojtíšku, díky, díky, díky. A velké díky i tobě, Pavlo Svrčinová, a vy všichni známí i bezejmenní epidemiologové a hygienici. Kde bychom bez vás byli. Na oplátku za sebe, své kolegy, kolegyně a jejich rodinné příslušníky mohu slíbit, že v deset bude v lokále tma, na vánočních trzích ani noha a na veřejnosti ani slza, nesrotíme se do více jak stohlavého, respektive tisícihlavého stáda, čůrat budeme vždy s dvoumetrovou distancí a sava jsme objednali celý galon.    

Autor: Jiří Turner | středa 15.12.2021 9:34 | karma článku: 44,67 | přečteno: 8867x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 859x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3501x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Žalobce žádá pro Limberského a společníky peněžitý trest za vydírání

23. dubna 2024  16:32

Peněžitý trest navrhuje státní zástupce pro čtyři aktéry schůzky v karlovarské kavárně, kterou...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.