Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když budete zlobit, přijde si pro vás omikron!

Britové se rozhodli problémy spojené s covidem začít ignorovat, my se je naopak snažíme hledat. Všechna zpravodajská média přináší v různých podobách totéž – sofistikovaná strašení a alarmistická vyjádření.

Už jsem to tady napsal několikrát, nejsem žádný antivaxer a v zásadě nemám problém s tím, že vláda připravuje nějaké krizové scénáře, ale té mediální masáže snažící se malověrné občany přesvědčit, že jsme stále na hraně Armageddonu, mi už opravdu leze krkem. Na jedné straně k nelibosti těch nejurputnějších alarmistů vláda upustila od povinného očkování, na straně druhé přetrvávají absurdní a nic neřešící opatření, a k tomu přibyla pro velkou část populace povinnost se otestovat, a to ne zcela spolehlivými metodami.

Osobně mi přijde tato testovací mánie zcela samoúčelná. Variantou omikron se patrně nakazí velká část populace, většina z nás to ani nepostřehne, u někoho se projeví běžné chřipkové příznaky a možná u jednoho člověka z tisíce si průběh nemoci vyžádá hospitalizaci, ale jen asi u jednoho z padesáti hospitalizovaných dojde k ohrožení života. Každý s problematikou seznámený lékař vám potvrdí, že tento stav počíná velmi nápadně připomínat sezonní chřipková období, ve kterých je kdekdo „nachcípaný“, ale málokdo skončí v nemocnici či rovnou na krchově. Nicméně i v době předcovidové existovaly těžké průběhy respiračních onemocnění, na které se ve specifických případech také umíralo.

Odpovědní činovníci tvrdí, že je předčasné považovat omikron za finální fázi pandemie, kterážto by se mohla stát onou chřipečkou. Souhlasím, není důvod se unáhlovat a překotně rušit protiepidemická opatření, ale stejně tak je nepatřičné další opět těžko obhajitelná opatření vymýšlet. V prvé řadě je však třeba přestat lidi strašit. Bylo by dobré začít covidovou problematiku upozaďovat, nevydávat každý den na světlo světa přehršle nic neříkajících či řádně nevysvětlených statistik, nedávat přehnaný prostor zástupům často vzájemně si protiřečících odborníků, pseudoodborníků a prakticky všem s nějakým mediálním potenciálem, kteří jsou ochotni se s ostatními podělit o svá covidová moudra.

Je zcela absurdní, neetické, a hlavně naprosto zbytečné seznamovat veřejnost s tragickými příběhy lidí, kteří na covid či s covidem zemřeli. Je totiž prakticky nemožné každý jeden takový případ detailně popsat a pregnantně zhodnotit, protože těch pár lidí, kteří příslušné relevantní informace mají, je nikomu nesdělí, respektive ani sdělovat nesmí. Výsledkem tak jsou jen mediálně výživné spekulace a vytváření falešné představy, že to, co postihne jednoho člověka ze sta tisíc, je reálnou hrozbou pro každého z nás. Typickým příkladem je medializace smrti zpěvačky Hany Horké.

Myslím si, že bychom se měli s covidem již naučit žít tak, jak žijeme s rizikem infekčních a jiných nemocí (kardiovaskulárních selhání, onkologických onemocnění apod.). Většina lidí je také smířena s riziky, která souvisí s přírodními silami, dopravními prostředky, zločinností, lidskou nedbalostí i s principem prosté nešťastné náhody. Mnohým rizikům se lze do jisté míry bránit prevencí, což jistě platí i u infekcí, covid nevyjímaje, ale není dobré žít život v permanentním strachu. Tento strach může mnohé paralyzovat a posléze je jím paralyzována celá společnost.

Je už načase (dle mého bylo načase vždy), aby se zpravodajské pořady a stránky prezentovaly především dobrými zprávami, relevantními dobrými zprávami, jako je třeba ta, že stále klesá počet hospitalizovaných a fatálních průběhů nemoci, a ne že kdesi v Brazílii „vyvraždil“ covid šestičlennou rodinu včetně nemluvněte. Není třeba zavírat oči před nepříjemnými informacemi, ale kdybychom se měli živit všemi hrůzami, které se po celém světě dějí, nezůstal by nám prostor už ani pro kousek radosti.

Neodpustím si v této souvislosti zmínit fenomén zvaný nocebo, což je vlastně opak placeba, které je také založeno na principu sugesce. V případě placeba může na člověka pozitivně působit představa, že zabírá domnělý účinný lék či léčba, kdežto v případě noceba působí negativně, tedy zhoršením zdravotního stavu nevíra v účinnost léku, léčby či jen prosté očekávání potíží. Myslím si, že v jistém smyslu tento princip působí i společensky. Dokud budeme neustálá zhoršení a problémy očekávat, budeme je stále mít, byť jen v oné pocitové rovině. Řekl bych, že aktuálně nejlepším lékem na covid je pozitivní přístup a veselá mysl.

 

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 20.1.2022 11:40 | karma článku: 0 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 22,18 | Přečteno: 604x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,01 | Přečteno: 980x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 883x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3556x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5154x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....