Poprvé v Tatrách

…měl jsem pocit, že jsme za odpoledne přemístili jednu ledovcovou morénu. Miloš mezitím chodil mezi květy, tu přivoněl, tu smýknul, a když jsem k němu po čase přišel s rukama vytahanýma jak gibon, poškleboval se mi…

Tenkrát na blízkém Východě III. díl, 2. kapitola: Poprvé v Tatrách

Odpoledne v Račkovej dolině mělo po bohatýrském pozdním obědě spíše jen charakter průzkumu. První, co mě pár desítek metrů za kempem zaujalo, byly rozsápané odpadkové koše svědčící o přítomnosti medvědů. Svěřoval jsem se Milošovi, že tentokrát budeme mít ohledně pozorování brtníků snad konečně štěstí. Z našeho spikleneckého rozhovoru nás vyrušil táta úzkostnou otázkou: „Kolik tak asi kilometrů tou dolinou musíme projít, abychom začali stoupat k plesům a od ples nad pásmo kleče k ledovcovým morénám, kde ty mrchy teprve žijou?“

„Tolik,“ ujistil ho Miloš, „že se to s důkladným výzkumem nedá za jeden den stihnout, budeme halt muset přespat v jedné z polozbořených kolib u ples.“

„Toho jsem se právě obával,“ poznamenal k tomu smutně otec.

Když jsme se pak za šera vrátili k našemu stanu, připadal nám téměř dokonalý. V této iluzi jsme setrvali asi do druhé hodiny noční, než začalo vydatně pršet. Kdybychom spali pod některým s hustých smrků v kempu, byly bychom patrně před nepřízní počasí chráněni lépe. Naštěstí déšť ustal ještě v noci a my se jen z části mokří probudili do krásného rána.

První celodenní výpravou jsme chtěli prozkoumat oblast do úrovně Račkových ples, tedy zhruba do 1400 m. n. m. Nad těmito ledovcovými jezery se do podkovy tyčí vrcholy vysoké hodně přes dva tisíce metrů, ty však měly být dobyty až po náležité „aklimatizaci“ později.

Velmi časně ráno jsme počali stoupat dolinou. Po několika kilometrech pochodu lesem se nám postupně začalo otevírat kouzelné panorama. Hřeben, který se jako první objevil po levé ruce, byl nižší a soustava skalnatých vrcholů končila horou, která byla z mapy určena jako Končistá. Právě tento hřeben navazuje v severozápadním směru na tu část Tater, které se říká Roháče. Po chvíli se nám otevřel pohled i na východní svahy doliny, nad kterými se zdvihal mohutný masiv Bystré, který je z doliny nepřístupný a přes něhož vede velkou oklikou cesta na majestátný Kriváň. Dolinu nad plesy pak uzavírá masiv Klinu, který, jak název napovídá, netvoří žádný hřeben a podobá se díky pravidelnému kuželovitému tvaru spíše sopce, která vyrostla na konci doliny. Není také jako jediný tvořen rozeklanými skalami, alpská louka na jeho úpatí zvolna přechází v suť, která se u vrcholu slévá v jakousi skalní čepici.

To vše jsme sledovali ze stále se zužující a stále příkřeji stoupající doliny. Cesta k plesům z kempu byla obecně hodnocena jako lehká, ale přesto tisíc metrů převýšení byla pro mé netrénované společníky aktuálně hranice jejich možností. Funěli, kleli a lapali po dechu, ale i tak jsme už kolem poledne překonali úzké sedýlko s vodopádem, od kterého to bylo kamenitým klesajícím terénem k plesům jen pár set metrů. Samotný ledovcový kotel s Račkovými plesy dodnes považuji za jedno z nejkrásnějších míst, které jsem spatřil. Připadal jsem si jako ve snu a otec, myslím, také. Miloš, který měl takových zkušeností výrazně více, se spokojeně usmíval, ale ani on se netajil dojetím nad tou krásou.

Chvíli jsme si u vodopádu před sestupem k plesům odpočinuli. Jakmile jsme se ztišili, připadlo nám, že se před námi začal promítat přírodopisný film. Na východním svahu se pásla stádečka kamzíků, na travnatých loukách kolem ples se honili svišti, směrem na Bystrou se sutí klouzal medvěd a nad tím vším v oblacích kroužili skalní orli. Ač se to zdá být dnes neuvěřitelné, nikde v dosahu mnoha kilometrů nebylo vidět jediného člověka. A to byl začátek července, neděle a téměř ideální počasí. 

Teprve v oblasti ples začal také systematický lov. Typickým představitelem velkých střevlíků je zde Carabus silvestris jehož tatranský poddruh reprezentují jedinci, jejichž zabarvení má škálu od smolně hnědé, přes odstíny zelené a modré po bronzově rudé exempláře. Kromě těchto Carabusů jsme velmi brzy ulovili několik dalších druhů střevlíků, které naše sbírka doposud postrádala.

„Hele, Miloši, co ty tady vlastně budeš sbírat, žijou tu vůbec nějací tesaříci,“ napadlo mě, když jsem sledoval náčelníka, jak se jen tak poflakuje a kochá. Po cestě dolinou se Miloš statečně oháněl smýkadlem, neboť kolem cesty byla bujná vegetace a palouky plné květů, ale tady z kraťounké travičky jen tu a tam vyrůstal jestřábník.

