Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsi zarostlej jako Ezop!

„Neříkal jsem ti, aby ses nechal na svátky ostříhat, tatrmane, jsi zarostlej jako Ezop…“ - Ezau, tatínku, Ezau.“ – „Ten taky.“ Abraham, Sára, Lot a jeho žena, Izák, Jákob i ten Ezau jsou postavami, se kterými se setkáváme stále. 

Příběhy biblických frazémů: Genesis, 2. část

Druhá část 1. knihy Mojžíšovy je na ustálené frazémy poměrně chudá. Kapitoly 12—50 se zaměřují na Abrahamův rod, přičemž zdrojem rčení je hlavně příběh samotného patriarchy, na kterého se odkazují všechna tři abrahámovská náboženství. Významnými epizodami je Abrahamova smlouva s Hospodinem, zkouška jeho loajality či paternitní „peripetie“ a z hlediska frazeologie je pak stěžejní zkáza Sodomy a Gomory a egyptská anabáze.  

Pro základní orientaci je třeba uvést alespoň velmi zjednodušený obsah druhé části Genesis a nejdůležitější postavy:

Hospodin přivádí Abrama s manželkou Sárou, služkou Hagar a také se synovcem Lotem do Palestiny.

Při velkém hladu Abram putuje do Egypta, kde Bůh zázračně ochrání jeho ženu Sáru, aby mohl splnit slib, že z Abramovy rodiny vytvoří velký národ.

Abramův synovec Lot se od Abrama odděluje a odchází k Sodomě. Při bitvě proti sodomskému králi je Lot zajat, ale Abram vítěze bitvy pronásleduje, bere jim kořist a Lota s rodinou zachraňuje.

Abram zplodí se služkou Hagar Izmaela, budoucího praotce Arabů a posléze se Sárou Izáka, kterýžto se stane otcem Jákoba, jehož dvanáct synů založí dvanáct izraelských rodů.

Patriarcha je Hospodinem zkoušen, má svého syna Izáka obětovat. Abraham ve zkoušce uspěje a Hospodin smrti Izáka zabrání.

Hříšná města Sodoma s Gomorou jsou přes Abrahamovu snahu Hospodinem zničeny, zachrání se pouze Lot a jeho dcery (Lotova žena se po neuposlechnutí příkazu promění v solný sloup).

Abrahamův syn Izák chce před smrtí požehnat svému staršímu synu Ezauovi, ale Jákob a Rebeka Izáka oklamají a otcovo požehnání získá Jákob podvodem, což vyvolá hněv jeho bratra, který chce Jákoba zabít. Jákob raději odchází a hledá si ženu.

U strýce Lábana prosí o ruku Ráchel, ovšem Lában podvodem ve svatební den ožení Jákoba s Ráchelinou sestrou Leou. Jákob získává za ženu i Ráchel, ale musí za obě ženy sloužit Lábanovi čtrnáct let.

Po celkem dvaceti letech Bůh vyzývá Jákoba, aby se vrátil do zaslíbené země, ale Jákob se bojí setkání s Ezauem a prosí Boha o požehnání. Bůh mění Jákobovo jméno na Izrael a zabezpečí smíření bratrů.

Jákob (Izrael) má dvanáct synů a také dcery. Jedna z nich, Dína, je svedena a Jákobovi synové vyvražďují celé město Šekem.

Jákob vede svou rodinu do Bételu, aby tam postavili Bohu oltář a vzdali tak díky za to, že je Bůh po celý život chránil. Bůh potvrzuje, že platí jeho slib ohledně zaslíbené země pro Jákobovi potomky.

Ezau na území Izraele nežije a stává se praotcem národa později známého jako Edóm.

Jákobem preferovaný syn Josef je prodán svými bratry do egyptského otroctví, posléze se ovšem za své zásluhy stává faraonovým správcem Egypta.

Za hladomoru přichází Josefovi bratři prosit v Egyptě o obilí, Josefa nepoznávají a ten je podrobuje zkoušce, ve které obstojí a dochází ke smíření.

Jákob na Hospodinův popud přesidluje s celým svým rodem do Egypta.

Jákob před smrtí žehná všem dvanácti rodům, ale po jeho smrti ani po smrti Josefově se izraelský národ do zaslíbené země nevrací, nýbrž setrvává v Egyptě ještě dalších čtyři sta let a čeká na Hospodinův pokyn k návratu.

......................................................................................................................................................

Abraham

Samotné jméno a označení Abraham má svoji obecnou symboliku ve smyslu praotec či zakladatel. Abraham (Abrahám, hebrejsky Avraham), narozený a před smlouvou s Hospodinem zvaný Abram (hebrajsky Avram) je jako zakladatel chápán všemi třemi abrahámovskými náboženstvími, přičemž Židé i Arabové (v arabštině je zván Ibrahim) se považují za jeho potomky.

