Zemanem poučováni – Zemanem nepoučeni

17. 01. 2023 12:48:47
Prezident Zeman se vyjádřil k prezidentské volbě, což lze vnímat jako „polibek smrti, ale také je to dobrá příležitost zamyslet se nad tím, jak absurdní je představa nezdravě aktivního prezidenta zasahujícího do všeho.

Můžeme začít hned tím, že se stávající hlava státu mezi dvěma volbami svého nástupce vyjadřuje ve prospěch jednoho a dehonestuje druhého. To je ona „Jižní Amerika“, o které Zeman tak rád mluví, a je to také jeden z monarchistických manýrů, kterým se Zemanovo prezidenství prezentovalo.

Miloš Zeman na základě sebechvály výkonu svého mandátu, který dle mého soudu historie zhodnotí jako „tragický“, káže v tom smyslu, že ideální prezident by měl v jeho přístupu pokračovat. Co to znamená? Jednoznačně to znamená zasahovat do všeho, vytvářet kontroverze, osobovat si práva na hraně ústavy i za její hranou, prezentovat se jako arbitr i v oblastech mimo své vědomosti a znalosti a podřizovat tuto vrcholnou službu vlasti svým osobním zájmům, svým nízkým pohnutkám a bohužel i své zlomyslnosti a pomstychtivosti. Právě na základě posledně jmenovaných vlastností byla hlava státu shledána lhářem a není bez zajímavosti, že díky své nabubřelosti a nulového respektu k rozhodnutí nezávislého soudu bude zřejmě prezident čelit ostudné exekuci.

Čistě z lidského hlediska chápu, že mnohým může imponovat onen aktivní prezident, a naopak si nepředstavujeme naši hlavu státu jako nějakého jinak neviditelného kladeče věnců či ceremoniáře. Jsem osobně pro aktivního prezidenta, ale onu aktivitu si představuji úplně jinak, než je fušování do práce historiků, nekonečné naschvály týkající se nejmenování profesorů, generálů, soudců, bankovních radních či ministrů a protěžování svých spolupracovníků a kamarádíčků. Zvláštní pozornost si pak zaslouží Zemanovy zahraničněpolitické aktivity, které mnohdy nekorespondovaly se stanovisky vlády, která jediná má zahraniční politiku v dikci. Zemanovy postoje k Rusku a k Číně mluví za vše.

Zamysleme se nad tím, jaký obecný přínos či efekt měly ony prezidentské aktivity:

Vetování zákonů

Vetovat zákony přijaté Sněmovnou je prezidentovo právo, nicméně proč ho využívat samoúčelně. Vyjma ústavních zákonů, které prezident vetovat nemůže, je většinou prezidenské veto přehlasováno prostou většinou ve Sněmovně, která příslušný zákon dříve schválila. Má-li prezident s příslušným zákonem problém, což je zcela legitimní, má spíše než prosazování svého názoru vyvolat odbornou diskusi. Tedy postavit proti odborným (případně neodborným) postojům jiné (ale pouze odborné) postoje. Prezident se nemá stavět do role odborníka (i kdyby jím skutečně byl), ale pouze do role moderátora, případně morální a nadstranické autority, pokud jí ovšem v obecném vnímání skutečně je. Zemanova veta neměla vyjma mediálního humbuku vůbec žádný praktický význam, natož pak přínos.

(Ne)jmenování generálů, soudců, členů Bankovní rady ČNB, profesorů, velvyslanců a ministrů

Řada ústavních pravomocí ohledně jmenování činovníků má z podstaty věci onen ceremoniální charakter, v jiných případech je to prezidentovo výlučné právo, ale i s ním by měl dobrý prezident zacházet obezřetně, tedy na základě stanovisek kompetentních institucí, orgánů a odborníků (např. akademického senátu, Ministerstva spravedlnosti či Národní ekonomické rady vlády). Ve všech případech, kdy prezident odmítl kohokoli z výše uvedených skupin funkcionářů jmenovat, se nestalo vůbec nic. Ve většině případů jen ze msty poškodil lidi, vůči kterým měl osobní averzi, a to proti rozhodnutí kompetentních institucí a orgánů.