„Žijou, žijou, neboj, neboj,“ zněla odpověď, „kytek tu není moc, ale když už nějakou najdeš, tak to stojí za to. A co zajímavá kytka, to zajímavý tesařík. Carabusové se tady sbírají jak brambory, pod každým šutrem něco je, ale tesaříčci jsou jako perly, jen v některé lasturce něco najdeš,“ rozněžnil se náčelník.

„No, tak to by stačilo,“ ozval se táta, „ty si tu otvírej lasturky, my, Jíro, obracíme, obracíme, obracíme…“

A tak jsme obraceli, obraceli a obraceli. Měl jsem pocit, že jsme za odpoledne přemístili jednu ledovcovou morénu o několik metrů dál. Miloš mezitím chodil mezi květy, tu přivoněl, tu smýknul, a když jsem k němu po čase přišel se zkrvavenými konečky prstů a rukama vytahanýma jak gibon, poškleboval se mi:

„Už jsem Ti to hovoril loni i predloni a ty si nedáš povedať. Střevlíčkář je dělník, tesaříčkář aristokrat. Reješ tu v zemi ako ta divá sviňa, ruky máš rozedraté a čo z teho: nějaký ten Carabus, Pterostichus, Harpalus. Už jenom ta jména, jako v Kolbence…“

V té chvíli k nám přicházel táta v naprosté euforii z nálezů vzácných horských střevlíčků rodu Nebria a Leistus. Strkal Milošovi pod nos exhaustor a nutil ho, aby nám pochválil malé, černé, nikterak vzhledné, ale nadmíru vzácné broučky. Miloš se šklebil a s předstíraným odporem si exponáty prohlížel.

Slunce se schovalo za hřeben Končisté a to byl signál k návratu do kempu. Po cestě jsme si ještě prohlédli nedalekou polorozbořenou kolibu, která se měla již zítra stát našim nocležištěm před výstupem na Klin a hřeben Bystré. Byla to velká stavba s kamenným komínem a rozpadlou střechou, která však v jedné části ještě držela pohromadě a zabezpečovala suchý nocleh. Navíc bylo v té části nastlané staré seno, což zvláště potěšilo Miloše, který chválil tento útulek, nazývajíce ho Hiltonem, Alcronem a podobně. Otec se tvářil zadumaně, ale touha po druzích žijících až na hranici dvou tisíc metrů byla silnější než zjevný diskomfort této ruiny. Mně se naopak koliba zdála jako sušší a daleko romantičtější stavba než ona parodie na stan v kempu.

V této souvislosti je třeba cosi vysvětlit o výskytu hmyzu ve vysokých horách. Mnohý horský hmyz je ohledně teritoria svého výskytu poměrně umíněný. Tato umíněnost se mimo jiné projevuje zcela pedantským lpěním na nadmořské výšce. Člověk se zkušenostmi z vysokohorského terénu ví, jak zásadně se může lišit například počasí na svahu jedné hory v rozsahu několika stovek výškových metrů. Ve střední části hory se ještě opalujete, o kus výše vyndáváte větrovky a pod nedalekým vrcholem klidně kulichy a rukavice.

U brouků je to tak, že kromě druhů, které žijí od dolin po vrcholky hor a druhů, které žijí všude do určité výšky a nad určitou výškou, je řada fajnšmekrů, kteří si libují právě jen ve specifické výšce plus minus sto metrů a nikde jinde je nenajdete, i kdybyste se rozkrájeli. Někdy je to z důvodu vazby na podobně zhýčkanou rostlinu nebo na typ biotopu, jindy je důvod zcela nejasný.  Téměř v každých vysokých horách vyjma polárních oblastí se vyskytují střevlíci, kteří si libují v prostředí, které je pro řadu živých tvorů včetně člověka zcela nevyhovující. Nejinak je tomu tak v Tatrách. Měli jsme políčeno právě na tyto druhy, které se vyskytují na těžko přístupných místech poblíž ledovcových morén a sedel s permanentním zaledněním. 

Cesta zpět měla charakter odpolední procházky, za tři hodiny jsme již seděli na zahrádce kempové restaurace a pouze Miloš si stěžoval na bolavá kolena: „Tak rýchlo nieje možné sestupovať zo starým človekom,“ hlásal. Jinak panovala všeobecná spokojenost.

 

Autor: Jiří Turner | sobota 2.4.2022 12:02 | karma článku: 11,88 | přečteno: 305x
  • Další články autora

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 26,58 | Přečteno: 4663x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,11 | Přečteno: 7981x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,36 | Přečteno: 10852x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,08 | Přečteno: 7397x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5301x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12435x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,70 | Přečteno: 808x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 335x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,55 | Přečteno: 929x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3282x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3625x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,68 | Přečteno: 756x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 542x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 528x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3122x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3381x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Tam v Karviné aneb karvinská hospoda není pražská kavárna

„Hledám zase temnej kout, kdepak moh bych obejmout jeden den tam v Karviné. Hebkej vítr do očí s černou vášní zakročí, jeden sten tam v Karviné. Nebe mělo plno stuh, slunce mělo rudej pruh a...

25.1.2024 v 10:27 | Karma: 33,30 | Přečteno: 4971x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Slovensko, Maďarsko a Evropa dnes stejně jako před 85 lety

V roce 1939 se Maďarsko a Slovensko staly spojenci nacistického Německa, nyní vyjadřují loajalitu k režimu, jenž jde v Hitlerových stopách. Tehdy to mohlo být proti vůli většiny občanů, dnes jsou Slováci i Maďaři zcela zodpovědní.

24.1.2024 v 13:23 | Karma: 24,46 | Přečteno: 515x | Diskuse| Společnost