Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skončila 2. světová válka vítězstvím dobra nad zlem?

Vítězstvím a porážkou jistě skončila, otázkou je, jestli zvítězili všichni ti, co zvítězit měli, a jestli vedle těch, kteří měli být poraženi, nezůstali i nadále neporaženi ti, kteří si nijak nezadali se zlem německého nacismu.

Ze všeho nejdříve vyjádřím názor, že slavit velmi komplikovaný soubor událostí starých 77 let mi přijde zcela absurdní. Myslím si, že jediným smyslem připomínání si válečných konfliktů a hrůz, které je odjakživa provázely, je prevence, tedy snaha o to, aby se nic podobného neopakovalo.  Je však docela zřejmé, že to takhle automaticky vždy nefunguje, neboť třeba stát a národ, který povýšil vítězství v 2. světové válce na náboženství, vede nyní válku, která má mnoho podobných aspektů jako válka, ze které v Rusku povstal „kult pabědy“.

Dovolím si v této souvislosti vyjádřit poněkud kacířskou myšlenku: Pro zlo jménem německý národní socialismus, chcete-li hitlerismus, měla fatální porážka se všemi svými důsledky jakýsi očišťující efekt. Němci, podobně jako Japonci prodělali velmi bolestnou sebereflexi, jejímž výsledkem jsou státy a národy, které mohou být v mnohém příkladem demokracie a pacifismu. Jiné zlo v podobě ruského bolševismu zvítězilo, respektive nebylo nikdy poraženo a ve své neopodobě patrně ani nikdy neprohraje. Důsledkem toho je, že ono zlo v národě a jeho režimech stále přežívalo a ve „vhodné“ chvíli se opět projevilo.

Už řadu desetiletí si klademe otázku, jak mohl civilizovaný, kulturní a vzdělaný národ, jakým byli Němci na počátku 20. století, takto selhat, jak se mohla jeho velká část nechat svést zločinnými ideologiemi, které vyústily v hrůzné činy. To je bezpochyby memento, které je užitečné si v rozumné míře připomínat. Pokud selhal civilizovaný, kulturní a vzdělaný národ, není divu, že zločinné ideologie, a ještě zločinnější praxi si snadno osvojil národ necivilizovaný, nekulturní a nevzdělaný, jakým bylo a do jisté míry stále je Rusko. Nenechme se v této souvislosti mýlit tím, že se tento stát prezentoval a prezentuje špičkovými umělci, vědci či sportovci. To jsou celebrity tvořící jen malou špičku ledovce, to, co se skrývá pod hladinou, je právě ona masová necivilizovanost a nekulturnost, se kterou se setká každý důkladnější návštěvník Ruska, a které jsme aktuálně svědky i na Ukrajině.  

Nechci výše uvedenými názory podněcovat nenávist k Rusům jako k jednotlivcům, se kterými se kdekoli setkáváme. Jako v jiných národech jsou mezi nimi i lidé slušní a dobří, ale pokud drtivá většina tohoto národa schvaluje a podporuje to, co se děje na Ukrajině, nelze to ignorovat. Nálady ruského obyvatelstva se mimo jiné snadno odhadují rétorikou, kterou na něj působí ruský režim. Jinými slovy ruská propaganda říká to, co Rusové slyšet chtějí a s čím se ztotožňují. Je mi to líto, ale neobstojí omluvy typu, že jsou ti lidé neinformovaní a zmanipulovaní. Jistěže jsou, ale ani nadšeně hajlující Němci se po 2. světové válce nemohli hájit tím, že vlastně vůbec netušili, jak se nacismus projevoval. Všichni to dobře věděli. Ti lepší se na tom nepodíleli, jen zavírali oči, a čest a slávu si zaslouží jen aktivní odpůrci hitlerismu.

Historii nelze přepsat a úvahy o tom, co by bylo, kdyby…, jsou marné. Důležité je ale vnímat realitu v onom historickém kontextu, který je zdrojem poučení. Dnes máme – mnohdy oprávněně – za zlé západním i našim politikům, že se od devadesátých let snažili Rusko skrze výhodný byznys kultivovat a civilizovat. Většinou byl asi primární pohnutkou ten byznys, ale obecně to takhle může fungovat. Prohnilý západní konzumní způsob života má totiž řadu pozitivních aspektů, jednak roztáčí kola ekonomiky a také s „plným břichem“ se chce málokomu válčit. Naopak lumpenproletariát se dá velmi snadno přesvědčit a indoktrinovat, což vidíme u všech revolucí a u té ruské z roku 1917 je to snad vůbec nejmarkantnější.

Myslím si, že výše uvedená paralela je stále aktuální. Čím hůř se bude běžným Rusům dařit, tím budou snáze fanatizovatelní, a čím dál, tím více militantní. Je to asi takový neřešitelný princip „Hlavy XXII“. Ekonomické sankce, i kdyby byly skutečně účinné, budou ve své podstatě jen živit ruský nacionalismus a imperialismus, protože nic jiného Rusům už ani nezbyde. Rusko nebylo a reálně ani nemůže být poraženo, protože není, kdo by ho porazil, respektive, není žádný myslitelný způsob, jak to udělat. Proto jsem obecně v této věci značně skeptický, a proto také jaksi emocionálně vnímám aktuální oslavy vítězství nad nacismem jako vítězství s velmi hořkou příchutí.    

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | pondělí 9.5.2022 11:34 | karma článku: 0 | přečteno: 547x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,11 | Přečteno: 291x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,14 | Přečteno: 4143x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je stále v ohrožení života, komunikovat dokáže jen omezeně

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Německý parlament zbavil Bystroně imunity, policie prohledala jeho kancelář

16. května 2024  10:55,  aktualizováno  14:46

Spolkový sněm zbavil imunity poslance Alternativy pro Německo Petra Bystroně. Bavorský zemský...

Atentátník je na svůj čin hrdý. Obvinili ho z pokusu o vraždu, hrozí mu doživotí

16. května 2024  10:44,  aktualizováno  14:39

Slovenská policie obvinila jednasedmdesátiletého Juraje C. podezřelého ze středečního útoku na...

Pražští policisté pronásledovali kradenou motorku. Spolujezdce mají, řidič uniká

16. května 2024  14:39

Pražští policisté ve čtvrtek dopoledne pronásledovali dvoučlennou posádku, která jim ujížděla na...

Fico je stále v ohrožení života, komunikovat dokáže jen omezeně

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  14:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...