Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Také váš dědeček neúspěšně obléhal Leningrad?

Míra ruského propagandistického zoufalství nezná mezí. Putin se nechal slyšet, že Rusko vlastně chrání Ukrajinu před polskými nacionalisty a obléhání Leningradu se zúčastnili po boku nacistů evropští nepřátelé včetně Čechoslováků.

Odborník žasne, laik se diví, respektive si odborníci klepou na čelo, dobře věda, že příslušníky německé branné moci mohli být jen říšští občané, tedy v případě Čechů sudetští Němci, kteří německé občanství přijali. Konečně, i kdyby to tak nebylo, proč, proboha, řešit, co dělali před osmdesáti lety něčí předci.

Je zjevné, že aktuální ruský režim se ocitá v absolutně morálně neobhajitelné situaci, a dost možná si to počínají uvědomovat i někteří Rusové, kteří ještě nedávno počiny putinovského režimu podporovali. Kremelská propaganda na skutečnost, že svět řeší ruské válečné zločiny, reaguje tak, že se vrací do doby blokády Leningradu, kterou prezentuje coby projev genocidy. Má to asi vyznít takto: Vy jste se dopustili válečných zločinů před osmdesáti lety u Leningradu, my nyní u Charkova, tak jsme si kvit.  

Idiocie takovéhoto přístupu je do nebe volající. Sovětský svaz napadlo hitlerovské Německo, přičemž ne každý německý odvedenec chtěl Leningrad dobývat, potažmo vůbec válčit. Navíc málokdo se následně od nacismu distancoval více než právě Němci. Takže, co by se v tomto ohledu vlastně mělo dnes řešit? K těmto historickým událostem má smysl se vracet jen v tom smyslu, když se někdo opakovaně chová tak, jak ti, kteří byli celým světem odsouzeni, což jsou aktuálně Rusové. Pokud v řadách hitlerovské armády bojovali proti Rusku příslušníci jiných národů, byl to problém zcela konkrétních lidí, a v případě Ukrajiny či Finska by si Rusové měli prodělat svoji vlastní historickou sebereflexi, na základě které by snadno přišli na to, proč se tak stalo.

Velmi pravděpodobně existují i polští ultranacionalisté snící o „Velkém Polsku“, jehož součástí by měl být i západ Ukrajiny. Takoví lidé jsou asi v každém státě, ale rozhodující je, kolik jich je, jaký mají vliv a jak se k nim staví oficiální politika příslušné země. Polsko je aktuálně nejvýraznějším podporovatelem Ukrajiny, což se projevuje i tak, že přijalo miliony ukrajinských běženců. V tomto kontextu podezírat Polsko ze snahy anektovat ukrajinské území a stavět Rusko do role ochránce Ukrajiny, je jedním z aktuálně nejabsurdnějších výroků ruského režimu.

Neexistovala žádná jednotka českých dobrovolníků bojující ze 2. světové války na straně Německa, což platí i o příslušnících mnohých jiných států.  Češi se dokonce nesměli dobrovolně hlásit do německé armády či SS ani jako jednotlivci. Nevzali by je, pokud by se předtím úředně nestali Němci. Jako Češi tam v žádném případě vstoupit nemohli. Na tom se asi shodnou všichni svéprávní historici. Myslím si, že to dobře vědí i ruští historici, jenomže Rusko není a nikdy ani nebylo ochotno prezentovat vlastní dějiny bez ideologické zátěže, která jejich vnímání odjakživa deformuje do takové míry, že je to až k nevíře.

Pokud Čechoslováci nějak významněji působili na území Ruska, byli to československé legie. Myslím si, že je jen otázkou času, kdy bude tato skutečnost kremelskými ideology použita jako záminka pro „vyhlášení války“ České republice. V tomto ohledu mohu jen vyjádřit svou osobní lítost nad tím, že se tenkrát s přispěním našich legií nepodařilo svrhnout bolševický režim, který napáchal tolik zla, že mu ani nacisté nemohou konkurovat, protože ono zlo se už více jak sto let pouze metamorfuje a jeho aktuální podobou je právě putinovský režim.   

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-cesi-misto-nemcu-ze-sudet-jak-rusky-soud-prekroutil-valecnou-historii-220749#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=abtest203_personalizovany_layout_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 8.12.2022 14:24 | karma článku: 42,90 | přečteno: 7833x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 24,65 | Přečteno: 702x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,05 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5150x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...