Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Inflace in face

Zvěstuji vám pravdu o inflaci! Že nejsem ekonom? No, právě proto vám tu pravdu mohu sdělit! Konečně moje kvalifikace v oboru tetrapiloktomie, pilokatabáze a mechanické avunkulogratulace mě k tomu opravňuje.

Výraz inflace se dá přeložit jako rozfouknutí, a to nejčastěji v souvislosti s penězi, jejichž hodnota se někdy začne tak nějak rozfukovat, ale také se užívá v kosmogonii, tedy ve zkoumání vzniku vesmíru, jenž se prý krátce po velkém třesku rozfoukl, a to těžko představitelnou rychlostí do těžko představitelného prostoru, kterýžto tímto vlastně sám o sobě vznikl.

Tak si říkám, jestli tyto dvě inflace spolu nějak nesouvisí. Tedy něco společného jistě nemají. „K té první mělo dojít v čase 10?36 sekund po okamžiku, kdy se velký třesk nacházel ve fázi singularity, a skončilo 10?33 až 10?32 sekund po singularitě“ (Wikipedie). Finanční inflace probíhá příkladně právě teď a bude rozhodně trvat déle než zlomek vteřiny, který má ve jmenovateli bratru třicet nul. Tím společným aspektem může být poměrně nejasný důvod.  Klást si otázku, proč vznikl vesmír, je asi poněkud pošetilé. Třeba vesmíry vznikají a zanikají každých pár desítek miliard let, tedy je to podstata všeho odjakživa a navždy.

Inflace peněžní je v tomto ohledu poněkud přízemní. Po té inflaci vesmírné, musela nejdříve vzniknou hmota, kterou bylo třeba trochu ochladit, pak hvězdy a planety, přičemž na jedné z nich za záhadných okolností vznikl život, který se počal fantastickým způsobem rozvíjet až do podoby Homo sapiens, jehož evoluci završili ekonomové, kteří vymysleli peníze, které mohou podlehnout inflaci. Ti také stanovili ekonomické zákony, podle kterých sice nic nefunguje, ale které jsou velmi užitečné k popisu toho, co se reálně děje.

Přiznám bez obalu, že k ekonomům cítím určitou nedůvěru, zvláště prognostici jsou mi bytostně nepříjemní. Přijde mi, že je v tom notná dávka šarlatánství a mnoho prognóz má charakter „nebude-li pršet, nezmoknem“. Ví bůh, proč si ty lidi pořád zvou do médií, když většinou jen opakují obecně známé skutečnosti a k tomu očividné spekulace, ve kterých se od jiných odborníků zcela zásadně liší. Tak například pan „profesor“ Klaus si myslí, že inflace nemá nic společného s ohrožením přísunu strategických surovin, které vede k jejich zdražování a tím pádem ke zdražování zboží a služeb. Připadá mi to, jako když vybouchne sopka a někdo nabude dojmu, že zemětřesení v té oblasti způsobili Marťani.

Klidně bych věřil, že existují i hlubší politické a společenské příčiny, ale že by se ty projevili náhodou právě v čase po covidu a ukrajinské krizi? Když potom dva „renomovaní ekonomové“ (vůbec netuším, jak se stane ekonom renomovaným, snad že ho zvou imrvére do televize, ale určitě ne proto, že má nějaký patent na pravdu) vyjádří zcela opačné názory, tak si připadám jako pacient, kterému jedna lékařská „kapacita“ doporučí amputaci nohy a druhá projímadlo.

Naopak mi jsou docela sympatická stanoviska, která odmítají náš současný stav nazývat katastrofou, a to jednak proto, že to žádná katastrofa není, a také proto, že je obecně známo, že právě společenská hysterie je zcela zásadním faktorem, který prohlubuje ekonomické krize včetně té inflační. Vždyť přesně to aktuálně vidíme: cena strategických surovin se dramaticky nezvyšuje proto, že je těchto surovin nedostatek, ale kvůli strachu, že by jich nedostatek mohl být. Další navyšování cen zboží a služeb pak odráží jakousi řetězovou reakci na jejímž začátku je pouze strach.  

Nicméně každý ekonom ví, jak inflace vzniká, proč vzniká, jak jí lze předejít, jak s ní zatočit atd. Jelikož to však ví každý po svém, ještě nikdo nikdy nevyřešil ten problém tak, aby inflace, jsou-li pro ni „vhodné podmínky“ nevznikla, případně byla hned po svém vzniku zrušena.  Výsledky makroekonomických výzkumů a prognostických analýz jsou tudíž natolik abstraktní a v důsledcích absurdní, že je lze směle zařadit do adynat (j.č. adynaton).

V této souvislosti si tak můžeme něco říci o principiálně podobných oborech: tetrapiloktomii, pilokatabázi a mechanické avunkulogratulaci. Tetrapiloktomie je nauka o čtvrcení chlupů (pochopitelně podélném), pilokatábáze je pak spíše umění, a to umění něčemu či někomu o chlup uniknout, a konečně mechanická avunkulogratulace je technický obor zabývající se konstrukcí stroje na zdravení tetiček.

Výroba adynatonů tak není jen lingvistickým cvičením hračičků, ale evidentně i zcela reálnou a zásadní činností ekonomů. Myslím tím různých ekonomických guruů, ne té paní, která nám „dělá daně“. Ne nadarmo se slovo adynaton etymologicky váže na starořecký výraz pro kastraci, čímž pochopitelně v případě ekonomů nemám na mysli kastraci fyzickou, jako spíše mentální.

Čím tento „věcný“ příspěvek k aktuálnímu dění uzavřít? Snad jen apelem, aby lidé nevěřili těm, kteří se prezentují jako zvěstovatelé pravdy. Každý totiž, kdo povyšuje svůj názor na pravdu, lže, což rozhodně neplatí jen pro ekonomy.  

Poznámka:

Výrazy tetrapiloktomie, pilokatabáze a mechanická avunkulogratulace jsem si s dovolením (obrazným; faktické už bohužel není reálně možné) vypůjčil od Umberta Eca, konkrétně z románu Foucaultovo kyvadlo, ve kterém slouží k podobnému účelu jako v tomto článku, tedy k vyjádření určité absurdity.

Autor: Jiří Turner | pátek 27.5.2022 10:16 | karma článku: 0 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,11 | Přečteno: 896x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 875x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8122x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině, píše Kommersant

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...