Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nesnesitelná lehkost vyjádření názoru

Když se Milan Kundera v úvodu svého slavného románu zamýšlí nad lehkostí a tíží bytí, nastoluje dilema, které se dá snadno převést i do podoby lehkosti vyjádření stanoviska a tíže s tím spojené.

Je nepochybně skvělé, že žijeme na místě a v době, kdy není vyjádření názoru prakticky ničím omezeno, respektive jen názory kolidující se zákonem mohou znamenat pro jejich autora následný postih. Tato možnost se sebou pochopitelně přináší názorový galimatyáš, jehož důsledkem bývá značné rozostření pohledu na příslušnou problematiku.

V dobách nesvobody slova jsem věřil, že ona později nastolená svoboda slova přinese díky názorové pestrosti možnost vycizelovat si to nejlepší možné stanovisko. Nechci tvrdit, že to není možné a že takto nemáme postupovat, ale v záplavě názorů a stanovisek se lze bezpečně ztratit, což může vést k relativizaci prakticky čehokoli.

Názorový chaos může způsobit již záplava informací, které prakticky nelze ověřit. Ve hře je tedy jen důvěryhodnost zdroje, případně potvrzení příslušné skutečnosti z různých zdrojů. Kdo má ovšem čas něco takového dělat a kdo zaručí, že několik zdrojů nepřinese špatné nebo nepřesné informace. Problém může nastat při prezentaci informací, protože i totožné zprávy se dají prezentovat velmi rozmanitě.

Existuje dokonce zákon (Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím), který stanovuje povinnost státní správy, samosprávy a také třeba policie poskytnout fyzickým i právnickým osobám na žádost informace vztahující se k jejich působnosti. Jeli onou fyzickou osobou třeba publicista a právnickou určité médium, je veřejnost jejich prostřednictvím informována. Nic však nestanovuje, jak je příslušná informace prezentována, respektive která prezentována bude a která ne, a už vůbec není nikterak omezen její výklad a komentář, což je principiálně správné, ale je to i zdroj onoho informačního chaosu.

Prakticky nepodléhá žádnému omezení, restrikci ani potenciálnímu tresu uveřejnění nesprávné, klamné či zkreslené informace, a to bez ohledu na to, jestli je to omyl, nebo zcela zjevný záměr a účel. Bránit se lze pouze žalobou, v rámci které musí žalovaná strana prokázat újmu. Vyjádření názoru pak nepodléhá jinému omezení, než je porušení zákona, které logicky musí opět potvrdit soud. Seriózní média (stejně tak to platí i pro seriózní lidi) by klamné informace a názory z nich plynoucí poskytovat neměla, a pokud by se tak nechtěně stalo, měla by zjednat nápravu.

To je pochopitelně pustá teorie, protože lež, dezinformace a z nich plynoucí stanoviska denně slyšíme i od veřejně činných lidí, aniž by ti byli za to hnáni k odpovědnosti. Zjevné lži se ozývají od řečnického pultu ve Sněmovně, z tiskových konferencí a jiných veřejných prohlášení politiků. Přijde mi smutné, že se nad tím už nikdo ani nepozastavuje. Lež, dezinformace, neopodstatněná dehonestační vyjádření se stala naprosto běžnou společenskou praxí.

 Logicky se zamýšlím nad tím, jak takový společenský trend zvrátit. Myslím si, že kardinální chybou se staly okamžiky, kdy mediální prostor dostali díky svým funkcím lidé, kteří pozbyli morálky, etiky, osobní kázně i sebereflexe. Do příslušných funkcí jsme si je sice dosadili sami, ale ne navždy. Ryba smrdí od hlavy a kultivace společnosti bohužel nikdy neprobíhá zdola, ale naopak ji zcela zásadně ovlivňují elity. Stanou-li se elitami lháři, podvodníci a značně morálně narušení jedinci, lze jen těžko očekávat, že se v tomto ohledu něco změní.

Zákon nemá a dost dobře ani nemůže řešit oblast morálky. Morální normy nastavují vzory. Vzory v rodině, v komunitě, ve společnosti.  Mohlo by se zdát, že lehkost vyjádření názoru a předchozí špatné informace s tímto nesouvisí, ale podle mého soudu je to naopak, protože právě jen morální vyspělost má člověka odradit od lhaní, podvádění a klamání, a jen morálně vyspělá společnost přestane lži a dezinformace, a s tím spojené zvrácené názory konzumovat, čímž se jejich autoři nutně dostanou do izolace, tedy jen do komunity jim podobných, která se ocitne na společenském okraji či přímo dně.

Rád bych se dožil toho, že nesnesitelná lehkost vyjádření názoru bude opět nejen snesitelná ale i žádoucí a obohacující.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Turner | úterý 8.11.2022 9:41 | karma článku: 0 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,36 | Přečteno: 296x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,16 | Přečteno: 4144x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 520x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!