Doktor prase č. 2

21. 11. 2022 9:20:41
Dvojka patří MUDr. Cimickému, č.1 doktoru Bartákovi. Spojuje je skutečnost, že jsou oba lékaři a oba se dopustili sexuálních deliktů. Liší se tím, že Barták je učiněný magor, kdežto Cimického jsme měli za milou renesanční osobnost

Liší se i tím, že Barták si odpykává osmnáctiletý trest, kdežto Cimický je zatím pouze obviněn a není vůbec jisté, jestli bude souzen a odsouzen, a to ne proto, že by se oněch sexuálních deliktů nedopustil, ale proto, že většina z nich bude možná promlčena.

Ze zdrojů mediálně hodně frekventované kauzy „Barták“ je patrné, že se jednalo o případ psychopata, notorického lháře, konspirátora a pravděpodobně i zvráceného devianta. Kým skutečně je doktor Cimický, zůstává trochu záhadou. Donedávna to byl jen významný psychiatr, popularizátor této vědy, spisovatel, básník a překladatel, prostě takový renesanční duch, ke kterému mohl kdekdo vzhlížet s obdivem a s úctou.

Je určitým paradoxem, že Cimického pád inicioval prezident Zeman, a to rozhodnutím milého pana doktora vyznamenat státním vyznamenáním. To přimělo zpěvačku Janu Fabiánovou zveřejnit na sociálních sítích, že byla Cimickým sexuálně napadena. Cimický na to konto vyznamenání nepřevzal a následně se mělo advokátce Lucii Hrdé ozvat dalších asi třicet napadených žen. Policie na základě informací z médií zahájila vyšetřování a posléze Cimického navrhla obžalovat. Aktuálně státní zastupitelství vrátilo kauzu policii s tím, že 26 z 28 deliktů bude možná podléhat promlčení.

To jsou obecně známé skutečnosti. Nechci předjímat vývoj kauzy ani spekulovat o vině či nevině doktora Cimického, jen to celé nějak nedokážu pochopit. Jednak je úplně mimo mé chápání, pokud se tedy stalo vše, z čeho je viněn, jednání člověka výše zmíněných kvalit a přiznám se, že vůbec nerozumím tomu, že po dobu téměř čtyřiceti let to Cimickému procházelo, respektive že nebyl udán, tedy ani vyšetřován, natož pak z čehokoli obviněn. Pouze byl na základě pochybností o profesionálnosti jeho chování odejit z bohnické psychiatrické léčebny.

Kladu si asi vcelku logickou otázku, proč za těch čtyřicet let žádná z několika desítek žen neoznámila svoje napadení policii? Bartákovy asistentky se mohly zcela oprávněně bát a v jiných případech hraje roli to, že sexuálním agresorem je blízká osoba, ale proč žádná z žen neupozornila na takové chování ze strany lékaře? Nabízí se také, že většina z „obětí“ to mohla vnímat jako banalitu, konečně za oněch čtyřicet let se asi hodně změnil náhled na to, co se rozumí sexuálním napadením.

Vůbec se nechci doktora Cimického zastávat, v případě psychiatra je zcela fatálním profesionálním pochybením i jen to, když své pacientce dělá sexuálně podbarvené návrhy, ale pokud dnes touží několik desítek žen dostat 74 let starého Cimického za mříže, proč se o to žádná nepokusila během těch čtyřiceti let? Už v 80. letech minulého století mohl být Cimický vyloučen z lékařské komory, mohl být stíhán, třeba i sexuologicky vyšetřován a mohlo mu tedy být účinně zabráněno provozovat své „prasárny“.

Totálním paradoxem pak je, že kdyby nebyl nominován na státní vyznamenání, nic by se pravděpodobně nedělo a nic by se ani v budoucnosti nestalo. V této souvislosti si na závěr neodpustím úvahu o smyslu „výkonu pozemské spravedlnosti“. Moderní právní systémy nechápou trest jako mstu. Smyslem je náprava delikventa, může to být i jeho izolace, aby nemohl škodit, a podstatná je prevence, tedy vidina trestu, která má a také může od trestné činnosti odradit.

Na nápravu doktora Cimického je asi už pozdě, snad je i definitivně od svých sexuálních aktivit odrazen, takže se nabízí jen ponaučení pro všechny lékaře, že nemají své pacientky osahávat, nutit k sexuálním hrátkám a znásilňovat, což je ponaučení platné obecně pro všechny muže. Asi to všichni vědí, ale není na škodu připomenout, že „boží mlýny melou...“ Je mi z výše uvedeného důvodu vcelku jedno, co se s Cimickým stane, ale apeloval bych na všechny dámy, aby neváhaly řešit, když je někdo sexuálně napadne či jen obtěžuje, a to ihned. Mohou tím minimálně ochránit budoucí oběti.

Autor: Jiří Turner | pondělí 21.11.2022 9:20 | karma článku: 21.19 | přečteno: 882x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...