Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volilo 70% občanů komunisty?

Není to tak. 70% občanů volilo muže, kteří kdysi byli členy KSČ.Komu to přijde stejné, je náchylný k akceptování lží, polopravd a manipulativních výroků.Vadí vám minulost vašeho zubaře a vyhodili jste už všechny desky Karla Gotta?

Mohli byste namítnout, že je to něco jiného. Možná to úplně stejné není, ale položme si otázku, jakým způsobem může ovlivnit třicet čtyři let staré členství v KSČ výkon prezidentské funkce. Osobně bych řekl, že asi tak, jako má tehdejší vztah k minulému režimu vliv na aktuální tvorbu zpěváka či jiného umělce. Máme za zlé zbožštěnému Karlu Gottovi, že žvanil v rámci „Anticharty“? Neměl místo loajality ke zločinnému režimu skončit v undergroundu a zpívat s The Plastic People of the Universe?

Na tomto jednoduchém příkladu se dá demonstrovat naše pokrytectví. Když nechceme, tak nám to nevadí, když se to hodí, tak z toho učiníme zcela zásadní kritérium v hodnocení lidí, kteří své selhání uznali, vysvětlili a k ideologii komunismu se již nepřiklonili. V tomto smyslu, padni komu padni, je třeba vnímat oba prezidentské kandidáty. Pro oba bylo členství kariérní podmínkou a jejich tehdejší vnitřní postoj k režimu a jeho ideologii je pouze otázkou jejich svědomí a nemá žádný smysl to pitvat.

Nechci v tomto článku opakovat mantru, že podstatné je, jak oba kandidáti žili a působili do dnešních dnů, jak se morálně profilovali apod., ale naopak chci upozornit na onu selekci argumentů, které jsme aktuálně svědky nejen v rámci volební kampaně, ale i obecně ve veřejném prostoru. Jak ošidné je hodnotit lidi na základě jejich vzdálené historie, se dá demonstrovat na jiném prezidentském kandidátovi, a to na Jaroslavu Baštovi.

Na základě níže uvedených atributů měl být pro mě osobně Bašta optimálním kandidátem. Respektovaný archeolog, chartista, politický vězeň, diplomat, ministr. Vždyť ten člověk splňoval obecná kritéria pro prezidentského kandidáta nejlépe ze všech. Realita je však taková, že se Bašta aktuálně prezentuje jako blázen, který by chtěl sám odvolávat vládu a osobně, dle vlastních absurdních představ řídit zahraniční politiku státu. Baštu přes jeho antikomunistickou minulost volilo 4,5 % voličů, což zhruba odpovídá polovině funkčně negramotných občanů s volebním právem. A těžko se tomu divit.

Logika věci je v tomto směru asi docela jasná. Své přátele, členy rodiny ani sami sebe přeci nehodnotíme podle toho, jak jsme smýšleli a podle toho se i chovali před desítkami let, ale podle toho, jací jsme poslední dobou a hlavně nyní. A obráceně. Komu je platné, že se před mnoha lety choval zásadově a obecně správně, když je jeho nedávný a současný život poznamenán hloupostmi a amoralitami. Neznám nikoho, kdo by byl ctěn za správné názory ve svých dvaceti letech, když se následně jeho osobnost vyvíjela zcela opačně.

Sám za sebe bych jako bezvěrec takový argument nepoužil, ale z křesťanského hlediska, jak praví Ježíš v Lukášově evangeliu, je přeci pánubohu milejší jeden polepšený hříšník než devadesát devět spravedlivých („Říkám vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devadesáti devíti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují.“ Lukáš 15:7). To je jen takový malý štulec na adresu těch, co se tak rádi ohání křesťanskou morálkou. Nicméně zamyslet se nad tím mohou i ti, jenž zbytečně omílají hloupou mantru, že kdo jednou vstoupil do strany, je komunistou navždy.

Myslím, že je zbytečné, abych zde po tisící prezentoval své antikomunistické postoje a s tím i skutečnost, že se nezastávám bývalých komunistů, protože bych si sám zadal. Nezadal, ale musím popravdě říci, že ač jsem byl před sametovou revolucí již hezkých pár let dospělý, nic mě nenutilo vstoupit do strany, a ještě před tím jsem kupodivu nebyl ani ničím a nikým nucen vstoupit do SSM. Vím tedy, že mnoho lidí „rudou knížku“ nepotřebovalo a nebylo u nich žádným hrdinstvím režim ignorovat. Vím ovšem také, že mnoho ambiciózních lidí všemožných oborů pod tlakem bylo. Umělci, sportovci, vědci a jiné celebrity měli těžké dilema. Naopak ho neměli vojáci a policisté, od kterých režim požadoval absolutní loajalitu.

Velmi si vážím těch, kterým by členství ve straně umetlo cestičku a jeho odmítnutí a antikomunistické postoje pro ně znamenaly stopku na dlouhé roky a mnohdy i ztrátu zaměstnání, možnost cestování či nemožnost se umělecky prezentovat. Teď mě napadá paní Kubišová, která pro mě už napořád bude v morální rovině velkým vzorem. Neznamená to ovšem, že bych v tomto ohledu zatratil ty, kteří tak stateční nebyli, a je patrné, že to neučinila ani společnost. Přiznali svoji slabost, od které se distancovali, a bylo jim s lehkým srdcem odpuštěno.

Všímám si také samozvaných arbitrů morálky s pěknými hrudkami másla pod čepičkami, kteří šílí z toho, že je chce někdo za jejich aktuální problematické postoje ke zločinným režimům kádrovat, jak se směle pouští do kádrování někoho, kdo pochybil před více jak třiceti lety. Přijde mi to jako chucpe, a to se ve svém vyjádření docela mírním.

Autor: Jiří Turner | úterý 17.1.2023 19:27 | karma článku: 30,69 | přečteno: 1460x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 26,99 | Přečteno: 877x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 28,16 | Přečteno: 874x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3552x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5151x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8121x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...