Mírotvorci

6. 12. 2022 12:41:23
„Věřím, že je to mír pro naši dobu,“ prohlásil Chamberlain po návratu z Mnichova. Historie se opakuje, i dnes by někdo chtěl pro nás zabezpečit mír skrze ústupky a loajalitu k jinému Hitlerovi. Takže žádné zbraně pro Ukrajinu!

První, co jsem dnes ráno zaslechl z té „skříňky na civění“ bylo vystoupení jakési čerstvé absolventky Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy, toho času expertky onoho informačního kanálu na problematiku války na Ukrajině. Slečna odsoudila dodávky zbraní na Ukrajinu a výcvik ukrajinských vojáků v České republice, a naopak nabádala k jednání s ruským režimem, které je dle jejího odborného názoru jedinou cestou k zastavení zbytečného utrpení a umírání lidí. Nakonec nezapomněla dodat, že podporuje ukrajinský lid v boji za svobodu a požaduje navrácení anektovaných území.

Na poslední chvíli mi bylo zabráněno, abych proti tomu plochému zařízení nevrhnul hrnek s kávou. Když jsem se trochu uklidnil, pokračoval jsem ve sledování. Právě se k tématu vyjadřoval jakýsi poslanec SPD, jehož jméno si nechci zapamatovat, který předchozí myšlenky korigoval v tom smyslu, že výsledkem příslušných jednání s Putinem, ke kterým nabádá pouze Emmanuel Macron, musí být určitý kompromis a bezpečnostní záruky pro Rusko. Výcvik ukrajinských vojáků na našem území, který schválila vláda i Parlament, považuje za naše zapojení do konfliktu, od kterého bychom se měli naopak distancovat. A situace s pokusem ho umlčet hrníčkem se opakovala...

Trochu přeháním, tak dramatické to nebylo. Také jsem si při té příležitosti uvědomil, že svým „militantním“ postojem bych se nutně musel dostat do konfliktu možná s více jak polovinou svých bližních, kteří by rádi slyšeli nějakého Chamberlaina přivážejícího kýžený mír, který znamená nejen konec všech neblahých ekonomických dopadů války, ale i naše bezpečnostní záruky ze strany Ruska. Jinými slovy mír a klid pro naši dobu a opětovný návrat k naší prosperitě a blahobytu. Přiznám se, že po několika neblahých zkušenostech s lidmi, jejichž názory neznám, se do podobných debat už nepouštím, protože si nechci znepřátelit ty, se kterými jsem dodnes normálně vycházel.

Nechci se ani vysmívat lidem, kteří bez nějaké hlubší úvahy spontánně touží po míru, nechtějí být v ekonomické oblasti obětmi konfliktu a mají strach z vtažení naší země do války. Tím ovšem nemyslím přímé podporovatele ruského režimu doufající v porážku Ukrajiny a obnovení sovětského impéria, jehož součástí (či sférou vlivu) bychom se pravděpodobně opět stali. Těmito lidmi hluboce pohrdám a pochopení jejich postojů je pro mě v tuto chvíli nemožné. Snad takováto deviace nepostihuje žádnou výraznou část společnosti, ale úplně přesvědčen o tom nejsem.

To, co mě ale skutečně zlobí, je právě působení na onu prvně zmíněnou skupinu lidí, tedy na ty, kteří mají strach o svou bezpečnost a bojí se dalších ekonomických dopadů, které již nyní pociťují. Nevím, kolik veřejně a mediálně působících lidí nabádá k onomu pochybnému míru z vlastního přesvědčení, a kolik si jich tím jen zajišťuje pozornost nebo přímo politické body u asi poměrně velké části voličů. Jsem možná naivní, když si myslím, že lidem je naopak nutné připomínat nebezpečí spojená se zločinnými režimy, a že dočasné osobní ekonomické nepohodlí není ničím proti tomu, co se může stát, když se paranoidním diktátorům ustupuje a obětují se jim území i s jejich obyvateli v bláhové víře, že se ti nasytí a dají pokoj.

Jsem přesvědčen, že přímé podporovatele ruského režimu a obhájce jejich agrese je třeba stavět mimo společnost, případně i mimo zákon, a ony „mírotvorce“ neustále konfrontovat s tím, jaké dopady a také jaké morálně neobhajitelné postoje jejich naivní či účelová prohlášení přináší. Připomeňme si, že v roce 1938 byli vyjednavači s Hitlerem ve svých zemích coby mírotvorci oslavováni, ale o dva roky později by takové jednání bylo vnímáno jako kolaborace a zrada. Jenomže ona to byla zrada už před těmi dvěma lety. Nechci se kvůli bandasce s plynem či ropou cítit jako zrádce napadeného národa bránícího své území a nechci ze stejného důvodu zrazovat vlastní ideály. A nepřeji nic takového ani nikomu z vás.

Poznámka: Výrok Nevilla Chamberlaina po návratu z Mnichova, jehož část obsahuje perex, zní takto:

My, německý vůdce a kancléř a britský ministerský předseda, jsme se dnes opět setkali a shodli se, že otázka anglo-německých vztahů je velmi důležitá pro obě země i pro Evropu.

Považujeme dohodu podepsanou tuto noc stejně jako anglo-německou námořní smlouvu* za symbol touhy našich národů již nikdy nejít proti sobě do války.

Usnesli jsme se, že metoda konzultací by měla být metodou přijatou pro jakékoliv další otázky, které by se mohly týkat našich dvou zemí, a jsme odhodláni pokračovat v úsilí odstranit možné zdroje neshod a přispět tak k zajištění míru v Evropě.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/spd-konference-vycvik-ukrajina-cesko-jaroslav-basta_2212031805_har

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanci-schvalili-vycvik-ukrajinskych-vojaku-v-cr-40415959

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mnichovsk%C3%A1_dohoda

https://cs.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain

Autor: Jiří Turner | úterý 6.12.2022 12:41 | karma článku: 28.79 | přečteno: 653x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 390 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10645 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7338 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5241 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 596 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2077 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.81 | Přečteno: 294 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.33 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...