Obléhání Kavčích hor aneb právo nevěřit

18. 11. 2022 13:08:23
Jistý pan Vrábel zmobilizoval několik tisíc nespokojených občanů a ti včera oslavili výročí 17. listopadu protestem proti vládě a ČT, které ruku v ruce podporou Ukrajiny a nepřátelstvím vůči Rusku poškozují naši zem a její občany.

Stejně jako má každý právo čemukoli věřit, má i každý právo čemukoli nevěřit, potažmo nevěřit ničemu. Je jistě dobré mít pochybnosti, je rozumné zastávat principy kritického myšlení, a to jak vůči médiím, tak k i politikům. Proč ale věřit nedůvěryhodným, a naopak zpochybňovat ty, jejichž důvěryhodnost fakticky zpochybněna není a nedůvěra k nim se zakládána tom, že říkají něco, co nechceme slyšet.

Řeč je o včerejší demonstraci organizované spolkem Česko na 1. místě, jehož zakladatelem a lídrem je jistý pan Vrábel. Zkouším pochopit, proti čemu a pro co ti lidé demonstrovali. Nejde ani tak o těch několik set nebo tisíc aktuálních aktivistů, ale o to, že našinců s takovými názory a emocemi je možná více, než jsme si ochotni připustit.

Na té demonstraci jsem nebyl a s jejími účastníky jsem nemluvil, takže musím vycházet z informací „nedůvěryhodných“, případně zcela „lživých“ médií. Dozvídám se z nich, že demonstrující by chtěli demisi vlády a někteří by chtěli její členy vidět v podobném futrálu jako jiní pana Putina. Soudí, že vláda je zodpovědná za snížení naší životní úrovně, respektive bídu, kterou je mnoho občanů postiženo. Vláda je potažmo viněna z nepatřičného vztahu k Rusku a Ukrajině, tedy že Ukrajině nemá náš stát nijak pomáhat, a naopak máme obnovit spolupráci s Ruskem.

České televizi pak demonstrující vyčítali, že nepravdivě a tendenčně informuje a pan Vrábel se domáhal živého vstupu na ČT1 a ČT24, aby mohl oslovit národ. Skutečnost, že mu to nebylo umožněno pak vnímá jako projev nesvobody a censury. Kromě Vrábela se k protestu u České televize připojili i odbornice na tuto problematiku, paní Bobošíková a paní Lipovská. Z dostupných zdrojů jsem ale nezjistil, co konkrétně je ČT vyčítáno, natož aby padaly nějaké argumenty a důkazy o pochybeních.

Projevy sympatií k Rusku a nesympatií k Ukrajině těžko komentovat, prostě to tak někdo má a v mezích zákona je může i projevovat. Jak už bylo předesláno, každý má právo čemukoliv věřit i čemukoli nevěřit, ale nikdo to nemůže chtít po druhých. Nikdo ani nemůže chtít po médiích, tím spíše ne veřejnoprávních, aby prezentovala jeho názory, jeho emoce a jeho vnímání reality. A pokud někdo chce někdo někoho vinit ze lží a dezinformací, musí prokázat, že tak ten skutečně činí. Žádný pochybný aktivista pak nemá žádné právo v televizi promlouvat k národu.

Myslím si, že demonstrace proti politikům aktuálního establishmentu má smysl, pokud konkrétní lidé učiní něco nezákonného, chovají se neeticky, amorálně a poškozují tím stát a jeho občany, sami to neřeší a není legální způsob, jak je k sebereflexi přinutit. Vyčítat ale vládě to, že zastává konzistentní postoj k EU, které jsme členy, že podporuje napadenou Ukrajinu a v Rusku vidí pro celý svět nebezpečného agresora, je absurdní, všichni s tím musí počítat, protože tento stav je odrazem svobodných voleb, ve kterých zvítězily strany s takovouto ideologií. Navíc na základě principu zcela obecné morálky je, myslím, naprosto normální odsuzovat agresora a podporovat obránce vlastní země, a to bez ohledu na to, jaké nám to přináší problémy.

Nesleduji jen zpravodajství ČT ale i řadu našich i zahraničních médií a nevšiml jsem si, že by jejich přístup k ukrajinsko-ruskému konfliktu byl jiný, než je přístup ČT. Jinak informují jen vysloveně nedůvěryhodná média, jejichž pohnutky zavánějí ruskou propagandou. Také vlády drtivé většiny demokratických zemí zastávají velmi podobná stanoviska, která se liší jen mírou, a to jak pomoci Ukrajině, tak restrikcím vůči Rusku. Výjimkou je snad jen orbánovské Maďarsko.

Respektuji právo nevěřit, nesouhlasit a protestovat. Ovšem domáhám se i svého práva názory a postoje těch, kdo tak činí zpochybňovat, a to jakýmkoli způsobem. Naopak se nemohu domáhat toho, aby tento článek otiskly všechny deníky a mohl jsem ho přečíst ve zpravodajských relacích televizí, přestože se považuji za důvěryhodnější a serióznější osobu, než je pan Vrábel.

Autor: Jiří Turner | pátek 18.11.2022 13:08 | karma článku: 39.19 | přečteno: 3309x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 573 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...