Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme opravdu tak hloupý národ, jak by se mohlo zdát z finále prezidentské kampaně?

Možná ano.Prezidentskou kampaň spoluvytváří odborníci, kteří dobře vědí, jak působit na voliče. Z toho logicky vyplývá, že to, co nyní prezentují prezidentští kandidáti, oslovuje velkou část veřejnosti, což mi přijde docela smutné

Řekl bych, že Miloši Zemanovi se povedl husarský kousek. Podařilo se mu v očích části veřejnosti úplně změnit charakter a smysl prezidentské funkce. Místo ztělesněné důstojnosti, morálnosti, rozvahy a moudrosti jsme si zvykli čekat na to, jaký exces, zlomyslnost, či kontroverzní výrok hlava státu předvede, a nutno říci, že jsme nikdy nemuseli čekat dlouho. Vypadá to, že Zeman a jeho spolupracovníci budou škodit a vytvářet kontroverze do posledních minut mandátu. Aktuálně prezident zcela zbytečně odmítl jmenovat nového ministra životního prostředí a hrozí mu exekuce za to, že se zatím nechce omluvit za své jednoznačně lživé výroky, což mu nařídil pravomocný rozsudek soudu. Jinými slovy prezident pohrdá ústavními zvyklostmi a nerespektuje rozhodnutí soudu.

To jsem pouze nastínil to, co asi čeká část voličů od nového prezidenta. Jeden ze tří žhavých prezidentských kandidátů si patrně již zítra vyslechne rozsudek, takže se asi staneme evropským unikátem, protože se hlavou státu může stát odsouzený podvodník. V tomto ohledu máme tedy „dobře zaděláno“ na plnohodnotnou Zemanovu náhradu. Zbylí dva reální adepti již tak kontroverzní nejsou, přestože byla patrná extrémní snaha nějaké zásadní kontroverze vytvořit. Nicméně zůstává mi rozum stát nad tím, co aktuálně v kampani, tedy v televizních šotech, rozhovorech a diskusích sledujeme, tedy co nás na kandidátech zajímá a co může o jejich volbě rozhodnout.

Abych spojil, co jsem již uvedl: Připadá mi, že nás ze všeho nejméně zajímá to, co mně osobně přijde u prezidenta zásadní. Funkce prezidenta je v prvé řadě reprezentační, takže mi přijde naprosto nutné zjišťovat u kandidáta, jak je schopen svou zemi a svůj úřad reprezentovat. To znamená, jak mluví, jak formuluje myšlenky, jaké má společenské vystupování, jak je jazykově vybaven apod. Dále mi přijde zcela zásadní prezidentova zahraniční orientace, tedy jestli jsou jeho postoje konzistentní s vládou nastavenou zahraniční politikou. Důležité je, jaký má nebo může mít kandidát zahraniční kredit. V neposlední řadě bych chtěl poznávat, na základě jakých morálních a z cela obecných norem bude prezident vystupovat při uplatňování svých nemnohých, nicméně někdy poměrně důležitých pravomocí a kompetencí? Jak tedy bude nový prezident řešit politické krize, jak bude postupovat při jmenování těch, které formálně, ale i bezvýhradně jmenovat má?

Nemyslím si, že na výše uvedené má zásadní vliv to, co ten který z kandidátů udělal či neudělal před třiceti lety. Opravdu mi nepřijde důležité, jestli umí budoucí prezident upéct sekanou, naštípat dříví nebo vyprat prádlo. Moc nechápu, proč by se měl prezidentský kandidát prezentovat jako obyčejný člověk, když každý soudný člověk dobře ví, že žádný obyčejný člověk se prezidentem nestane. Proč by měl adept na prezidenta předstírat, že vlastně žádné ambice nemá, jenom prostě tak nějak vyslyšel přání lidu? To je asi pěkná blbost, že ano? Absurdní se mi zdají i otázky typu, jak byste řešil ekonomickou recesi, inflaci, nezaměstnanost apod. Pominu-li to, že většinu těchto problémů neumí vyřešit nikdo, tak prezident rozhodně není tím, kdo by se o to měl nějak pokoušet.

Role prezidenta v našem ústavním systému je specifická a již jsem dříve uvedl názor, že aktuální mediální a vlastně i veřejné pozdvižení není zcela adekvátní důležitosti této volby. Nicméně prezidentská volba byla a bude znovu obrazem toho, jací jsme. Dvojnásobné vítězství Miloše Zemana nebylo dle mého soudu dobrou vizitkou našeho národa. Teď opět stojíme před „dilematem“ jestli bude lepší odsouzený dotační podvodník, nicméně zdatný tvůrce sekané, nebo bývalý rozvědčík bravurně štípající dříví, či snad vzorná hospodyňka, která ve volných chvílích levou zadní řídila univerzitu, aniž by se trápila svojí údajnou odbornou nekompetencí a poněkud laxním přístupem k výtkám akreditační komise.

Záměrně to zlehčuji, ale naopak zcela vážně bych rád nabádal k tomu, abychom se před „osudovou“ volbou seriózně zamýšleli nad tím, co skutečně od prezidenta očekáváme, jaká je jeho skutečná role, na základě čeho ho budeme my i okolní svět posuzovat, a jak, což mi přijde docela důležité, bude ten okolní svět nahlížet skrze českého prezidenta na nás samotné. Přeji tedy všem voličům, spíše než šťastnou ruku, jasnou mysl, abychom si jako v uplynulých letech nemuseli toto naše rozhodnutí vyčítat a spekulovat, jako autor tohoto článku, o chytrosti našeho našeho národa.

Autor: Jiří Turner | čtvrtek 5.1.2023 12:05 | karma článku: 34,85 | přečteno: 2394x
  • Další články autora

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 20,46 | Přečteno: 470x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 27,67 | Přečteno: 935x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 881x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3553x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5153x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.