Abrahámova smlouva

Hospodin Abrahamovi slibuje, že ho dovede do nové země, kde jeho potomstvo rozplodí ve velký národ, kterému bude Bohem. Toto vyvolení ale není samoúčelné, skrze Abramovu rodinu mají být požehnány všechny národy na zemi. Abram (posléze Abraham) poslechne Hospodinův hlas a vydá se na cestu do Kanaánu, o kterém Bůh říká, že ho dá Abramovi a jeho potomkům. Spíše než symbolika té smlouvy je poněkud problematická představa, že celý Kanaán, tedy území západní Sýrie, Libanonu, Palestiny a Izraele je „dědictvím“ Židů. 

Syn děvečky

Abraham a Sára dlouho neměli děti, a tak Abraham zplodil syna Izmaela se Sářinou egyptskou otrokyní Hagar. Když pak Sára přes pokročilý věk porodila syna Izáka, naléhala na Abrahama, aby Hagar s dítětem vyhnal, což na Hospodinovo doporučení také udělal, neboť dostal příslib, že i jeho syn Izmael založí velký národ. V rabínské, a především pak v islámské tradici je Izmael považován za praotce Arabů. Synem děvečky se rozumí levoboček, který se v tomto případě prosadil.

Hospodinův slib (Abrahamovi)

Ten slib se váže k příběhu návštěvy třech poutníků v Abrahamově domě, které ten královsky pohostil. Byl to v přestrojení sám Hospodin se dvěma anděli. Ten mu také slíbil, že jeho již stará manželka Sára (Saraj) do roka porodí syna. Ta onen slib zaslechla, ale nevěřila mu, o to více byla asi překvapená, když po roce porodila syna Izáka.

Abrahámova zkouška

Když bylo Abrahamovi 137 let, Bůh mu nařídil, aby obětoval svého syna Izáka, načež se Abraham jal ve své důvěře v Boha oběť vykonat. Když už se chystal syna zabít, Bůh jej zadržel a poslal mu k obětování namísto syna berana. Abrahámovi bylo za jeho oddanost potvrzeno požehnání pro jeho potomstvo. Abrahámovou zkouškou se tak rozumí docela extrémní prověření loajality.

Potvrzení smlouvy

V případě potvrzení smlouvy Abrahama s Hospodinem se míní povinnost obřezat všechny mužské potomky i všechny ostatní muže v Abrahamově domě a následně v celém jeho rodu, potažmo národu.  

Abrahámoviny

Takto se nazývají padesáté narozeniny, ale spojitost s Abrahamem je poněkud složitá. Z Bible není známo, že by se v padesátém roce Abrahamova věku něco podstatného stalo. Teoreticky mohl Abraham v rámci svého putování odejit z města Ur do města Cháran, ovšem není jasné, proč by se to mělo v této souvislosti připomínat. Pravděpodobnější je souvislost z Janova evangelia (Jan 8:57), kdy Židé oponují Ježíšovi slovy: „Ještě ti není padesát let, a viděl jsi Abrahama?“

Jít za Abrahamem

Tento obrat neznamená nic jiného než zemřít

Benjamín

Benjamín byl nejmladším z dvanácti synů patriarchy Jákoba, tedy Abrahamův pravnuk. Jeho jméno se objevuje v souvislosti se zkouškou, kterou v Egyptě podrobí Josef své bratry, zvláště Judu, který je připraven místo bratra Benjamína přijmout za zinscenovanou krádež poháru trest otroctví. Do dnešních dnů se toto jméno vžilo jako označení „toho nejmladšího“.   

Filištíni

V Genesis je první biblická zmínka o nesemitském národu Pelištejců (počeštěně Filištínů), kteří reálně historicky dobyli a osídlili pobřeží Palestiny. Přestože jsou Pelištejci dále v Bibli líčení jako lstiví, potměšilí a nekulturní nepřátelé Izraelitů (Pelištejcem byl v rámci jednoho z nesčetných konfliktů také židovským králem Davidem přemožený Goliáš), měl s nimi patriarcha Abraham přátelské styky. Filištínem je přesto dodnes zván člověk lstivý, vychytralý a amorální.

Sodoma a Gomora

Tato biblická města se stala symbolem zatvrzelého hříchu, zvrhlosti a zvrácenosti, a tím i manifestací božího hněvu, který vedl k jejich zkáze. Tu zkázu přežil pouze Abrahamův synovec Lot, jeho dvě dcery a manželka, která však neuposlechla rady a proměnila se v solný sloup. Lot byl ušetřen díky své ušlechtilosti a také tomu, že se zastal dvou božích poslů, kteří přišli město zničit. Zvláště Sodoma se tak stala i v podobě „sodomie“, „sodomity“ apod. synonymem pro zvrácenost, a to zvláště sexuální.

Padesát…deset spravedlivých

Hospodin vyhověl Abrahamově prosbě a zavázal se ušetřit Sodomu, najde-li tam ten padesát spravedlivých, postupně slevil na deset, ale ani tolik Abraham nenašel, a tak byly ušetřeni jen výše zmínění.

Lotova žena, stát jak solný sloup

Záchrana Lota, jeho ženy a dcer probíhala pod ochranou andělů, ale byla podmíněna tím, že se při útěku do hor nesmí ohlédnout. Zvědavá Lotova žena se na hořící město za sebou ohlédla, a proto se proměnila v solný sloup. Možná byla potrestána za to, že neposlechla, možná zkameněla hrůzou, nicméně výklad této události může být i takový, že Lotovu ženu postihl trest proto, že se chtěla vrátit k tomu, co se stalo – lpěla na minulosti.

