Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak je to u nás a na Ukrajině s těmi fašisty a nacisty?

Jsme na jedné straně svědky zcela neopodstatněného používání těchto pojmů, a na druhé straně se Čecháčci čertí, když se do nějaké souvislosti s nacismem či fašismem staví politické subjekty a jejich představitelé zcela oprávněně.

Obecně bych se přimlouval za to, aby se v politice i publicistice s výrazy souvisejícími s ideologiemi fašismu a nacismu šetřilo. Mají totiž velmi dehonestační charakter a často je mnohem vhodnější popsat, co ten který člověk či partaj amorálního říká a dělá, než použít nějakou paušalizující podobu slov fašismus či nacismus. Samotné vysvětlení těchto pojmů s ohledem na historii a jejich teoretickou a praktickou stránku je natolik komplikované, že jejich případné použití je vlastně jen hrubá nadávka, jejíž podstatu nemá mnohdy smysl vůbec rozebírat.

Nacismem a s tím související denacifikací se aktuálně ohání ruský režim, a to směrem k režimu ukrajinskému a jeho představitelům. Není to ničím reálným opodstatněná rétorika, ale pouze lživá válečná propaganda, jež má v řadách neinformovaného, zmanipulovaného a indoktrinovaného ruského národa (a takových jedinců kdekoli na světě) vzbudit pocit, že na Ukrajině přežívá režim, který je pokračovatelem Ukrajinské povstalecké armády (UPA) z doby 2. světové války, která ovšem nikdy nebyla žádnou oficiální ukrajinskou armádou, měla charakter radikální vojenské organizace  vázané na Organizaci ukrajinských nacionalistů (OUN) a jejímiž zásadními historicky doloženými zločiny byly etnické čistky Poláků na západě Ukrajiny. Po válce se pak stala UPA ilegální organizací bojující proti ruskému a polskému komunistickému režimu, z čehož pramení (jsou čerpány) různé kontroverze.

V české kotlince se v polistopadové době fašismus či nacismus skloňují v souvislosti s nacionalistickými a krajně pravicovými politickými subjekty, z čehož některé byly zrušeny, jiné se samovolně rozpadly a řada z nich stále existuje. Nedá se asi tvrdit, že by obecně všechny tyto strany a spolky otevřeně praktikovaly a propagovaly fašistickou či nacistickou ideologii. Spíše je to tak, že tyto subjekty oslovují poměrně široké spektrum nacionálně, protievropsky, protimigračně, rasisticky, xenofobně či homofobně naladěných občanů, a to od těch s obecně přijatelnými postoji, po ty s projevy protizákonnými, zločinnými či jen zcela amorálními.

Většina těchto subjektů má poměrně malou členskou základnu, a i počet jejich voličů a sympatizantů se počítá v promilích či maximálně v jednotkách procent. Výjimkou je Okamurova parlamentní SPD, kterou je asi nepatřičné a hloupé nazývat fašistickou či nacistickou stranou, což se ani běžně neděje, ale je naopak zcela případné označovat tak některé výroky jejich představitelů, a to v tom smyslu, že jimi podněcují právě radikálně smýšlející občany, kteří možná k označení neonacista, fašista, šovinista, xenofob apod. nemají mnohdy daleko. Dost možná představitelé těchto stran ani takto nesmýšlí, ale je asi lákavé určitou rétorikou oslovit široké spektrum extrémistů včetně těch, kteří se díky své mentální výbavě vůbec nedokážou jakkoli ideologicky profilovat.

Není bez zajímavosti, že nacionalisté a příslušníci extrémní pravice si dobře rozumí s extrémní levicí, tedy se skalními a bigotními komunisty. Bylo to vidět i v naší minulé Sněmovně a vlastně to ani tak divné není. Vždyť i německý nacionální socialismus si notoval s jihoevropským fašismem, který ho do jisté míry ovlivnil, ale který v Německu dostal jakousi kvazi sociální a tím i levicovou příchuť.  V současné vyhrocené době je ovšem více než jindy těžké mnohé postoje a vyjádření kvalifikovat, pojmenovávat a tím i hodnotit a morálně či trestně soudit.  

Slyším-li vyjádření Vladimira Putina a jiných představitelů ruského režimu, musím konstatovat, že je to prezentace lidí, kteří ztratili jakýkoli kredit, věrohodnost a poslední zbytky respektu a jejich podpora či obhajoba musí být v civilizovaném světě něčím naprosto nepřijatelným. Přiznám se, že když jsem nedávno slyšel Okamurovo vystoupení ve Sněmovně na téma migrace z Ukrajiny nebo podobná vyjádření slovenského expremiéra Fica, klidně bych v emoci slova o fašismu či nacismu použil. Již bez emocí je z mého pohledu správné se jen vůči nim vymezit jako k morálnímu dnu, a k již zmíněné snaze vyvolávat ve společnosti nesnášenlivost, vlastními zájmy a dezinformacemi motivovanou sobeckost, nesolidárnost, alibismus a deklarovat tím fatální nedostatek osobní cti. Myslím si, že právě prostřednictvím takovéto rétoriky by měla zaznívat kritika. Je zbytečné plýtvat těžko definovatelnými termíny, ale je naopak nutné zcela konkrétně poukazovat na projevy, které jsou v civilizované, kulturní a demokratické zemi naprosto nepřijatelné.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 12.5.2022 13:43 | karma článku: 18,46 | přečteno: 604x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,74 | Přečteno: 861x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3512x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!