Přestali jsme se strašit covidem, začínáme se strašit bídou

19. 04. 2022 10:38:23
„Strašák covidu“ a „strašák bídy“ mají společný reálný základ: pro jistou, relativně malou skupinu lidí se stal covid fatálním problémem a pro ne nepodobnou skupinu lidí může mít fatální důsledky snížení životní úrovně.

V případě covidu na takovouto situaci nepřipravený stát při ochraně rizikových skupin obyvatel selhal. Byla mnohdy zcela zbytečně poškozena ekonomika, vzdělávání a na téměř tři roky výrazně znekvalitněn život občanů, přičemž ty, kterým se mělo dostat absolutní ochrany, se ochránit nepodařilo. Důsledky pandemie covidu a války na Ukrajině mohou opět citelně zasáhnout určitou skupinu obyvatel, respektive zasáhnou nás všechny, ale jen pro malou část může být navyšování cen všeho, zvláště energií a potravin zásadním problémem.

Jsem však naprosto přesvědčen, že navýšení cen potravin, služeb a pohonných hmot může drtivá většina občanů vyřešit tím, že přestanou plýtvat, počnou nakupovat uvážlivě, přehodnotí způsoby cestování a obecně s rozmyslem budou zacházet se svými finančními prostředky. Stále totiž bohorovně vyhazujeme absurdní množství potravin, plýtváme vodou i elektrickou energií, dopřáváme si luxusu „jedno auto – jeden pasažér“ i tam, kde bez jakékoli újmy lze cestovat veřejnou dopravou.

Navykli jsme si žít v „přežranosti“, v přebytku a nadspotřebě všeho, a návrat do stavu pouhého dostatku a uváženého hospodaření se nám jeví jako hrůzný pokles životní úrovně. Stejně jako v případě covidu se nám o pocit frustrace postarají média. Každý den můžeme sledovat ve zpravodajských pořadech reportáže se zdrcenými občany bědujícími nad cenou kuřecích prsou a balené šunky, cen benzínu či plynu, aniž by bylo řečeno, že celé kuře v akci vyjde výrazně levněji, stejně jako krájená šunka, které si lze bezbolestně koupit o 5 dkg méně a je po problému. Stejně tak jsem neslyšel, že by místo nakupování levnějšího benzínu v Polsku někdo prezentoval jako řešení omezení mnohdy úplně zbytečných jízd nebo šetrnější přístup k energiím.

Jak jsem naznačil v úvodu, existuje skupina obyvatel, kteří se reálně dostávají do skutečných problémů. Jsou to ti, kteří v onom šetrném a uvážlivém módu již žijí a už nemají moc prostoru pro další uskromnění se, aniž by se dostali do stavu obecně nazývaného bídou. Je to nepochybně část ovdovělých důchodců, kteří nemají finanční rezervu ani blízké, kteří se o ně mohou a mají postarat. Dále se pak jedná o samoživitele s malými dětmi. Těm stát musí zabezpečit standardní životní úroveň. Systémové procedury na to existují, takže je třeba je jen kvalitně zabezpečovat a dozorovat, aby se nestalo, že budou jakýmsi pomyslným sítem propadávat lidé, kteří se ne vlastní vinou ocitnou v zoufalé situaci.

Důraz bych dal na to „ne vlastní vinou“. Stát (alespoň v mém chápání této instituce) není povinen se postarat o každého, kdo se vlastní vinou dostane do problémů, nebo se neumí či nechce přizpůsobit novým podmínkám, které vyžadují jeho aktivní přístup, uvážlivost a odpovědnost. Ač z úst populistických politiků slyšíme opak, tak stát se nemá starat o každého jednoho občana, ale pouze má vytvářet takové podmínky, a by ti, kteří jsou ochotni se o sebe postarat, plně tuto možnost měli, a prostřednictvím sociálního systému se stará jen o ty, kteří se o sebe patřičně postarat nemohou.

Neodpustím si na závěr i určité osobní zrelativizování toho, co jsem napsal. Sám si žiju „jako to prase v žitě“, nikdy jsem nepocítil chudobu, ba ani nedostatek a nebylo to jen mojí zásluhou. Měl jsem zkrátka i štěstí. Vnímám, že mnozí to štěstí nemají a pro ně není tak jednoduché naplňovat to, co bylo výše uvedeno. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že plné nákupní košíky, plné nádrže a bezstarostný přístup nejsou zásadním kritériem šťastného a spokojeného života. Naše fixování se na materiální statky a „plná břicha“ nás mnohdy odvedlo od vnímání zcela jiných hodnot, což nám můžou v docela drsné podobě připomenout třeba reportáže z válčící Ukrajiny. Máme se výrazně lépe než minimálně devadesát procent lidí na této planetě. Buďme za to rádi.

Autor: Jiří Turner | úterý 19.4.2022 10:38 | karma článku: 41.84 | přečteno: 7411x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10647 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 115 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.09 | Přečteno: 924 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 3427 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...