Kdo je schopen objektivně hodnotit kauzu Evy Michalákové?

24. 01. 2022 10:42:04
Před lety jsem byl po zveřejnění prvních informací ohledně této kauzy šokován, když jsem ale pak sledoval její politizaci, poněkud jsem znejistěl. Nedávný verdikt Evropského soudu pro lidská práva tak jen prohloubil mé pochybnosti

Zpráva o rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku konstatovala jen suchá fakta znamenající faktický konec kauzy, která v této chvíli měla vlastně už „jen“ právní a morální podstatu, protože děti odebrané Evě Michalákové Barnevernetem jsou již zcela integrovaní dospívající Norové, kteří by se k matce patrně nevrátili, i kdyby byl verdikt soudu opačný.

V Norsku jsem byl jen jednou před lety na rybolovu, a tak na základě obecně dostupných informací o této zemi nejsem schopen norský systém hodnotit. Nicméně byl bych velmi opatrný na přirovnávání Norů k nacistům a jejich sociální systém k nacistickému programu „Lebensborn“, a to přesto, že bych na rozdíl od ústavních činitelů takto opatrný být nemusel.

Je zjevné, že Norové se řídí poněkud jinými společenskými i úředními normami než my, ale pokud my sami obecně požadujeme, aby zde žijící cizinci respektovali naše normy, tak moc nerozumím tomu, proč by našinci žijící v Norsku, neměli ctít normy norské. Navíc dle mých informací neměl nikdo z kritiků možnost seznámit se s konkrétními skutky, které vedly norské úřady a všechny soudní instance včetně ESLP k příslušným verdiktům, takže zůstává nejasné, jestli nedošlo k něčemu, co by bylo důvodem k odebrání dětí i u nás.

Sledoval jsem určitý rozbor této kauzy ve včerejším pořadu 180 hodin a musím ocenit přístup redaktorů, kteří zde neprezentovali žádná svá subjektivní stanoviska, ale v podstatě jen podobné pochybnosti, jaké mám i já. Jinými slovy se podivovali nad radikálními a neobjektivními vyjádřeními politiků nemajících relevantní informace, nad tehdy vyvolanou společenskou hysterií zakládající se spíše než na faktech na dezinformacích, a také nad tím, že tak prestižní orgán, jako je Evropský soud pro lidská práva, neshledal žádná pochybení.

Právě to mně osobně přijde v danou chvíli nejpodivnější. ESLP totiž není žádným spolkem aktivistů, soudcové tohoto soudu jsou evropskou soudní elitou a je z jiných kauz patrné, že nepodléhají nějakým tlakům konkrétních zemí a režimů. Proč se tedy tento soud nezastal ženy, která by podle argumentů kritiků rozhodnutí norských soudů měla být v právu?

Četl jsem dnes i článek pana europoslance Zdechovského, který se touto kauzou intenzívně zabýval, a kterému slouží ke cti, že se nevyjadřuje bulvárním způsobem jako prezident republiky, ale i jeho argumentace u mě vyvolává pochybnosti, a to i proto, že ony argumenty nejsou podloženy věcnými důkazy. Měl okresní soud v Hodoníně, který u nás formálně tuto kauzu řešil, skutečně k dispozici všechny důkazy, a jak to pan poslanec může vědět? Jsou všechny informace o Barnevernetu skutečně objektivní, a nejsou některé z nich založeny na tom, že málokterá organizace tohoto druhu bývá oblíbená? Není to pořád jen hra na emoce, které pochopitelně u nás vyvolává odebrání dětí matce, jako to nejzazší řešení nějakého problému?

Na druhou stranu tato kauza vyvolává i pochybnosti zcela opačné. Některé, doufám že pravdivě zdokumentované postupy Barnevernetu působí opravdu podivně, a to zvláště ta skutečnost, že paní Michaláková nebyla obviněna, a tudíž ani odsouzena, což by asi při dokázání jejích pochybení být měla, a dál v Norsku žije, pracuje s dětmi a další dítě vychovává. Je také těžké akceptovat nenapadnutelnost Barnevernetu a z toho vyplývající aroganci s jakou byly odmítány veškeré požadavky matky a jejích zástupců a zastánců.

Jak už jsem naznačil v úvodu, pro mě je celá tato kauza komplexem všemožných pochybností, ale nemohu si odpustit vyjádření názoru, že politikové zdárnému vývoji této kauzy spíše uškodili, zvláště pak ti, kteří se prezentovali jako Miloš Zeman nebo poslankyně Chalánková skandálními výroky, neověřenými informacemi, a vyvolali tím radikalizaci společenských nálad a primárně i druhotně mezinárodní diplomatický konflikt. Je to pochopitelně spekulace, ale dost možná tím jen podpořili nesmlouvavý přístup a postup norských úřadů.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kauza_rodiny_Michal%C3%A1kov%C3%BDch

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/eva-michalakova-soud-strasburk-evropsky-soud-pro-lidska-prava-deti.A220120_102826_zahranicni_kha

Autor: Jiří Turner | pondělí 24.1.2022 10:42 | karma článku: 16.66 | přečteno: 907x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 35.51 | Přečteno: 688 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 30.82 | Přečteno: 2510 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 309 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.36 | Přečteno: 220 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.68 | Přečteno: 284 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...