Prezident „zastupuje stát navenek“

Přestože zahraniční politiku státu vykonává vláda, prezident stát reprezentuje, což by byla možná šťastnější formulace čl.63 Ústavy, než ono „zastupuje stát navenek“, protože tato formulace svádí k provozování jakési paralelní zahraniční politiky, kterou Miloš Zeman reálně dělal. Každý může zhodnotit, jaký reálný přínos tyto aktivity měly. Co se týče Ruska a Číny lze mluvit jen o ostudě a poškozování vlastní země, přičemž přístup k Rusku před radikální změnou Zemanových stanovisek zaváněl téměř vlastizradou. Vzpomeňme na ruského nohsleda Nejedlého, ignoraci reálných hrozeb a jejich účelovou bagatelizaci. Hlava státu má na základě svých kontaktů plynoucích z mezinárodní prestiže pomáhat vládě a svou zemi důstojně reprezentovat, což v souvislosti s Milošem Zemanem vypadá jako nejapný žert.

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že funkci prezidenta považuji za nepodstatnou. Není tomu tak. Jsem ovšem přesvědčen, že smysl a prospěšnost této instituce je jednoznačně dána osobou prezidenta. Dobrý prezident může mít významný pozitivní vliv na domácí i zahraniční politiku státu, kdežto se špatným prezidentem tento úřad pozbývá smyslu a bohužel může nastat i situace, se kterou jsme byli posledních deset let konfrontováni, že prezident není jen zbytečný, ale zájmům státu a jeho obyvatel škodí. Nenechme si proto ohledně volby budoucí hlavy státu radit od toho, kdo do poslední chvíle vykonává svůj úřad takto skandálně. Naopak se poučme a zamysleme nad tím, že tato funkce by se dala vykonávat i jinak, a kdo by toho byl a nebyl schopen.

https://denikn.cz/1055311/devet-manipulaci-a-lzi-za-hodinu-fact-check-prezidenta-zemana-v-rozhovoru-pro-blesk/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zeman-oba-kandidati-budou-ocistec-40420052

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-omluva-nedorazila-zemanovi-hrozi-exekuce-40420211#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart

Autor: Jiří Turner | úterý 17.1.2023 12:48 | karma článku: 32.88 | přečteno: 1759x

Další články blogera

Jiří Turner

Ta politika je ale svinstvo!

Při vhledu do Sněmovny to ledaskoho napadne. Též takto reagujeme, chceme-li se od politiky distancovat. Politika je ovšem základem společenského uspořádání a je taková, jací jsou občané, z jejichž vůle se jiní politiky stávají.

20.3.2024 v 11:26 | Karma článku: 19.95 | Přečteno: 389 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 38.14 | Přečteno: 10635 | Diskuse

Jiří Turner

Hloupí Švédové vstupují do NATO a prozíraví Slováci možná opráší Varšavskou smlouvu

A kdo ví, třeba se k nim společně s Maďary přidáme časem taky, a jako za starých dobrých časů zatneme západním imperialistům tipec. Rusové přeci nejsou a nikdy nebyli agresoři, ale jenom si hájili a hájí své zájmy.

12.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 45.05 | Přečteno: 7337 | Diskuse

Jiří Turner

Když se ti líbí více slovenská zahraniční politika, tak se na to Slovensko vrať!

Když se bratr bratří s nepřítelem, tak to rodinným vztahům moc neprospívá. V ruské státní televizi se seriózně diskutuje o bombardování evropských měst a slovenští politikové utužují přátelské vztahy s Putinem a Fico žvaní o míru

7.3.2024 v 10:13 | Karma článku: 43.66 | Přečteno: 5240 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.54 | Přečteno: 304 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...