Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šílené devadesátky?

V rámci aktuální retrospekce nastartované kriminálním seriálem Devadesátky by si ti, kteří tu dobu nezažili, mohli myslet, že se jednalo o časy naprosto absurdní. Je to dané úhlem pohledu, ale mně se v těch devadesátkách líbilo.

Při jakémkoli hodnocení uplynulé doby je třeba vždy vzít v úvahu subjektivní vnímání hodnotitele, tedy jeho tehdejší věk a životní situaci, a to i s ohledem na aktuální situaci a jeho aktuální věk. V polovině 90. let mi bylo třicet, což bylo, hledím-li do těch časů, samo o sobě pozitivní. Založil jsem v té době rodinu, a přestože jsem se musel ohánět, abych ji dobře zabezpečil, byla to už jen z tohoto důvodu pro mě doba radostná.

Hezké vzpomínky mám i z doby předešlé, a to nejen z období sametové revoluce, která mě zastihla coby studenta, ale i z let vrcholící normalizace, ve kterých jsem vyrůstal. Měl jsem na vzdory politickým a společenským poměrům krásné a spokojené dětství i dospívání. Na základě takového fokusu svým způsobem chápu i ty, kteří velebí dobu, která z obecného hlediska byla spíše tragická. Řekl bych, že se při prezentaci historie někdy poněkud zapomíná, že i v těch bídných a nesvobodných časech si lidé prožívali své všední životy, a byli mnohdy šťastnější než posléze v dobách obecně daleko lépe hodnocených.

Stejně jako těch čtyřicet let po roce 1948 nelze zúžit jen na nespravedlnosti, procesy, perzekuce, lágry, sovětskou okupaci a následný ubíjející normalizační proces, nelze ani ony devadesátky vnímat jen jako nějaký krimiseriál, ve kterém figurují bývalý veksláci, zbohatlíci, gengstři, nájemní vrazi a jiní lumpové všeho druhu. I v této době si docela normální lidé žili své normální životy a všechno výše zmíněné bylo pro většinu z nás docela cizím světem. Tento svět, lepe řečeno spíše polosvět je s odstupem let jistě zajímavým a lákavým materiálem pro knihy a filmy, ale nejsem si jistý, jestli úplně vypovídá o době jako takové.

Počátek devadesátých let se nesl v přetrvávající euforii z nabyté svobody, mohli jsme náhle cestovat, podnikat a říkat, co si myslíme. Svoboda a demokracie jsou ale, jak známo, snadno zneužitelné, a tak totalitní řád vystřídal všemožný liberální neřád. Řekl bych, že odnepaměti do dnešních dnů se lidé dělí na ty, kteří jsou pro řád ochotni něco ze svých svobod obětovat, a na ty, kteří jsou kvůli svobodě ochotni zkousnout větší či menší projevy neřádu. Je to pochopitelně škála, která se v čase i v konkrétní situaci mění, ale jelikož se řadím spíše do té druhé kategorie, nahlížím na devadesátky spíše jako na období svobody než jako na období všech jejich negativních důsledků.

Nestýská se mi po Jonákově Discolandu, mafiánských taxikářích od Thorgesu, bordelech na každém rohu, podvodnících kuponové privatizace, šílené módě ani po směsici toho největšího póvlu, který jsme nadšeně importovali v domnění, že to je ta pravá západní kultura. Stýská se mi spíše jen po světě daleko méně sešroubovaném obludným systémem vyhlášek, nařízení, předpisů a norem. Světě, který nebyl ještě poznamenán fatální ztrátou soukromí a odosobněním, které přinesla „elektronická doba neživých médií a sociálních sítí“ měnící reálné lidské kontakty a kontakt se světem na iluzi blízkosti, iluzi sdílení a reality show.

Netrpím frustrací, že se vše po sametové revoluci mělo vyvíjet úplně jinak, a vnímám i skutečnost, že mnohé z toho, co se mi na dnešní době nelíbí, je stejně jako v dobách minulých součástí nějakého evolučního procesu, který absorbuje vědeckotechnický pokrok a všemožné společenské elementy. Žádná doba se již nevrátí, ale každý se může pokusit ponechat si ze svých minulých dob to, o co nechce být ochuzen. Ne vždy je to možné, ale za pokus to vždy stojí. Moje devadesátky byly totiž docela fajn.    

Autor: Jiří Turner | pátek 21.1.2022 11:34 | karma článku: 29,73 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 888x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!