Uchvátil požehnání

Tímto rčením se označuje podvodná snaha někoho připravit o dědictví, a to tak, jako Jákob uzmul výsadu prvorozenectví Ezauchovi; viz následující frazém

Zarostlý (chlupatý) jako Ezau

Ezau, syn Izáka a Rebeky byl divokým a nespoutaným lovcem. Od přírody byl chlupatý a zarostlý. Ohledně výše zmíněného prvorozenectví se traduje, že jím Ezau pohrdl, ale také to, že slepého Izáka na Rebečin podnět Jákob podvedl tím, že při požehnání pomocí zvířecí kůže předstíral, že je chlupatým Ezauem. V biblickém textu lze najít i hlubší souvislost připomínající, že Ezau je praotcem Edomců.

Sedm hladových let („…vypadá jako sedm hladových let…“)

Josef, syn Jákoba a Rachel měl dar vykládaní snů. Jako správce Egypta viděl ve snu sedm tučných krav a plné klasy, což vyložil jako sedm let blahobytu a pak sedm hubených krav a prázdné klasy, což znamenalo sucho a s ním i bídu. Josef jako dobrý hospodář nashromáždil v době blahobytu zásoby potravin, takže v Egyptě posléze hladomor nenastal. Význam rčení je jasný: má se šetřit a myslet na budoucnost, když je z čeho.  Škoda, že se tímto biblickým moudrem často neřídíme a takto nehospodaří ani vlády států.

(příště to budou frazémy knihy Exodus)

 

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 20.10.2022 14:25 | karma článku: 9,93 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 26,95 | Přečteno: 802x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,14 | Přečteno: 3336x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,18 | Přečteno: 5050x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8112x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma: 20,36 | Přečteno: 412x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma: 38,39 | Přečteno: 10868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7406x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma: 43,68 | Přečteno: 5307x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12448x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 809x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 336x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2429x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

A terazky mi povedztě, čo vy si predstavujetě pod takým slovom grýndýl?

Být Hřibem, volám Jandejskovi, aby zemědělci přijeli s traktory každé pondělí, tak pohodová dopravní situace v Praze totiž už dlouho nebyla. Nicméně i všeliká vyjádření protestujících „sedláků“ stojí za úvahu.

19.2.2024 v 15:01 | Karma: 36,09 | Přečteno: 3285x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Máme traktory a ne že ne…

... až to spatříš, ledy povolí. V kontextu plánované akce by to měly být ledy ve Strakově akademii. Vláda by měla vyhovět přáním stávkujících zemědělců a podat demisi, zrušit celoevropské dohody a náležitě zvýšit zemědělcům dotace.

14.2.2024 v 8:45 | Karma: 34,40 | Přečteno: 3626x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Interview s Hitlerem aneb sázka na mediální a historickou negramotnost

V roce 1934 proběhl rozhovor mezi Adolfem Hitlerem a britským zpravodajem listu Daily Mail, jehož výsledkem bylo jakési představení nacistického Německa světové veřejnosti. Mnozí Evropané Hitlerovi věřili a mnozí ho i obdivovali.

13.2.2024 v 11:36 | Karma: 27,78 | Přečteno: 759x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Povinné kvóty na procento žen u baru

Znáte to: Večerní bar a u něj patnáct chlapů. Zeptáte se barmana, kde jsou holky, a on jen krčí rameny. Tak takhle ne! Podniky budou mít po implementaci zákonu na povinné kvóty příslušnic něžného pohlaví povinnost toto zabezpečit.

12.2.2024 v 9:55 | Karma: 26,03 | Přečteno: 547x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Zpoplatnění vstupu do lesa a jiné perly dezinformační sféry

Víte také, že budou zrušeny důchody, čeká nás mobilizace, že jsme krušnohorské zásoby lithia a india už dávno za pakatel prodali Německu, že ceny potravin rostou, že lidská činnost nemá na klima žádný vliv a že Brdech řádí vlci?

9.2.2024 v 10:24 | Karma: 20,88 | Přečteno: 530x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Bureš zůstal Burešem

V době, kdy lidé cítí ztrátu víry v celou řadu jistot, přichází dobrá zpráva. Andrej Babiš, alias agent Bureš zůstává právně uznaným agentem Burešem. Tato skutečnost nemá vliv vůbec na nic. Jen mě těší, že čest si nelze koupit.

8.2.2024 v 11:24 | Karma: 41,11 | Přečteno: 3123x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Strašák jménem gender

Piťhové v Senátu se úspěšně postavili proti ratifikaci Istanbulské úmluvy. Převážil tradiční strach o naši tradiční rodinu s tradičními rolemi, kdy je táta ten chlapák, to mačo, které neluxuje a občas „oprávněně“ mamce napráská.

30.1.2024 v 8:42 | Karma: 24,72 | Přečteno: 3383x | Diskuse| Společnost