Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč Institut Václava Klause nevyslal Václava Klause do prezidentské volby?

Je to opravdu škoda, protože by se nemohlo stát to, že někteří voliči teď nemají koho volit. Navíc jako plnohodnotná alternativa mohla být vyslána Jana Bobošíková. A právě příčiny této smutné situace se snažím v článku objasnit.

Možná si také vzpomínáte, že jednu chvíli to vypadalo, že Václav Klaus kandidovat bude. Proč se tak nestalo, můžeme jen spekulovat. Zdraví v tom nebude určitě, protože bývalý zasloužilý prezident je čiloučký jako Joe Biden. A co teprve legendární „Bobo“? Ta energií přímo překypuje, zvláště, když se do toho pustí společně se Xaverem. V tomto ohledu nám může být jen líto, že Hana Lipovská je dosud tak mlaďounká, že na prezidentskou kandidaturu si bude muset počkat (a my s ní) dlouhých deset let.

Ale vraťme se k Václavu Klausovi. Matador české politické scény by byl jistě jedinou plnohodnotnou náhradou za Miloše Zemana a s jistotou lze říci, že jediný, kdo by mu byl důstojným soupeřem, by byl právě dosluhující prezident, který ovšem podle toho nešťastného čl. 57 Ústavy do volebního klání již zasáhnout nemohl. V tomto ohledu nechápu, proč nikdo neinicioval změnu ústavního zákona, který by umožnil prezidentovi setrvat na Pražském hradě (stejně jako je tomu v Kremlu) doživotně, případně (jako Lenin) navěky.

Nestalo se. Ústava nedoznala změny, Klaus nekandidoval, a navíc do volby nešel ani žádný z jeho spolupracovníků, přičemž: „co kus to originál a volební potenciál nemalý". Zaznamenal jsem názor, že právě tato skutečnost učinila tyto volby takové tiché, nudné, médii opomíjené, na pracovištích nediskutované, v rodinách neřešené a v hospodách ani nevzpomenuté. Je to pravda, nikde se zatím nestřílelo, do Sněmovny zatím nevtrhl rozvášněný dav, o stanném právu ani nemluvě. No, třeba to ještě po vyhlášení vítěze přijde a v IVK budou moci pocítit alespoň trochu zadostiučinění.

…………………………………………….  

Přečetl jsem si včera nový článek Ladislava Jakla, na kterýžto reaguji, a přišlo mi, že ten není z IVK, ale z Marsu. Omlouvám se, ale nemohu si pomoci, jakmile jen si vzpomenu na Klause a jeho spolupracovníky, padne na mě taková sarkastická deka, díky které pak nemohu několik hodin napsat vůbec nic seriózního, slova se sami na obrazovce skládají do satirických hříček, aniž bych to mohl nějak korigovat.

Už to pominulo, takže to zkusím alespoň trochu vážně. Václav Klaus nekandidoval, protože by jeho ego neuneslo volební výsledek někde mezi Zimou a Divišem. Navíc shánět podpisy na ulici by bylo jistě pana profesora nehodné a nějak si nedokážu představit, u koho by v Parlamentu sehnal potřebnou podporu, snad mohl být jen alternativou SPD místo pana Bašty. Volební potenciál jeho spolupracovníků je nulový, a to včetně Jany Bobošíkové, která se ukázala jako nevolitelnou kandidátkou (kandidovala za KSČM) již před patnácti lety, kdy byla ještě mediálně viditelná. Marně spekuluji, kým by pan Jakl volbu oživil, a kdo by dle jeho vkusu měl kromě Klause kandidovat, aby měl koho volit. Jaklovu stížnost na to, že volby jsou tiché, nudné a médii opomíjené, snad nemá ani cenu komentovat, respektive je to hodno jen sarkastických narážek.

Když o tom zcela vážně uvažuji, nedovedu ani domyslet jaký výrazný typ prezidentského kandidáta v letošních volbách chyběl. Možná kandidovalo příliš mnoho akademiků a málo dělníků, mnoho liberálů a málo extrémistů. Jen dva kandidáti se prezentovali jako blázni, nikdo nakonec nebyl v době volby odsouzen ani stíhán a jen jediný kandidát spustil „malounko“ nekorektní kampaň, takže vlastně má pravdu, předseda (pardon radní), je to nuda.  

Autor: Jiří Turner | pátek 20.1.2023 9:58 | karma článku: 21,72 | přečteno: 514x
  • Další články autora

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 17,69 | Přečteno: 372x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Křtili Spiknutí

Zeman, Hašek, Volfová, Duka, Paroubek, Bohdalová, Mynář, Balák, Bobošíková, Lipovská, Slováček, Foldyna, Ovčáček, Konečná. Chyběl Sládek, Vandas a Rajchl. I tak: Tým snů!

18.4.2024 v 11:58 | Karma: 27,95 | Přečteno: 867x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

V kolika letech bych si zasloužil jít do důchodu?

Už jsem tam měl dávno být a brát přitom pěkný balík. Dřel jsem jako kůň a také jsem se staral o kupu dětí. Jsem moc rád, že si pan předseda Babiš myslí totéž.

17.4.2024 v 9:49 | Karma: 32,88 | Přečteno: 3535x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Jestli ti odpůrci elektromobility náhodou netrpí neofobií?

Když vyjely první automobily se spalovacím motorem, před kterými běhal běžec s praporkem, zastánci koňských spřežení říkali, že tudy jistě cesta nevede.

15.4.2024 v 9:36 | Karma: 27,29 | Přečteno: 5148x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Podpořil jsi Pellegriniho? Tak u nás končíš!

Jakmile se objevila zpráva, že firma Renault ukončila spolupráci s MMA zápasníkem Attilou Véghem, protože ve slovenských prezidentských volbách podpořil Petera Pellegriniho, objevily se hlasy, že se vrací totalitní praktiky.

11.4.2024 v 9:10 | Karma: 40,20 | Přečteno: 8120x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  13:49

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!